Kokosové ježe – tradičná lahôdka pre milovníkov kokosu

od Meri
kokosové ježe

Kokosové ježe – trochu netradičný názov lahôdky, čo nikdy nechýbala na tradičných veľkolepých udalostiach. Svadba, krstiny, Vianoce, či iné sviatky a príležitosti sa bez ježkov nezaobišli.

I keď dnes sú v móde skôr rôzne cupcakes, cheescakes, či muffiny, tradičné ježe sú skrátka nezabudnuteľné a väčšina z nás sa s nimi už stretla.

Do Vianoc ďaleko a ja som nám dopriala túto kokosovú dobrotu aj teraz. Príprava je vcelku jednoduchá, len so zdobením je trocha práce. No výsledok stojí potom za to, lebo lahodný koláč navyše poteší svojou trvanlivosťou. Tak poďme spolu do toho.

Na kokosové ježe budeš potrebovať

Cesto:

  • 200 g práškového cukru
  • 200 ml mlieka
  • štipka soli
  • 2 PL medu
  • 2 PL rastlinného oleja
  • 1 vajce
  • 300 g hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva

Poleva na kokosové ježe:

  • 250 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 2 PL kakaa
  • 1 dl rumu
  • 200 ml mlieka

Na ozdobu

  • 1 balenie strúhaného kokosu
kokosové ježe
Domáce kokosové ježe sú nielen chutné, ale aj trvanlivé

Postup prípravy:

  • Do misky daj najskôr sypké suroviny – cukor, múku, prášok do pečiva a štipku soli. Postupne pridaj vajce, med, olej a mlieko. Všetko dôkladne premiešaj elektrickým šľahačom.
  • Cesto vylej na plech vystlaný papierom na pečenie. Vlož do rúry a peč cca 20 minút pri 180 °C.
  • Upečený korpus nechaj vychladnúť a porež ho na obdĺžniky, alebo kocky.
  • Priprav si polevu. Všetky ingrediencie – cukor, maslo, kakao, mlieko aj rum daj ho hrnca. Na pomalom plameni a za stáleho miešania zohrievaj, až kým sa vytvorí pekná lesklá poleva. Trošku ju nechaj vychladnúť. Do hlbokého taniera, alebo misky vysyp balenie strúhaného kokosu. Narezané obdĺžniky po jednom namáčaj pomocou vidličky v poleve a následne obaľ v kokose.
  • Poukladaj na tácku a nechaj stuhnúť.

Dobrú chuť!

TIP: Milovníci kokosu si zaiste obľúbia lahodný kokosový zákusok s krémom. Prehľadný postup ako ho doma pripraviť – nájdeš TU.

0 Komentár

Odporúčame tiež

Chceš článok komentovať?

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!