Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Kokosové ježe – tradičná lahôdka pre milovníkov kokosu

od | nov 3, 2019 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Kokosové ježe – trochu netradičný názov lahôdky, čo nikdy nechýbala na tradičných veľkolepých udalostiach. Svadba, krstiny, Vianoce, či iné sviatky a príležitosti sa bez ježkov nezaobišli.

I keď dnes sú v móde skôr rôzne cupcakes, cheescakes, či muffiny, tradičné ježe sú skrátka nezabudnuteľné a väčšina z nás sa s nimi už stretla.

Do Vianoc ďaleko a ja som nám dopriala túto kokosovú dobrotu aj teraz. Príprava je vcelku jednoduchá, len so zdobením je trocha práce. No výsledok stojí potom za to, lebo lahodný koláč navyše poteší svojou trvanlivosťou. Tak poďme spolu do toho.

Na kokosové ježe budeš potrebovať

Cesto:

  • 200 g práškového cukru
  • 200 ml mlieka
  • štipka soli
  • 2 PL medu
  • 2 PL rastlinného oleja
  • 1 vajce
  • 300 g hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva

Poleva na kokosové ježe:

  • 250 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 2 PL kakaa
  • 1 dl rumu
  • 200 ml mlieka

Na ozdobu

  • 1 balenie strúhaného kokosu
kokosové ježe
Domáce kokosové ježe sú nielen chutné, ale aj trvanlivé

Postup prípravy:

  • Do misky daj najskôr sypké suroviny – cukor, múku, prášok do pečiva a štipku soli. Postupne pridaj vajce, med, olej a mlieko. Všetko dôkladne premiešaj elektrickým šľahačom.
  • Cesto vylej na plech vystlaný papierom na pečenie. Vlož do rúry a peč cca 20 minút pri 180 °C.
  • Upečený korpus nechaj vychladnúť a porež ho na obdĺžniky, alebo kocky.
  • Priprav si polevu. Všetky ingrediencie – cukor, maslo, kakao, mlieko aj rum daj ho hrnca. Na pomalom plameni a za stáleho miešania zohrievaj, až kým sa vytvorí pekná lesklá poleva. Trošku ju nechaj vychladnúť. Do hlbokého taniera, alebo misky vysyp balenie strúhaného kokosu. Narezané obdĺžniky po jednom namáčaj pomocou vidličky v poleve a následne obaľ v kokose.
  • Poukladaj na tácku a nechaj stuhnúť.

Dobrú chuť!

TIP: Milovníci kokosu si zaiste obľúbia lahodný kokosový zákusok s krémom. Prehľadný postup ako ho doma pripraviť – nájdeš TU.

Ďalšie zaujímavosti na: dezert // sladké

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Páči sa ti náš obsah?

Prihlás sa na odber newslettra a Valach ti bude posielať články plné zaujímavých tém a kvalitného obsahu priamo na tvoj email.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!