Krémové rizoto je delikatesa. Je veľmi odlišné od tradičnej slovenskej verzie tohto pokrmu. Krémová textúra, tóny bieleho vína v pozadí a výrazný zrejúci syr, ktorý celkovú konečnú chuť maximálne podčiarkne. Stačilo raz ochutnať a hneď sa zaradilo do nášho jedálnička.
Krémové rizoto sa môže variť na rôzne spôsoby a kombinácie. S hráškom, špenátom, šampiňónmi, sušenými paradajkami, parmezánom, šafranom, rukolou, cuketou či mnohými inými surovinami. Jeho príprava nie je vôbec náročná, ale intenzívna. Ak chceš docieliť krémovosť rizota, je potrebné ho naozaj dôkladne počas celej prípravy miešať.
Keď som ho prvý krát uvarila, s manželom sme boli doslova unesení. Máme radi aj naše tradičné slovenské rizoto. Často ho varím zo zvyšnej ryže so zeleninou a strúhaným syrom navrchu. Avšak, toto krémové rizoto sme si veľmi obľúbili. Je to nová chuť, na ktorú sme neboli zvyknutí. Milovníci mäsa si k nemu môžu pridať pripravenú panenku. Jednoznačne sa k nemu hodí. S pohárom dobrého vína si pochutnáš na dokonalom obede či večeri.
Na krémové rizoto budeš potrebovať:
- 250 g šampiňónov
- 100 g baby špenátu
- 2 hrste hrášku
- 1 l horúcej vody
- 2 polievkové lyžice bujónky kuracej
- Soľ podľa chuti
- Štvorfarebné korenie podľa chuti
- 250 g ryže typu carnaroli alebo arborio
- 150 ml bieleho vína
- 2 cibule
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 3 polievkové lyžice masla
- 70 g tvrdého zrejúceho syra
Postup prípravy:
- Do rýchlovarnej kanvice si daj variť vodu.
- Na olivovom oleji dosklovita orestuj nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Pridaj k nej ryžu. Nepremývaj ju vo vode. Je potrebné ju pridávať suchú. Dôkladne ju premiešaj s olivovým olejom a cibuľkou.
- Horúcu vodu prelej do nádoby a pridaj k nej bujónku. Takto sme si rýchlo pripravili rýchly, ale dobrý vývar.
- K orestovanej ryži prilej víno. Miešaj dovtedy, kým sa vyparí.
- Následne po žufankách nalievaj do ryže teplý vývar, počas stáleho miešania na strednom stupni.
- V druhom hrnci alebo na panvici s pokrievkou si roztop polievkovú lyžicu masla. Krátko na ňom orestuj nakrájané šampiňóny na plátky, alebo štvrtiny.
- Prikry ich pokrievkou a zhruba 10 minút ich nechaj dusiť na vlastnej šťave, ktorú pustia.
- Následne odober pokrievku a pridaj k ním mrazený hrášok. Zmes restuj, kým sa vyparí voda za občasného premiešania na nízkom až strednom stupni.
- Keď sa z ryže odparí väčšina vývaru z poslednej žufanky, malo by už byť krémové. Rizoto odstav. Podľa chuti pridaj korenie a soľ. Pridaj aj čerstvý špenát a dobre pomiešaj.
- Následne primiešaj zvyšné maslo a nastrúhaný tvrdý zrejúci syr.
- Na záver pridaj orestované šampiňóny a posledný krát rizoto premiešaj.
- Naservíruj na tanier. Môžeš ho ozdobiť mikroklíčkami.
Dobrú chuť!
TIP1: Ak sa chceš niečo dozvedieť o dokonalej obilnine – ryži a o druhoch použitých v tomto recepte, klikni SEM.
TIP2: Ak by si chcel do receptu kvalitné domáce maslo, neváhaj navštíviť kamennú predajňu Valach, kde ho nájdeš.
pozn. žufanka – naberačka
obr. súkromný archív
Som kreatívna mamina na materskej dovolenke, milujúca dobré jedlo. Varím a pečiem s láskou pre môjho malého syna a manžela, pre ktorých chcem to najlepšie. Varím, pečiem, kváskujem, klíčkujem, pestujem mikrozeleninku či bylinky. Rada experimentujem a skúšam nové chute.
0 komentárov