Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Kváskové moravské koláče s tvarohom a jahodovým džemom

od | máj 3, 2021 | Chuťovky, Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Kváskové moravské koláče sú tradičný sladký pokrm okrúhleho tvaru so sladkou plnkou v strede. Chudobný predkovia tieto koláče piekli cez sviatky a slávnosti. Bohaté rodiny si na ňom pochutnali aj každú nedeľu. Pôvod majú na území Moravy, podľa ktorého si nesú aj svoje pomenovanie. Avšak v obľube nie sú len v Českej republike, ale aj na Slovensku.

Čerstvo upečené majú čarovnú vôňu. Naši predkovia však verili, že mali aj čarovné vlastnosti. Pripisovali im zázračnú moc. Každá náplň mala iný účinok. Piekli sa s ovocnou, orechovou, tvarohovou či makovou plnkou. Pripravovali sa v rôznych veľkostiach a priemeroch.

Ja ich obľubujem s tvarohovou plnkou s lekvárom či džemom v strede. Obľubuje ich aj môj manžel a sused, s ktorým si vymieňame sladké maškrty. Keď som mu ich darovala naposledy, zažiarili mu očká a zaspomínal si, ako mu jeho manželka vypekala kysnuté koláče. Ten môj bol zavše z kvásku.

Na kváskové moravské koláče budeš potrebovať:

Rozkvas:

Cesto:

Plnka:

Kváskové moravské koláče – postup prípravy:

  • Aby boli koláče nadýchané, preosej múku aj na rozkvas. Zmiešaj ju pomocou stierky s vodou a kváskom.
  • Rozkvas bude kvasiť 9 až 12 hodín. Stúpajúca teplota môže tento štandardný čas skrátiť. Preto, keď rozkvas nadobudne dvojnásobok objemu, je pripravený.
  • Pripravený rozkvas zmiešaj s preosiatou múkou a ostatnými ingredienciami na cesto. Maslo pridávaj zmäknuté.
  • Ručne, pomocou pekárničky alebo kuchynského robota vymies celistvé cesto, ktoré sa bude odliepať od stien misy.
  • Pripravené cesto nechaj kvasiť do zdvojnásobenia objemu v uzatvorenej nádobe vekom, alebo prikryté kuchynskou fóliou či utierkou. Dobu ovplyvní vonkajšia teplota. Bude to trvať približne 2 až 5 hodín.
  • Nakvasené cesto rozdeľ na 12 rovnakých kúskov, ak chceš väčšie koláče. Vytvaruj z nich okrúhle a ploské bochníky. Prípadne cesto navaľkaj na hrúbku približne 1,5cm a vykroj z neho pomocou pohára či vykrajovačky okrúhle koláčiky.
kváskové moravské koláče
  • Poukladaj ich na plech vystlaný papierom na pečenie a nechaj kvasiť 2 až 3 hodiny.
  • Zatiaľ priprav tvarohovú plnku. Zmiešaj tvaroh, vajíčko a cukor.
  • Do stredu nakvasených koláčov pomocou pohára vytvaruj priehlbinu. Naplň ju tvarohovou plnkou.
  • Do stredu plnky daj ešte lyžičku lekváru. Okraje koláča potri vyšľahaným vajíčkom. Prípadne použi zvyšné vaječné bielka, ktoré ti zostali pri príprave cesta.
  • Pripravené koláče vlož do vyhriatej trúby s teplotou 200 °C.
  • Peč ich po dobu 20 až 25 minút.
  • Po upečení koláče vyber, poukladaj na mriežku a nechaj vychladnúť. Tvarohovú plnku jemne posyp škoricou.
kváskové moravské koláče
Okrúhle koláče s očarujúcou vôňou a chuťou

Dobrú chuť.

TIP: Ak máš rád sladké koláče z kvásku, vyskúšaj aj pečené kváskové buchty s lekvárom. Recept nájdeš TU.

obr. súkromný archív

Ďalšie zaujímavosti na: kváskovanie // kvások // múka // tvaroh

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.