Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Granatiersky pochod so slaninkou – milovaný aj nenávidený pokrm

od | mar 14, 2021 | Hlavné jedlo, Recepty | 0 komentárov

Granatiersky pochod je pokrm, na ktorý budeš potrebovať len zopár surovín. Naši predkovia ho vraj varievali najmä počas vojny. Vtedy, keď bola naokolo chudoba a vo svojich špajzách nemali dostatok surovín. Má mnoho pomenovaní. „Granadírsky pochod, granadír marš, grandír marš, granatiersky marš, grenatír, grenadír či granadír„.

Jedlo, ktoré jednoducho milujete, alebo nenávidíte. A možno vám ho len znechutila školská jedáleň. Veľa jedál, ktoré som jedávala v školskej jedálni, poznám v domácej oveľa chutnejšej verzii. Ako napríklad ryžový nákyp. Doma sme ho robili šťavnatý s ovocím, s penou z bielkov navrchu. V školskej jedálni to bola len akási zapečená kocka ryže, poliata nejakou ovocnou šťavou. Sto a jedno. Až taký markantný rozdiel bol vo výslednej chuti.

Doma granatiersky pochod nevarím často. Manžel ho neobľubuje. Asi z dôvodu vyššie. Keď ho doma pripravujem, dávam do neho veľa restovanej cibuľky. Dodá mu užasnú chuť. Nešetrím ani červenou paprikou. Tá mu dodá krásnu farbu. A preto, aby dnešným obedom nepohrdol, pridala som do neho aj restovanú slaninku.

Na granatiersky pochod budeš potrebovať:

  • 6 stredných zemiakov
  • 250 g fliačkov
  • 2 väčšie cibule
  • Soľ podľa chuti
  • Čierne korenie podľa chuti
  • 3 – 4 čajové lyžičky červenej papriky
  • 200 – 300 g slaninky
grandír marš

Postup prípravy:

  • Zemiaky daj variť v šupke. Zatiaľ nakrájaj slaninku. Opraž ju na panvici.
  • Keď pustí masť, pridaj k nej očistenú a nakrájanú cibuľku. Ak by jej pustila málo, môžeš na panvicu pridať trochu bravčovej masti.
  • Slaninku a cibuľu restuj niekoľko minút za občasného miešania. Na záver k ním pridaj sladkú papriku. Zmes dobre premiešaj a odstav.
grenatír
  • Vo vode uvar fliačky podľa návodu na obale.
  • Keď sa zemiaky uvaria, ošúp ich a pokrájaj na kocky. Vlož ich do hrnca a zmiešaj s cibuľou, slaninou, soľou, korením a fliačkami.
  • Granatiersky pochod naservíruj na tanier. Môžeš podávať so zaváranými uhorkami, cviklou, alebo uhorkovým šalátom.
granadír
Cibuľa vie v jedlách narobiť zázraky. Orestovaná dodá „granadíru“ tu správnu chuť aj arómu.

Dobrú chuť!

TIP1: Ak chceš do receptu skvelú domácu gazdovskú slaninku, neváhaj a navštív kamenný obchod Valach.

TIP2: Ak máš rád tradičné jedlá, vyskúšaj aj koložvársku kapustu. Recept nájdeš TU.

obr. súkromný archív

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: cibuľa // hlavné jedlo // zemiaky

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This