Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Nekysnuté cesto – dokonalá alternatíva kysnutého cesta

od | jan 30, 2022 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Nekysnuté cesto je takpovediac rýchlou náhradou za to kysnuté. Svojou chuťou, jemnosťou a lahodnosťou sa veru vyrovná aj tradičnému kysnutému. Je ideálne na záviny, ale tiež na plnené rožteky, či slimáčiky. A ako bonus navyše, práca s ním ide naozaj od ruky. Je nelepivé, elastické a naozaj sa s ním veľmi dobre pracuje.

Z cesta môžeš tvarovať čokoľvek a plniť podľa ľubovôle – hustým lekvárom, tvarohovou, orechovou, či makovou plnkou. Toto nekysnuté cesto si jednoducho zamiluješ pre jeho chuť, jemnosť, ale tiež jednoduchú prípravu.

Na nekysnuté cesto budeš potrebovať:

  • 600 g hladkej múky
  • 1 balenie tradičného droždia
  • 130 ml mlieka
  • 200 g masla
  • 1 a pol lyžičky soli
  • 1 vanilkový cukor
  • 2-3 lyžice kryštálového cukru
  • 2 celé vajíčka do cesta
  • 1 vajíčko na potieranie
ingrediencie na cesto

Postup prípravy:

  • Mlieko trochu ohrej na sporáku, aby nebolo studené, no nemá ani vrieť. Následne rozdrv do teplého mlieka droždie a premiešaj. V tomto prípade nenechávaj kysnúť, naozaj stačí len premiešať a pracujeme s ním ďalej.
  • Múku preosej do veľkej misky. Pridaj k nej soľ, cukor a vanilkový cukor. Vareškou premiešaj a pridaj pripravené droždie v mlieku. Na záver pridaj mäkké maslo a 2 kusy vajec. Rukou dôkladne vypracuj hladké cesto. Nechaj ho v miske a prikry potravinárskou fóliou.
  • A teraz s cestom šup do chladničky. Cesto tentoraz nedávame kysnúť, ale naopak – bude sa chvíľu chladiť.
  • V chladničke nechaj cesto odpočívať približne 30 minút.
  • Po schladení cesto vyklop na hladkou múkou poprášenú pracovnú dosku a spracuj podľa ľubovôle. Vypracované záviny, či rožteky potri rozšľahaným vajíčkom a peč (na plechu vystlanom papierom na pečenie) podľa veľkosti jednotlivých tvarov asi 15-20 minút pri teplote 190°C. Upečené by mali mať peknú svetlo hnedú farbu.

Dobrú chuť!

upečené pocukrované rožky na drevenom lopáriku

TIP: Ak si milovníkom tradičných domácich buchiet, šišiek, závinov, či koláčov, inšpiruj sa na našom blogu, kde nájdeš mnoho overených a lákavých receptov.

Obr. Pixabay.com

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: maslo // múka // sladké

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This