Pistáciové Pavlovej tortičky sú vzdušný a svieži dezert. Korpus je zo snehových bielok, cukru a pistáciovej múky. S plnkou zo šľahačky, mascarpone a voňavým vanilkovým cukrom. Na vrchu ozdobené čerstvým nakrájaným ovocím. Osviežujúce a lahodné pokušenie, ktoré obzvláštni každé slávnostné, či sviatočné menu.
Tento utešený zákusok nesie meno po ruskej baletke Anne Pavlovej. Pôvodný recept si prisvojuje Austrália. Avšak rovnako aj Nový Zéland. Traduje sa, že počas jej turné v týchto krajinách, vytvoril kuchár v hoteli, v ktorom bývala dezert. Pripomínal vzdušnú a objemnú tylovú sukňu na balet.
Avšak receptov ponášajúcich sa na tieto torty existujú viac ako stovky. Už v 18. storočí si rakúska Habsburská šľachta pochutnávala na „Spanische Windtorte“, ktorá akoby súčasnej Pavlovej torte z oka vypadla. Vo Francúzsku sa pripravuje taktiež podobný dezert zvaný „Meringue“. V Čechách torta „bezé„ a v Nemecku „Schaum Torte”. Aj u nás máme obdobu, naše snehové pusinky.
Tradičné Pavlovej tortičky aj tortu som už robila mnoho krát. Doslova mi učarovali svojou ľahkosťou a lahodnosťou. Avšak, dlho som sa pohrávala, že by som ich chcela upiecť v mojej obľúbenej pistáciovej verzii. Veru, bol to ťažký oriešok. Ale na 3. spôsob prípravy sa vydarili a veru boli naozaj úžasné.
Na pistáciové Pavlovej tortičky budeš potrebovať:
Snehové korpusy:
- 3 bielky
- Kryštálový cukor v 2-násobnej váhe bielkov
- 40g pistáciovej múky
Krém:
- 250g mascarpone
- 200 g šľahačkovej smotany
- 4 čajové lyžičky pistáciového krému
- 20g vanilkového cukru
Na vrch:
- Čerstvé sezónne ovocie (najlepšie jahody, maliny, čučoriedky, kivi, hrozno)
- Pistáciová múka
Pistáciové Pavlovej tortičky – postup prípravy:
- Nad vodným kúpeľom vyšľahaj bielky, kým sa cukor nerozpusti. Zmes vyšľahaj do tuhšej konzistencie. Dôležité je, že voda nesmie vrieť. Ideálna teplota vody by mala byť 50°C. Následne bielka vyšľahaj mimo vodného kúpeľa. Výsledná hmota bude mať pevnú a stálu tuhú hustotu.
- Prisyp do zmesi pistáciovú múku a zľahka premiešaj metličkou ručne.
- Snehovo cukrovú zmes naplň do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou.
- Na plech ustlaný papierom na pečenie si môžeš predkresliť kruhy tortičiek.
- Následne na papier na pečenie tvaruj prvú kruhovú vrstvu malého korpusu. Druhú vrstvu vytvaruj špičkou len po obvode kruhu, aby bol korpus v strede prázdny.
- Rúru si predhrej na 150 °C. Vlož do nej snehové tortičky. Teplotu hneď zníž na 100°C a peč po dobu 1 hodiny. Následne teplotu zníž na 60°C a vysuš tortičky po dobu 30 minút.
- Trúbu vypni, pootvor a tortičky nechaj vychladnúť.
- Zatiaľ priprav krém. Vyšľahaj šľahačkovú smotanu s vanilkovým cukrom. Pridaj mascarpone a pistáciový krém. Zmes vymiešaj do tuha.
- Na vychladnuté snehové tortičky do stredu nanes pomocou cukrárenského vrecúška s ozdobnou špičkou krém.
- Vrch tortičky posyp pistáciovou múkou a ozdob nakrájaným ovocím.
Dobrú chuť!
TIP: Ak miluješ dezerty s marcarpone, neváhaj vyskúšať rovnako vynikajúcu maškrtu – malinový dezert s bielou čokoládou. Recept nájdeš TU.
obr. súkromný archív, pixabay.com
Som kreatívna mamina na materskej dovolenke, milujúca dobré jedlo. Varím a pečiem s láskou pre môjho malého syna a manžela, pre ktorých chcem to najlepšie. Varím, pečiem, kváskujem, klíčkujem, pestujem mikrozeleninku či bylinky. Rada experimentujem a skúšam nové chute.
0 komentárov