Kváskové palacinky alebo lievance môžeš pripraviť vždy vtedy, keď je potrebné nakŕmiť tvoj kvások, ale nemáš čas alebo neplánuješ piecť z kvásku. Kvások vďaka tomu nemusíš zbytočne vyhodiť. A je to dôvod naviac, ako si zamaškrtiť. Palacinky budú samozrejme stráviteľnejšie. Oproti tým klasickým sa líšia tým, že sú nadýchanejšie.
Nedávno som objavila úžasnú nátierku. Pri prvom ochutnaní som vedela, že ju chcem vyskúšať práve s palacinkami. Bola to lieskovooriešková nátierka s bielou čokoládou. Už len z názvu je jasné, že to bude ohromný chuťový zážitok, pomyslela som si. A veru, nemýlila som sa. Doslova som sa do nej zamilovala. Príjemnú orieškovú chuť doplní a osladí biela čokoláda. Je to veľmi dobrá alternatíva k orieškovým nátierkam. Samozrejme, ak obľubuješ ovocný lekvár, džem, alebo čokoládovú nátierku, vieš si kváskové palacinky vychutnať aj s nimi.
Tieto konkrétne som si natrela týmto úžasným krémom a vrch posypala mletými kešu orieškami a kúskami malín. Kombinácia týchto chutí je lahodná. Ovocie palacinky osvieži. Úžasne zasýtia a ulahodia tvojmu maškrtnému jazýčku. Manžel poznamenal, že kváskové palacinky mu chutia viac, ako tie obyčajné.
Na kváskové palacinky budeš potrebovať:
Cesto:
- 500 g hladkej pšeničnej múky na kváskovanie alebo špaldovej hladkej múky
- 1l plnotučného mlieka
- 1 polievková lyžica kvásku
- 50 g trstinového cukru
- 2 vajíčka
- Štipka soli
- olej
Na potretie:
Kváskové palacinky – postup prípravy:
- Suché suroviny naváž a nasyp do väčšej misky.
- K pripraveným ingredienciám prilej mlieko.
- Ručne – pomocou metličky, alebo pomocou mixéra vymiešaj palacinkovú zmes. Bude mať hladkú polohustú štruktúru.
- Takto pripravené cesto nechaj 3 hodiny na kuchynskej linke alebo približne 12 hodín v chladničke odpočívať.
- Následne palacinky vysmážaj z oboch strán na panvici s nepriľnavým povrchom na strednom stupni, ktorú potieraj kvapkou oleja.
- Upečené palacinky potri orieškovým krémom, zroluj alebo prelož a posyp mletými orieškami a ovocím.
- Kľudne pridaj aj šľahačku.
Dobrú chuť.
TIP: Ak máš rád maškrty z kvásku, neváhaj vyskúšať aj kváskové moravské koláče. Recept nájdeš TU.
obr. súkromný archív
Som kreatívna mamina na materskej dovolenke, milujúca dobré jedlo. Varím a pečiem s láskou pre môjho malého syna a manžela, pre ktorých chcem to najlepšie. Varím, pečiem, kváskujem, klíčkujem, pestujem mikrozeleninku či bylinky. Rada experimentujem a skúšam nové chute.
0 komentárov