Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Zapekané palacinky s tvarohom, hrozienkami a malinami

od | mar 26, 2021 | Chuťovky, Hlavné jedlo, Pečené / Nepečené, Recepty, Vegetariánske jedlo | 0 komentárov

Zapekané palacinky sú chuťovo úžasné. Krémový tvaroh a svieže sladko-kyselkavé maliny sú ideálna kombinácia, vďaka ktorým dostanú palacinky úplne nový rozmer. Sú sýte, lahodne sladké a vanilkovo voňavé. Je ťažké im odolať.

Nepoznám nikoho, kto nemá rád palacinky. Existuje na ne mnoho receptov. Plnia sa rôznymi plnkami. Od ovocných džemov, lekvárov, tvarohu, čokoládových či orieškových nátierok, mascarpone, ovocím, so šľahačkou…a mnohých iných surovín. Milujú ich deti aj dospelí maškrtníci. Jedol si ich však už zapekané?

Je to recept, ktorý dá celkom v rámci prípravy zabrať. Už samotná príprava palaciniek zaberie čas. Avšak ich príprava nie je zložitá. A výsledok bude priam dokonalý. Pamätám si, ako sme palacinky už ako malé deti zvládli pripraviť s bratom na obed, keď sme prišli zo školy domov. Milovali sme ich už od malička. Preto sme ich robili veľmi často. Suroviny na ich prípravu boli doma vždy poruke. Avšak nedávno som tento tradičný recept skúsila trochu inak. Naplnila som ich tvarohom s hrozienkami, zaliala smotanou s vanilkou a posypala malinami. Už som ich robila niekoľko krát a vždy sme si na nich maximálne pochutili.

Na zapekané palacinky budeš potrebovať:

Palacinky:

Plnka:

  • 500 g jemného/mäkkého tvarohu
  • 1 vanilkový cukor
  • 75 g trstinového cukru
  • 40 g hrozienok
  • 1 vajíčko

Smotanová zálievka:

  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 2 vajíčka
  • 2 vanilkové cukry
  • 35 g trstinového cukru
  • 2 hrste mrazených alebo čerstvých malín

Zapekané palacinky – postup prípravy:

  • Do misky naváž múku. Pridaj k nej štipku soli, vajíčka a olej. Pomaly prilievaj mlieko a poriadne vymiešaj tekutú zmes dohladka.
  • Na kvapke oleja opekaj tenké palacinky, najlepšie na panvici s nepriľnavým povrchom. A to tak, že si nalievaj palacinkovú zmes pomocou žufanky na panvicu.
  • Priprav tvarohovú plnku. Vymiešaj tvaroh, hrozienka, cukor a vajíčko.
palacinky s tvarohom
  • Upečené palacinky natri tvarohovou plnkou. Zroluj a prekroj na polovicu.
  • Takto pripravené palacinky ukladaj tesne vedľa seba do radu v zapekacej mise alebo pekáči. Pred tým ho môžeš vymastiť olejom a vysypať múkou. Každý nový rad ukladaj aj časťou na predchádzajúci rad palaciniek.
  • Keď palacinky poukladáš po celej ploche pekáča, vrch posyp malinami.
zapekané palacinky
  • Priprav zálievku zmiešaním smotany, vajíčok, vanilkového a trstinového cukru. Nalej ju na palacinky.
  • Daj ich piecť do rozohriatej rúry na 200°C po dobu 40 minút.
  • Nechaj ich vychladnúť. Následne ich pokrájaj a servíruj na tanier.
zapekané tvarohové palacinky
Maliny, tvaroh a vanilka – dokonalé trio pre sladký chuťový zážitok

Dobrú chuť!

TIP1: Ak máš rád palacinky a lievance, vyskúšaj aj recept na lievance z acidofilného mlieka. Nájdeš ho TU.

TIP2: Ak chceš do receptu použiť kvalitné vajíčka z voľného chovu, neváhaj navštíviť kamennú predajňu Valach, kde ich nájdeš.

pozn. žufanka – naberačka
obr. súkromný archív

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: dezert // hlavné jedlo // múka // tvaroh

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This