Nekysnuté cesto je takpovediac rýchlou náhradou za to kysnuté. Svojou chuťou, jemnosťou a lahodnosťou sa veru vyrovná aj tradičnému kysnutému. Je ideálne na záviny, ale tiež na plnené rožteky, či slimáčiky. A ako bonus navyše, práca s ním ide naozaj od ruky. Je nelepivé, elastické a naozaj sa s ním veľmi dobre pracuje.
Z cesta môžeš tvarovať čokoľvek a plniť podľa ľubovôle – hustým lekvárom, tvarohovou, orechovou, či makovou plnkou. Toto nekysnuté cesto si jednoducho zamiluješ pre jeho chuť, jemnosť, ale tiež jednoduchú prípravu.
Na nekysnuté cesto budeš potrebovať:
- 600 g hladkej múky
- 1 balenie tradičného droždia
- 130 ml mlieka
- 200 g masla
- 1 a pol lyžičky soli
- 1 vanilkový cukor
- 2-3 lyžice kryštálového cukru
- 2 celé vajíčka do cesta
- 1 vajíčko na potieranie
Postup prípravy:
- Mlieko trochu ohrej na sporáku, aby nebolo studené, no nemá ani vrieť. Následne rozdrv do teplého mlieka droždie a premiešaj. V tomto prípade nenechávaj kysnúť, naozaj stačí len premiešať a pracujeme s ním ďalej.
- Múku preosej do veľkej misky. Pridaj k nej soľ, cukor a vanilkový cukor. Vareškou premiešaj a pridaj pripravené droždie v mlieku. Na záver pridaj mäkké maslo a 2 kusy vajec. Rukou dôkladne vypracuj hladké cesto. Nechaj ho v miske a prikry potravinárskou fóliou.
- A teraz s cestom šup do chladničky. Cesto tentoraz nedávame kysnúť, ale naopak – bude sa chvíľu chladiť.
- V chladničke nechaj cesto odpočívať približne 30 minút.
- Po schladení cesto vyklop na hladkou múkou poprášenú pracovnú dosku a spracuj podľa ľubovôle. Vypracované záviny, či rožteky potri rozšľahaným vajíčkom a peč (na plechu vystlanom papierom na pečenie) podľa veľkosti jednotlivých tvarov asi 15-20 minút pri teplote 190°C. Upečené by mali mať peknú svetlo hnedú farbu.
Dobrú chuť!
TIP: Ak si milovníkom tradičných domácich buchiet, šišiek, závinov, či koláčov, inšpiruj sa na našom blogu, kde nájdeš mnoho overených a lákavých receptov.
Obr. Pixabay.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov