Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Koláč s orechami a sušeným mliekom – staré dobré domino kocky

od | feb 19, 2019 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Koláč s pôvodným názvom dvojfarebné kocky, či domino je pomerne známy. Po dlhšej dobe som si naň spomenula a neodolala som. Pre mňa jednoznačne mňamka. Evokuje vo mne spomienky na niekdajšie veľkolepé dedinské svadby, či väčšie rodinné udalosti.

Koláč je pomerne trvanlivý. Nepatrí medzi rýchlovky, kde zmixuješ všetko dokopy a dáš piecť. No jednoznačne stojí za to si ho z času na čas doma pripraviť.

Recept som zdedila, no pozmenila podľa seba. V pôvodnom bola uvedená hrubá múka, no viac sa mi osvedčilo použiť hladkú. Upečený korpus sa tak nedrobí a je jemnejší. Do cesta som navyše pridala štipku soli. Málokto soľ používa pri pečení, no má to svoje opodstatnenie. Chuť je iná. Výraznejšia a lepšia. Naozaj stačí málinko, no ten rozdiel je poznať. Tak sa pridaj ku mne a ide sa na to!

Na koláč budeš potrebovať:

Na cesto:

  • 4 vajíčka
  • 2 PL kakaa
  • 200 g kryštálového cukru
  • štipku soli
  • 200 g hladkej múky
  • pol balíčka prášku do pečiva
  • 100 m vlažnej vody
  • 100 ml rastlinného oleja

Na orechovú náplň:

Na poťah:

  • 150 g sušeného mlieka
  • 200 g práškového cukru
  • 250 g cery

Na ozdobu:

  • 100 g čokolády na varenie
  • 1 PL cery
dezert koláč
K chutnému dezertu patrí chutná kávička

Postup prípravy:

  • Najskôr vymiešaj žĺtky s cukrom. Postupne pridaj olej, vodu a kakao. Nakoniec múku s práškom do pečiva a vymiešaj.
  • Bielky spolu so štipkou soli vyšľahaj na tuhý sneh. Zapracuj ich do cesta a cesto poriadne premiešaj.
  • Natri ho na stredne veľký hlboký plech, vystlaný papierom na pečenie. Koláč upeč pri teplote 190 °C cca 20 – 25 minút.
  • Medzitým ako sa koláč pečie, si pomeľ potrebné množstvo vlašských orechov. Pridaj k nim cukor a rum. Upečený koláč nechaj trošku vychladnúť. Odstráň papier na pečenie a natri na koláč orechovú plnku.
  • Ďalším krokom je príprava poťahu. Sušené mlieko spolu s cukrom a cerou rukou dôkladne vymies. Je dobré, ak ceru vyberieš z chladničky o čosi skôr. Ľahšie sa ti s ňou bude pracovať. Poťah vyvaľkaj na papieri na pečenie. Valček si popráš sušeným mliekom, aby sa poťah nelepil a netrhal. Vyvaľkaj ho aspoň približne na veľkosť upečeného koláča. Poťah prenes aj s papierom a opatrne ho na koláč preklop. Teraz už môžeš papier zlúpnuť.
  • Koláč pokrájaj na kocky, alebo aj obdĺžničky. Priprav si čokoládovú polevu (roztopením cery a čokolády v vodnom kúpeli). Každý kúsok priečne v poleve namoč. Prípadne ľubovoľne ozdob. Nechaj stuhnúť a môže sa maškrtiť.

Dobrú chuť!

TIP: Vyskúšaj tiež ďalší z radu tradičných, no nestarnúcich receptov – skvelá domáca Marlenka. Jej chuť si jednoducho zamiluješ.

Obrázky: pixabay.com, súkromný archív

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: dezert // muka // orechy // rum

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This