Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Palacinky z acidofilného mlieka – jemné ako obláčik

od | feb 2, 2022 | Chuťovky, Hlavné jedlo, Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Palacinky milujeme všetci. Táto veria z acidofilného mlieka iste očarí svojou jemnosťou, nadýchanosťou a výraznou chuťou. Malá zmena, ale veľmi príjemná. Acidofilné mlieko je o niečo ľahšie stráviteľné ako tradičné mlieko. Svojou kyselkavosťou dodá palacinkám trošku inú chuť.

Kedysi sme doma jedávali palacinky z kyslého mlieka pomerne často. Nakoľko sme boli pravidelne zásobovaní čerstvým kravským mliekom od babičky, nie vždy sa hneď všetko spotrebovalo. Po 2-3 dňoch takéto mlieko začne kysnúť, no je ho škoda vyliať, nakoľko aj v kyslom stave je veľmi zdravé. Vždy sa dá zužitkovať buď na tvaroh alebo na výrobu niečoho iného.

Ak máš doma nespotrebované mlieko z mliečneho automatu a má už kyslú vôňu, určite si vyrob palacinky. Ak kyslé mlieko nemáš, nahradiť ho možno kefírovým, či acidofilným. Tie sú doslova nabité probiotickými kultúrami.

Na palacinky je množstvo receptov. Tieto z acidofilného mlieka sú však neskutočne jemné s výraznou chuťou a jednoznačne stoja za vyskúšanie.

palacinky s orieškami na bielom štvorcovom tanieri

Palacinky z acidofilného mlieka – recept

Na cesto budeš potrebovať:

  • 500 ml acidofilného mlieka 
  • 200 g hladkej múky
  • 2-3 PL kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • pol balíčka prášku do pečiva
  • 2 vajíčka
  • pol lyžičky soli

Postup prípravy:

  • V miske rozmiešaj metličkou vajíčka s cukrom, soľou a vanilkovým cukrom.
  • Prilej acidofilné mlieko a múku spolu s práškom do pečiva. Dôkladne vymiešaj, najlepšie elektrickým šľahačom, aby v ceste neostali hrudky. Ak by sa ti zdalo cesto príliš husté, môžeš ho rozriediť troškou vody (asi 50-100 ml). V takom prípade budú palacinky tenšie.
  • Cesto nechaj postáť približne 15 minút.
  • Rozpálenú panvicu potri rastlinným olejom a nalej 1 naberačku cesta. Rozotri do strán, aby pokrylo celú plochu panvice a krátko opeč. Až chytí palacinka svetlučko hnedú farbu, otoč ju a rovnako opeč z druhej strany. Upečenú palacinku vyklop na veľký tanier.
  • Postup pečenia opakuj, až kým sa minie cesto.
  • Upečené palacinky podľa ľubovôle dochuť a ozdob. Použiť môžeš lekvár, džem, orieškové maslo, med, oriešky, čokoládu a rôzne druhy ovocia. Tieto palacinky zbožňujem s jablkami a škoricou. Jablká (2-3 kusy) umyjem, zbavím šupiek (alebo aj nie) a jadierok a nasekám na malé kúsky. Na panvici opečiem na lyžici masla a posypem štipkou škorice. Jabĺčkovou zmesou naplním palacinky a poprášim práškovým cukrom. Chutiam sa však medze nekladú a každý si ich môže dochutiť podľa vlastného gusta.

Dobrú chuť!

palacinky s jablkami

Obr. pixabay.com, pexels.com

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Ďalšie zaujímavosti na: acidofilné mlieko // múka // sladké

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This