Kakaové rezy sú dezertom ako stvoreným na sviatky, či výnimočné príležitosti. Dokonalé prepojenie kokosu, jemného krému s kakaovou piškótou garantuje dokonalý zážitok pre chuťové bunky.
Tento zákusok som prvý raz ochutnala ešte ako dievčatko a okamžite som si ho obľúbila. Mamina zohnala recept a piekli sme ho doma pomerne často. Dodnes ho milujem a s každým sústom si pripomínam milé detské spomienky. Budeš na neho potrebovať o niečo viac vajec, preto tvrdím, že je vhodnejší na výnimočné príležitosti.
Kakaové rezy – čo všetko budeš potrebovať:
Na cesto:
- 80 g hladkej múky
- 6 vajec
- 120 g kryštálového cukru
- pol balíčka prášku do pečiva
- 2 PL kakaa, alebo karobového prášku
- štipku soli
- 2 PL rastlinného oleja
Na kokosové kôpky:
- 3 bielky
- 60 g práškového cukru
- 125 g strúhaného kokosu
Na vajíčkový krém:
- 4 celé vajcia
- 200 g kryštálového cukru
- 200 g masla
Na ozdobu:
- 150 g čokolády na varenie
- 2-3 PL cery
Kakaové rezy – postup prípravy:
- Najskôr si priprav piškótové cesto. Žĺtka vymiešaj s cukrom. Bielka vyšľahaj na sneh. K žĺtkom pridaj prášok do pečiva, soľ, olej, kakao, múku a nakoniec ušľahaný bielkový sneh. Dôkladne šľahačom vymiešaj. Stredne veľký plech dôkladne natri olejom a vysyp trochou hladkej múky. Následne na plech rozotri pripravené piškótové cesto.
- Teraz si priprav kokosový sneh. 3 Bielky vyšľahaj do tuhej peny. Pridaj k nim cukor a opäť šľahaj. Nakoniec pridaj kokos, no už len vareškou opatrne premiešaj. Kokosový sneh ukladaj po lyžiciach na pripravené piškótové cesto. Vytvoríš tak úhľadné kôpky.
- Plech vlož do vyhriatej rúry a peč po dobu asi 13 minút pri 190 °C. Keď sú boky dobre odpečené, je koláčik upečený. Nechaj ho vychladnúť.
- Zatiaľ si priprav vajíčkový krém. Vo vodnom kúpeli šľahaj po dobu asi 15 minút 4 celé vajíčka s cukrom. Nechaj vychladnúť. Až bude hmota studená, vyšľahaj maslo do peny. Následne po troche pridávaj vychladnutú vajíčkovú hmotu. Hotový krém natri na upečený koláč.
- Vo vodnom kúpeli roztop čokoládu spolu s cerou. Polej ňou celý povrch kakaových rezov a nechaj na chladnom mieste stuhnúť.
Dobrú chuť!
TIP: Vyskúšaj tiež úžasnú domácu marlenku – ďalšia z radu lahodných zákuskov, ako stvorená na výnimočné príležitosti.
obr. súkromný archív
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov