Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Pistáciové Pavlovej tortičky – pôvabno ľahučký dezert

od | apr 1, 2021 | Chuťovky, Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Pistáciové Pavlovej tortičky sú vzdušný a svieži dezert. Korpus je zo snehových bielok, cukru a pistáciovej múky. S plnkou zo šľahačky, mascarpone a voňavým vanilkovým cukrom. Na vrchu ozdobené čerstvým nakrájaným ovocím. Osviežujúce a lahodné pokušenie, ktoré obzvláštni každé slávnostné, či sviatočné menu.

Tento utešený zákusok nesie meno po ruskej baletke Anne Pavlovej. Pôvodný recept si prisvojuje Austrália. Avšak rovnako aj Nový Zéland. Traduje sa, že počas jej turné v týchto krajinách, vytvoril kuchár v hoteli, v ktorom bývala dezert. Pripomínal vzdušnú a objemnú tylovú sukňu na balet.

Avšak receptov ponášajúcich sa na tieto torty existujú viac ako stovky. Už v 18. storočí si rakúska Habsburská šľachta pochutnávala na „Spanische Windtorte“, ktorá akoby súčasnej Pavlovej torte z oka vypadla. Vo Francúzsku sa pripravuje taktiež podobný dezert zvaný „Meringue“. V Čechách torta „bezé„ a v Nemecku „Schaum Torte. Aj u nás máme obdobu, naše snehové pusinky.

pusinky
U nás známe krehké snehové pusinky

Tradičné Pavlovej tortičky aj tortu som už robila mnoho krát. Doslova mi učarovali svojou ľahkosťou a lahodnosťou. Avšak, dlho som sa pohrávala, že by som ich chcela upiecť v mojej obľúbenej pistáciovej verzii. Veru, bol to ťažký oriešok. Ale na 3. spôsob prípravy sa vydarili a veru boli naozaj úžasné.

Na pistáciové Pavlovej tortičky budeš potrebovať:

Snehové korpusy:

Krém:

  • 250g mascarpone
  • 200 g šľahačkovej smotany
  • 4 čajové lyžičky pistáciového krému
  • 20g vanilkového cukru

Na vrch:

  • Čerstvé sezónne ovocie (najlepšie jahody, maliny, čučoriedky, kivi, hrozno)
  • Pistáciová múka

Pistáciové Pavlovej tortičky – postup prípravy:

  • Nad vodným kúpeľom vyšľahaj bielky, kým sa cukor nerozpusti. Zmes vyšľahaj do tuhšej konzistencie. Dôležité je, že voda nesmie vrieť. Ideálna teplota vody by mala byť 50°C. Následne bielka vyšľahaj mimo vodného kúpeľa. Výsledná hmota bude mať pevnú a stálu tuhú hustotu.
  • Prisyp do zmesi pistáciovú múku a zľahka premiešaj metličkou ručne.
  • Snehovo cukrovú zmes naplň do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou.
  • Na plech ustlaný papierom na pečenie si môžeš predkresliť kruhy tortičiek.
  • Následne na papier na pečenie tvaruj prvú kruhovú vrstvu malého korpusu. Druhú vrstvu vytvaruj špičkou len po obvode kruhu, aby bol korpus v strede prázdny.
Pistáciové Pavlovej tortičky
  • Rúru si predhrej na 150 °C. Vlož do nej snehové tortičky. Teplotu hneď zníž na 100°C a peč po dobu 1 hodiny. Následne teplotu zníž na 60°C a vysuš tortičky po dobu 30 minút.
  • Trúbu vypni, pootvor a tortičky nechaj vychladnúť.
  • Zatiaľ priprav krém. Vyšľahaj šľahačkovú smotanu s vanilkovým cukrom. Pridaj mascarpone a pistáciový krém. Zmes vymiešaj do tuha.
  • Na vychladnuté snehové tortičky do stredu nanes pomocou cukrárenského vrecúška s ozdobnou špičkou krém.
  • Vrch tortičky posyp pistáciovou múkou a ozdob nakrájaným ovocím.
Pistáciové Pavlovej tortičky
Dezert s pistáciovým krémom na snehovom obláčiku so sviežim šťavnatým ovocím ťa ohromí

Dobrú chuť!

TIP: Ak miluješ dezerty s marcarpone, neváhaj vyskúšať rovnako vynikajúcu maškrtu – malinový dezert s bielou čokoládou. Recept nájdeš TU.

obr. súkromný archívpixabay.com

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Ďalšie zaujímavosti na: dezert // jahody // mascarpone // pečenie

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This