Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Jahodovo-pudingová torta

od | jún 12, 2018 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Pri vyslovení slova jahoda, mi vždy začnú stekať slinky. Jahodovo-pudingová torta je jedna z mojich obľúbených a myslím si, že ak si ju pripravíš a ochutnáš, budeš vedieť o čom hovorím.

Jahodovo-pudingová torta

Porcií:  10 kusov

Čas prípravy: 45 minút

Budeš potrebovať:

Korpus:

3 vajíčka

100 g cukru (podľa tvojej voľby)

110 g hladká múka

30 g kakao

110 ml oleja

1 prášok do pečiva

Krém:

Na spodnú vrstvu:

500 ml mlieka

1 vanilkový puding

70 g cukru

50 g masla

1,5 dcl rumu a 200 g jahôd (ja som mala jahody zo svojej záhrady)

Na vrchnú vrstvu:

150 g jahôd

30 g cukru

1 sáčok želatíny

Postup prípravy:

Ako prvé si vyhrej rúru na 180 stupňov. Klasickú 26 cm okrúhlu formu si vymasti maslom a posyp múkou. Odlož na stranu. Vo veľkej miske si vyšľahaj 3 vajíčka s cukrom, najlepšie ručným mixérom. Treba šľahať aspoň 5 minút. Až sa ti vajíčka s cukrom zdvojnásobia, môžeš priliať 110 ml oleja a zase na slabých otáčkach mixovať aspoň 1 minútu. Cez sitko pridávaj postupne múku a prášok do pečiva. Na konci pridaj kakao a všetko spolu premiešaj mixérom na slabých otáčkach.

Hotové vláčne cesto nalej do pripravenej formy a peč 20-25 minút na 180 stupňov.

Hotový korpus na jahodovo-pudingovú tortu nechaj ochladiť.

Medzi tým, čo sa ti korpus chladí, si priprav vanilkový puding. Do hrnca daj 400 ml mlieka a nechaj na slabom ohni ohriať. Ďalších 100 ml mlieka si rozmiešaj s práškovým pudingom a až bude mlieko teplé, prilej k nemu aj zvyšok mlieka. Neustále miešaj až do vtedy, kým ti puding nezhustne. Teraz hotový puding odlož, aby ti vychladol.  (Najlepšie je hotový puding prikryť, aby sa ti nevytvorila kôrka).  

Kým sa ti puding chladí, vymiešaj si maslo s cukrom do hustej peny. Cukru môžeš dať menej, alebo viac, podľa toho, aký si maškrtník. Ja som to nechcela s cukrom preháňať, kedže jahody boli podľa mňa už aj tak prirodzene sladké. Keď je maslová pena hotová, opatrne začni pridávať puding a rum. Všetko spolu premiešaj, najlepšie ručným mixérom. Hotový krém prikry a nechaj odpočívať.

Teraz si 150 g jahôd a 30 g cukru rozmixuj na hladkú penu. Zatiaľ nechaj jahody tak ako sú, nepridávaj želatínu, tá príde až ku koncu.

Jahodovo-pudingová torta postup

Jahodovo-pudingová torta postup prípravy.

Konečne sme sa dostali do štádia, kedy už len všetko rozotrieš na korpus a máš hotovo 🙂

Korpus rozdeľ na 2 časti. Spodnú časť korpusu ponatieraj jahodovou penou a poukladaj naň jahody. Teraz nalej vychladnutý puding na jahody. Druhú časť korpusu daj na vrch a poukladaj naň ďalšie jahody. Zbytok jahodovej peny prelej do malého hrnca a pridaj 100 ml vody. Priveď penu k varu a pridaj želatínu podľa návodu na obale. Chvíľu povaríš a ešte teplé preleješ cez hotovú tortu. 

Môj tip:

Jahodovo-pudingová torta je najlepšia, keď ju necháš cez noc stuhnúť v chladničke.

Prajem ti dobrú chuť.

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: alkohol // dezert // maslo // pečenie // sladké // vegetariánske // zdravý olej

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This