Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Pečené kváskové buchty – malé lekvárové potešenie

od | mar 30, 2021 | Chuťovky, Hlavné jedlo, Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Pečené kváskové buchty patria medzi tradičné recepty našich babičiek a starých materí. Nejedna ich vypekala najskôr ako mama svojim deťom, neskôr ako starká svojim vnúčatkám. Recept a postup vedeli od svojich mám a tie od svojich.

Pečené buchty sa pečú s rôznymi ovocnými lekvármi či džemom. Najčastejšie so slivkovým. Niekto ich pečie aj s tvarohovou plnkou. Čo rodina, to odlišný recept a iné chuťové kombinácie. U nás sa piekli výhradne s lekvárom. Často so spomínaným slivkovým. Mne najviac chutia s jahodovým džemom. Tak ich pripravujem ja.

Moja mama s babkou ich pripravujú kysnuté z droždia. Ja ich robím kvasené zo špaldovej múky s použitím kvásku. Vrátila som sa k tradičným postupom našich predkov. Skúšam rôzne recepty, ktoré sa dnes už pečú s použitím droždia. S nimi je to oveľa rýchlejší spôsob. Pečivo z neho je naozaj nadýchané. Ale mňa tak pohltila táto kvásková alchýmia, v ktorej ma podporuje aj môj manžel, že pripravujem a pečiem kváskove výtvory aj na úkor času. Avšak v stráviteľnejšej verzii. A tak si dnes spolu upečieme tieto utešené buchtičky v kváskovej verzii.

nakvasené cesto
Nakvasené cesto má pavučinkovú štruktúru

Na pečené kváskové buchty budeš potrebovať:

Rozvas:

Cesto:

Po upečení:

  • Roztopené maslo
  • Práškový cukor

Pečené kváskové buchty – postup prípravy:

  • Preosej múku. Zmiešaj ju s vodou a kváskom. Zmes poriadne rozmiešaj. Takto pripravený rozkvas bude kvasiť 8 až 12 hodín do zdvojnásobenia objemu v uzatvorenej nádobe.
  • Rozkvas zmiešaj s preosiatou múkou a ostatnými ingredienciami. Vypracuješ vláčne cesto odliepajúce sa od stien misky.
  • Cesto v prekrytej nádobe potravinárskou fóliou nechaj kvasiť 2 až 3 hodiny. Ja v tejto fáze uprednostňujem chladničkové kvasenie, pre dlhšiu fermentáciu a lepšiu stráviteľnosť. Cesto nechávam kvasiť v chladničke 12 až 20 hodín.
  • Ak zvolíš chladničkové kysnutie, po vybratí ho nechaj 30 minút aklimatizovať.
  • Nakvasené cesto si rozdeľ na 2-3 časti. Valčekom cesto na pomúčenej podložke vyvaľkaj v približne centimetrovej hrúbke.
  • Z cesta vykrajuj pomocou pohára kruhy v priemere 8 – 10 cm. Alebo cesto jednoducho nakrájaj na štvorce. Vďaka tomuto spôsobu ti nezostane zvyšné vykrojené cesto, ako pri vykrajovaní pohárom.
kváskové pečené buchty
  • Na vykrojené cesto daj lyžičku lekváru. Prstami okraj spoj.
  • Vytvorené buchtičky ukladaj tesne vedľa seba spojom cesta na spodku, na vymastený a múkou posypaný plech. Ak použiješ plech s nepriľnavým povrchom, nie je to potrebné.
  • Takto pripravené buchty nechaj v prikrytom plechu kvasiť posledné 2 až 3 hodiny. Naberú objem.
kváskové pečené buchty
  • Buchty peč na 200 °C po dobu 20 minút.
  • Upečené buchty potri roztopeným maslom a nechaj vychladnúť.
  • Na záver popráš práškovým cukrom cez jemné sitko.
kváskové pečené buchty
Nadýchané cesto a svieži ovocný lekvár je neodmysliteľná kombinácia pečených buchiet

Dobrú chuť!

TIP: Ak máš rád pečené kváskové pečivo na sladko, neváhaj vyskúšať aj pečené buchtičky z lievito madre s kúskami čokolády. Recept nájdeš TU.

obr. súkromný archív

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: kváskovanie // kvások // lekvár // múka

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This