Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Špenátové rezance s nivovou omáčkou – ideálne jedlo na zelený štvrtok

od | mar 28, 2021 | Cestoviny, Hlavné jedlo, Recepty, Vegetariánske jedlo | 0 komentárov

Na zelený štvrtok sa na Slovensku často jedáva hlavne špenát. Dnes si spolu pripravíme špenátové rezance, ktoré môžeme zaradiť medzi pôstne jedlá. S týmto tradičným veľkonočným sviatkom a jeho názvom krásne ladí zelenkastá farba týchto rezancov, zvaných fettuccine. K nim je ideálna smotanová omáčka s nivou a baby špenátom.

Povedzme si niečo o špenáte. Zelené listy skrývajú v sebe mnoho benefitov pre naše zdravie. Obsahujú bielkoviny, vlákninu a nepostrádateľné množstvo mnohých vitamínov a minerálov. Prospieva srdcu, cievam a udržuje zdravý krvný tlak. Je výborný na oči, kosti a zuby. Je to nízkokalorická potravina, preto je vhodná aj pri redukčných diétach.

Špenát mnoho ľudí jednoducho miluje alebo nenávidí. Ja si pamätám, že nám v škôlke varili úžasnú špenátovú polievku. Často sa z neho okrem polievky varí aj prívarok. Je vhodný k mäsu, k cestovinám, alebo čerstvý do rôznych šalátov. Ja osobne ho mám rada aj na pizzu so sušeným prosciuttom a cherry paradajkami. Mladý baby špenát je veľmi chutný. Preto som ho neváhala použiť v tomto recepte. Spokojný bol aj manžel, vďaka chutnej smotanovej omáčke s nivou.

niva a baby špenát
Niva a špenát sú suroviny, ktoré sa k sebe neskutočne hodia. Vieš z nich vyčarovať jedlá na mnoho spôsobov.

Na špenátové rezance budeš potrebovať:

Postup prípravy:

  • Do väčšieho hrnca daj variť vodu so soľou na cestoviny. Keď začne voda vrieť, nasyp do nej rezance a var ich podľa návodu na obale.
  • Kým sa budú variť cestoviny, priprav omáčku. Na oleji speň veľmi krátko pretlačený cesnak.
  • Pridaj čerstvý baby špenát a chvíľu restuj. Svoj prvotne veľký objem dusením zredukuje.
  • Prilej smotanu. Pridaj nivu nakrájanú na menšie kúsky s čerstvo namletým štvorfarebným korením.
  • Zmes miešaj, kým sa niva neroztopí a neprepojí s ostatnými surovinami.
  • Vznikne omáčka s hladkou textúrou a veľmi špecifickou chuťou. Dodá jej ju práve charakteristická chuť plesnivého syra – nivy. Nakoľko je niva sama o sebe dosť slaná, dodatočne do omáčky soľ nepridávam.
  • Uvarené cestoviny preceď. Naservíruj ich na tanier. Pridaj k nim omáčku.
špenátové fettuccine s nivou
Naservírované cestoviny môžeš posypať zrejúcim syrom

Dobrú chuť!

TIP: Ak máš rád špenát, neváhaj vyskúšať aj krémové rizoto so špenátom, hráškom, šampiňónmi a zrejúcim syrom. Recept nájdeš TU.

obr. súkromný archívpixabay.com

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: cestoviny // hlavné jedlo // špenát

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This