Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Jablkový koláč – jednoduchý, jemný a dokonale lahodný

od | feb 5, 2021 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Jablkový koláč – tiež známy ako jablčník, je nezabudnuteľnou tradičnou delikatesou. Spojením jabĺk a chutného cesta sa nedá nič pokaziť. Jemný a lahodný koláčik jednoznačne pohladí maškrtné chuťové poháriky.

Jablkový koláč a jeho sladký pôvod

Jablkový koláč je často spájaný s americkou kultúrou. Apple pie považujú za svoju pýchu. Tento jablkový dezert však nepochádza z Ameriky. Jablkový koláč poznali už v starovekom Grécku. Recept sa dostal do Ameriky prostredníctvom Anglických, Holandských a Švédskych kolonistov. Tí údajne poznali jablčník dávno pred objavením nového kontinentu. V Amerike sa jablčník tak udomácnil, že sa stal symbol krajiny.

“Tak americký, ako jablkový koláč …”

Americký jablčník aký poznáme dnes, má vrch prekrytý cestom s pár dierkami. Pečený je tradične v hlbokej okrúhlej forme. Často podávaný so zmrzlinou či šľahačkou – tradičný výsledok evolúcie.

Na domáci jablkový koláč budeš potrebovať:

Cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • pol balíčka prášku do pečiva
  • 80 g práškového cukru
  • štipka soli
  • 1 vajce
  • 125 g masla (alebo heru)
  • 1 lyžicu kyslej smotany (alebo bieleho jogurtu)

Náplň:

  • 4 jablká
  • mletá škorica
  • pár kvapiek citrónovej šťavy

Na ozdobu:

  • 1 lyžičku práškového cukru

Postup prípravy:

  • Najskôr si priprav cesto. Sypké ingrediencie – múku, cukor, prášok do pečiva a štipku soli (naozaj stačí málo – pomedzi prsty) nasyp do misky. Pridaj vajíčko, kyslú smotanu a maslo. Dôkladne všetko vymiešaj.
  • Pracovnú dosku posyp hladkou múkou. Prelož na ňu cesto a vytvaruj rukami valček. Ten rozdeľ na 2 časti, zhruba rovnako veľké.
  • Jednu časť vyvaľkaj na veľkosť okrúhlej tortovej formy. Formu vylož papierom na pečenie. Opatrne cesto prelož do formy.
  • Jablká dobre umy, ošúp a narež na tenké plátky. Tie poukladaj na rozvaľkané cesto vo forme. Posyp škoricou a pokvapkaj citrónom.
  • Druhú časť cesta tiež rozvaľkaj. Ak sa cesto lepí, podsyp ho múkou. Vyvaľkané cesto opatrne prelož za pomoci valčeka na poukladané jablká. Popichaj vidličkou a vlož do rozohriatej rúry.
  • Jablkový koláč peč pri teplote 200 °C 20-25 minút.
  • Upečený koláč nechaj vychladnúť a popráš práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

TIP: Ďalšie inšpiratívne recepty na chutné koláče, zákusky, či dezerty nájdeš TU.

obr. súkromný archív

Ďalšie zaujímavosti na: jablká // múka // sladké

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!