Kváskové moravské koláče sú tradičný sladký pokrm okrúhleho tvaru so sladkou plnkou v strede. Chudobný predkovia tieto koláče piekli cez sviatky a slávnosti. Bohaté rodiny si na ňom pochutnali aj každú nedeľu. Pôvod majú na území Moravy, podľa ktorého si nesú aj svoje pomenovanie. Avšak v obľube nie sú len v Českej republike, ale aj na Slovensku.
Čerstvo upečené majú čarovnú vôňu. Naši predkovia však verili, že mali aj čarovné vlastnosti. Pripisovali im zázračnú moc. Každá náplň mala iný účinok. Piekli sa s ovocnou, orechovou, tvarohovou či makovou plnkou. Pripravovali sa v rôznych veľkostiach a priemeroch.
Ja ich obľubujem s tvarohovou plnkou s lekvárom či džemom v strede. Obľubuje ich aj môj manžel a sused, s ktorým si vymieňame sladké maškrty. Keď som mu ich darovala naposledy, zažiarili mu očká a zaspomínal si, ako mu jeho manželka vypekala kysnuté koláče. Ten môj bol zavše z kvásku.
Na kváskové moravské koláče budeš potrebovať:
Rozkvas:
- 150g hladkej pšeničnej múky na kváskovanie
- 150g vody
- 1 polievková lyžica kvásku
Cesto:
- 350g hladkej pšeničnej múky na kváskovanie
- 160g mlieka
- 80g cukru
- 2 žĺtky
- 5g soli
- 80g masla
Plnka:
- 500g tvarohu
- 2 vanilkové cukry
- 60g cukru
- 1 vajíčko
- Jahodový džem
- Škorica
Kváskové moravské koláče – postup prípravy:
- Aby boli koláče nadýchané, preosej múku aj na rozkvas. Zmiešaj ju pomocou stierky s vodou a kváskom.
- Rozkvas bude kvasiť 9 až 12 hodín. Stúpajúca teplota môže tento štandardný čas skrátiť. Preto, keď rozkvas nadobudne dvojnásobok objemu, je pripravený.
- Pripravený rozkvas zmiešaj s preosiatou múkou a ostatnými ingredienciami na cesto. Maslo pridávaj zmäknuté.
- Ručne, pomocou pekárničky alebo kuchynského robota vymies celistvé cesto, ktoré sa bude odliepať od stien misy.
- Pripravené cesto nechaj kvasiť do zdvojnásobenia objemu v uzatvorenej nádobe vekom, alebo prikryté kuchynskou fóliou či utierkou. Dobu ovplyvní vonkajšia teplota. Bude to trvať približne 2 až 5 hodín.
- Nakvasené cesto rozdeľ na 12 rovnakých kúskov, ak chceš väčšie koláče. Vytvaruj z nich okrúhle a ploské bochníky. Prípadne cesto navaľkaj na hrúbku približne 1,5cm a vykroj z neho pomocou pohára či vykrajovačky okrúhle koláčiky.
- Poukladaj ich na plech vystlaný papierom na pečenie a nechaj kvasiť 2 až 3 hodiny.
- Zatiaľ priprav tvarohovú plnku. Zmiešaj tvaroh, vajíčko a cukor.
- Do stredu nakvasených koláčov pomocou pohára vytvaruj priehlbinu. Naplň ju tvarohovou plnkou.
- Do stredu plnky daj ešte lyžičku lekváru. Okraje koláča potri vyšľahaným vajíčkom. Prípadne použi zvyšné vaječné bielka, ktoré ti zostali pri príprave cesta.
- Pripravené koláče vlož do vyhriatej trúby s teplotou 200 °C.
- Peč ich po dobu 20 až 25 minút.
- Po upečení koláče vyber, poukladaj na mriežku a nechaj vychladnúť. Tvarohovú plnku jemne posyp škoricou.
Dobrú chuť.
TIP: Ak máš rád sladké koláče z kvásku, vyskúšaj aj pečené kváskové buchty s lekvárom. Recept nájdeš TU.
obr. súkromný archív
Som kreatívna mamina na materskej dovolenke, milujúca dobré jedlo. Varím a pečiem s láskou pre môjho malého syna a manžela, pre ktorých chcem to najlepšie. Varím, pečiem, kváskujem, klíčkujem, pestujem mikrozeleninku či bylinky. Rada experimentujem a skúšam nové chute.
0 komentárov