Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Krémové rizoto so špenátom, hráškom, šampiňónmi a zrejúcim syrom

od | mar 25, 2021 | Hlavné jedlo, Recepty, Vegetariánske jedlo | 0 komentárov

Krémové rizoto je delikatesa. Je veľmi odlišné od tradičnej slovenskej verzie tohto pokrmu. Krémová textúra, tóny bieleho vína v pozadí a výrazný zrejúci syr, ktorý celkovú konečnú chuť maximálne podčiarkne. Stačilo raz ochutnať a hneď sa zaradilo do nášho jedálnička.

Krémové rizoto sa môže variť na rôzne spôsoby a kombinácie. S hráškom, špenátom, šampiňónmi, sušenými paradajkami, parmezánom, šafranom, rukolou, cuketou či mnohými inými surovinami. Jeho príprava nie je vôbec náročná, ale intenzívna. Ak chceš docieliť krémovosť rizota, je potrebné ho naozaj dôkladne počas celej prípravy miešať.

Keď som ho prvý krát uvarila, s manželom sme boli doslova unesení. Máme radi aj naše tradičné slovenské rizoto. Často ho varím zo zvyšnej ryže so zeleninou a strúhaným syrom navrchu. Avšak, toto krémové rizoto sme si veľmi obľúbili. Je to nová chuť, na ktorú sme neboli zvyknutí. Milovníci mäsa si k nemu môžu pridať pripravenú panenku. Jednoznačne sa k nemu hodí. S pohárom dobrého vína si pochutnáš na dokonalom obede či večeri.

Na krémové rizoto budeš potrebovať:

  • 250 g šampiňónov
  • 100 g baby špenátu
  • 2 hrste hrášku
  • 1 l horúcej vody
  • 2 polievkové lyžice bujónky kuracej
  • Soľ podľa chuti
  • Štvorfarebné korenie podľa chuti
  • 250 g ryže typu carnaroli alebo arborio
  • 150 ml bieleho vína
  • 2 cibule
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 3 polievkové lyžice masla
  • 70 g tvrdého zrejúceho syra

Postup prípravy:

  • Do rýchlovarnej kanvice si daj variť vodu.
  • Na olivovom oleji dosklovita orestuj nadrobno nakrájanú cibuľu.
  • Pridaj k nej ryžu. Nepremývaj ju vo vode. Je potrebné ju pridávať suchú. Dôkladne ju premiešaj s olivovým olejom a cibuľkou.
  • Horúcu vodu prelej do nádoby a pridaj k nej bujónku. Takto sme si rýchlo pripravili rýchly, ale dobrý vývar.
  • K orestovanej ryži prilej víno. Miešaj dovtedy, kým sa vyparí.
  • Následne po žufankách nalievaj do ryže teplý vývar, počas stáleho miešania na strednom stupni.
krémové rizoto so špenátom
  • V druhom hrnci alebo na panvici s pokrievkou si roztop polievkovú lyžicu masla. Krátko na ňom orestuj nakrájané šampiňóny na plátky, alebo štvrtiny.
  • Prikry ich pokrievkou a zhruba 10 minút ich nechaj dusiť na vlastnej šťave, ktorú pustia.
  • Následne odober pokrievku a pridaj k ním mrazený hrášok. Zmes restuj, kým sa vyparí voda za občasného premiešania na nízkom až strednom stupni.
  • Keď sa z ryže odparí väčšina vývaru z poslednej žufanky, malo by už byť krémové. Rizoto odstav. Podľa chuti pridaj korenie a soľ. Pridaj aj čerstvý špenát a dobre pomiešaj.
  • Následne primiešaj zvyšné maslo a nastrúhaný tvrdý zrejúci syr.
  • Na záver pridaj orestované šampiňóny a posledný krát rizoto premiešaj.
  • Naservíruj na tanier. Môžeš ho ozdobiť mikroklíčkami.
krémové rizoto s hráškom
Víno, zrejúci syr a vývar vytvoria príjemnú chuťovú kombináciu

Dobrú chuť!

TIP1: Ak sa chceš niečo dozvedieť o dokonalej obilnine – ryži a o druhoch použitých v tomto recepte, klikni SEM.

TIP2: Ak by si chcel do receptu kvalitné domáce maslo, neváhaj navštíviť kamennú predajňu Valach, kde ho nájdeš.

pozn. žufanka – naberačka
obr. súkromný archív

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: hlavné jedlo // ryža // víno

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This