Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Veľkonočná paska – sviatočný koláč, ktorý by na Veľkú noc nemal chýbať

od | mar 29, 2021 | Pečené / Nepečené, Recepty, Tradície | 0 komentárov

Veľkonočná paska, alebo pascha je pečivo, ktoré už neodmysliteľne patrí k sviatkom jari. Tradičný obradový koláč je najviac rozšírený na východe Slovenska. Nejedna gazdinka pečie pasku doma.

Bolo zvykom, že sa veľkonočná paska piekla v sobotu a nedeľu sa spolu s ostatnými sviatočnými jedlami niesla posvätiť do chrámu. Ako sa paska vydarila, taký mal byť aj celý rok a úroda. Z chrámu sa utekalo s paskou domov, aby aj úroda z poľa bola rýchlo doma. Tradícia pečenia domácej pasky sa udržiava v mnohých rodinách dodnes a v tej našej veru tiež. Každoročne sa teda mordujem s nejednou domácou paskou a zvyškom sviatočného jedla. Veď domáce je domáce. Napokon aj tradície si treba udržiavať, aby neupadli do zabudnutia.

veľkonočné vajíčka

Veľkonočná paska – čo všetko budeš potrebovať:

  • 500 g hladkej múky
  • 100 ml teplej vody
  • pol kocky droždia
  • 150 ml mlieka
  • 1 a pol lyžičky soli
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 1 žĺtok
  • 1 celé vajce na potretie
  • lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
  • 2 PL sušených hrozienok + 50 ml rumu
  • 150 g hrudkovitého tvarohu
  • 80 ml rastlinného oleja alebo 80 g roztopeného masla
  • 1 balíček vanilkového cukru

Postup prípravy:

  • Do väčšej misky preosej múku. V strede urob rukou jamku, nadrob do nej droždie a pridaj lyžicu cukru. Zalej teplou vodou a nechaj 10 minút postáť.
  • Pridaj mlieko, soľ, olej alebo roztopené maslo. Vareškou vymiešaj vláčne cesto. Popráš ho múkou, prikry utierkou a nechaj na teplom mieste kysnúť asi 45 minút.
  • Po vykysnutí rozdeľ cesto na 3 časti. Do jednej časti pridaj 1 PL cukru, tvaroh, precedené hrozienka, žĺtok a vanilkový cukor. Dobre vymiešaj. Z každej časti vyvaľkaj šúľok a upleť z nich vrkoč. Nakoniec konce vrkoča spoj, čím vytvaruješ veniec do tvaru pasky. Takto môžeš pasku piecť na plechu vystlanom papierom na pečenie. Do stredu však ešte vlož zaváraninovú fľašu. Druhý – o niečo jednoduchší spôsob, ktorý používam aj ja, je pasku upiecť vo forme na bábovku. Formu dôkladne vytri rastlinným olejom a popráš múkou. Upletenú pasku opatrne prenes do formy a potri rozšľahaným vajíčkom. Následne vlož do rozohriatej rúry.
veľkonočná paska a postup prípravy
  • Peč pri teplote 190 °C asi 45 minút. Paska sa pečie dlho, aby sa aj vnútro dôkladne prepieklo. Ak by ti vrch príliš tmavol, vlož počas pečenia na vrch formy alobal a tak pasku dopeč. Ak chceš mať istotu, že je vnútro dôkladne prepečené, pichni špajdľou do stredu pasky. Ak ostane špajdľa suchá, je všetko v poriadku. Pokiaľ ale na nej ostane kúsok cesta, nechaj pasku dopiecť. Moja babka piekla pasku aj hodinu. No celý proces pečenia závisí od samotnej rúry. Je preto potrebné si čas odsledovať.
  • Po dopečení nechaj pasku chvíľu vychladnúť a ešte za tepla ju z formy opatrne vyklop. Hotovo, už len počkať, až dôkladne vychladne.
pascha

Dobrú chuť !

Veľkonočná paska sa podáva s tradičnými sviatočnými jedlami ako hrudka, varená klobása, údené mäso, pečená fašírka, či plnka, alebo plnený bôčik. Čo iný kraj, to iný zvyk. Chute sviatočného jedla dotvára strúhaný chren so smotanou a varená nastrúhaná cvikla.

TIP: Pokiaľ si prepadla kváskovaniu, priprav si na sviatky spolu s Erikou dokonalý kváskový mazanec.

obr. skúkromný archív, pixabay.com

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: pečivo // sladké // tvaroh // Veľká noc

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This