Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Hríbová polievka na kyslo – sviatočný aj pôstny pokrm

od | feb 27, 2021 | Polievky, Recepty | 0 komentárov

Sviatočná a tradičná polievka, ktorá sa varí v mnohých rodinách na Vianoce. Hríbová polievka na kyslo sa v minulosti varila aj počas pôstneho obdobia pred Veľkou nocou. U nás sa varí aj cez leto, počas sezóny suchohríbov.

Hríbová polievka na kyslo je obľúbená polievka mojej mamy. Celé leto behá po lese a zbiera suchohríby. Suší ich na slniečku. Následne si ich nasušené odkladá do veľkých zaváraninových pohárov s bobkovým listom a korením. Potom po celý rok varí túto chutnú polievočku.

Zbieranie hríbov a húb som „zdedila“ po nej. Už od detstva rada chodím na hríby do lesa. Je to aktivita, počas ktorej sa v súčasnej stresovej dobe vieš odreagovať a uvoľniť. Zvuky a melódie lesa ťa sprevádzajú, počas hľadania malých hnedastých klobúčikov. Je to radosť, keď nájdeš ten správny hríbik medzi lístím. A aká obrovská, keď ich objavíš hneď niekoľko vedľa seba a naplníš nimi svoj košíček.

Hríby
Niekedy ich zbadáš z diaľky, inokedy sa s tebou hrajú na skrývačku

Na hríbovú polievku budeš potrebovať:

  • 1 cibuľu
  • 30g masla
  • 4 stredné zemiaky
  • 2 hrste sušených hríbov
  • 3 polievkové lyžice Bujónky hubovej
  • 1,5l vody
  • 2 bobkové listy
  • 3 strúčiky cesnaku
  • Soľ podľa chuti
  • 4-5 guličiek čierneho korenia
  • Cukor podľa chuti
  • Ocot podľa chuti
  • 1,5l vody
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky

Hríbová polievka – postup prípravy

  • Sušené hríby si vopred namoč do vody aspoň na 30 minút.
  • Cibuľu si nakrájaj na jemno. Orestuj ju na masle.
  • Namočené hríby preceď cez sitko a chvíľu podus s cibuľkou. Zalej ich vodou a var 15 minút.
  • Zemiaky si očisti a nakrájaj na kocky. Pridaj ich do vody. Taktiež korenie, bobkové listy a cesnak v celku.
  • Polievku var dovtedy, kým zemiaky zmäknú.
  • Šľahačkovú smotanu si zmiešaj s múkou v miske do hladka. Prilej ju do polievky cez jemne sitko a krátko povar.
  • V druhom malom hrnci si v troche vody zohrej cukor s octom, aby sa po priliatí octu polievka nezrazila. Ja som dala 3 polievkové lyžice cukru aj octu.
  • Octovú zálievku pridaj do polievky a premiešaj.
Hríbová polievka na kyslo
Hríbová polievka chutí s domácim kváskových chlebom priam dokonalo

Dobrú chuť!

TIP1: Navštív kamennú predajňu Valach, kde vieš zohnať do tohto receptu úžasné domáce maslo.

TIP2: K tejto polievočke je dobrý kváskový chlebík. Môžeš si ho upiecť podľa receptu na biely kváskový chlieb, ktorý nájdeš TU.

obr. súkromný archívpixabay.com

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: ocot // polievky // smotana

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This