Na zelený štvrtok sa na Slovensku často jedáva hlavne špenát. Dnes si spolu pripravíme špenátové rezance, ktoré môžeme zaradiť medzi pôstne jedlá. S týmto tradičným veľkonočným sviatkom a jeho názvom krásne ladí zelenkastá farba týchto rezancov, zvaných fettuccine. K nim je ideálna smotanová omáčka s nivou a baby špenátom.
Povedzme si niečo o špenáte. Zelené listy skrývajú v sebe mnoho benefitov pre naše zdravie. Obsahujú bielkoviny, vlákninu a nepostrádateľné množstvo mnohých vitamínov a minerálov. Prospieva srdcu, cievam a udržuje zdravý krvný tlak. Je výborný na oči, kosti a zuby. Je to nízkokalorická potravina, preto je vhodná aj pri redukčných diétach.
Špenát mnoho ľudí jednoducho miluje alebo nenávidí. Ja si pamätám, že nám v škôlke varili úžasnú špenátovú polievku. Často sa z neho okrem polievky varí aj prívarok. Je vhodný k mäsu, k cestovinám, alebo čerstvý do rôznych šalátov. Ja osobne ho mám rada aj na pizzu so sušeným prosciuttom a cherry paradajkami. Mladý baby špenát je veľmi chutný. Preto som ho neváhala použiť v tomto recepte. Spokojný bol aj manžel, vďaka chutnej smotanovej omáčke s nivou.
Na špenátové rezance budeš potrebovať:
- Niva 150g
- Šľahačková smotana 250g
- Soľ podľa chuti
- Štvorfarebné korenie podľa chuti
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice oleja
- 200g špenátových rezancov
- 130g baby špenátu
Postup prípravy:
- Do väčšieho hrnca daj variť vodu so soľou na cestoviny. Keď začne voda vrieť, nasyp do nej rezance a var ich podľa návodu na obale.
- Kým sa budú variť cestoviny, priprav omáčku. Na oleji speň veľmi krátko pretlačený cesnak.
- Pridaj čerstvý baby špenát a chvíľu restuj. Svoj prvotne veľký objem dusením zredukuje.
- Prilej smotanu. Pridaj nivu nakrájanú na menšie kúsky s čerstvo namletým štvorfarebným korením.
- Zmes miešaj, kým sa niva neroztopí a neprepojí s ostatnými surovinami.
- Vznikne omáčka s hladkou textúrou a veľmi špecifickou chuťou. Dodá jej ju práve charakteristická chuť plesnivého syra – nivy. Nakoľko je niva sama o sebe dosť slaná, dodatočne do omáčky soľ nepridávam.
- Uvarené cestoviny preceď. Naservíruj ich na tanier. Pridaj k nim omáčku.
Dobrú chuť!
TIP: Ak máš rád špenát, neváhaj vyskúšať aj krémové rizoto so špenátom, hráškom, šampiňónmi a zrejúcim syrom. Recept nájdeš TU.
obr. súkromný archív, pixabay.com
Som kreatívna mamina na materskej dovolenke, milujúca dobré jedlo. Varím a pečiem s láskou pre môjho malého syna a manžela, pre ktorých chcem to najlepšie. Varím, pečiem, kváskujem, klíčkujem, pestujem mikrozeleninku či bylinky. Rada experimentujem a skúšam nové chute.
0 komentárov