Veľkonočná hrudka – tradičný veľkonočný syrek nesmie na sviatky chýbať

od Meri
veľkonočná hrudka

Veľkonočná hrudka – obľúbený domáci syr z vajec a mlieka je dokonalá veľkonočná lahôdka. Existuje sladká aj slaná verzia. Čo kraj, to iný mrav a recept.

Rada spomínam na časy, keď nám veľkonočnú hrudku robievali moje babičky. Každoročne sme na Veľkú noc mali doma 2 a veru sa vždy všetko zjedlo. Ostala som verná hrozienkovej verzii, i keď moje decká tie hrozienka zakaždým vyďobkajú. No pre mňa to takto musí byť. Hrozienka jej dodávajú skvelú chuť aj vôňu.

Recept je jednoduchý a naučila ma ho moja babka. Pár krát som ho robievala spolu s ňou ešte ako dieťa. Ide o starú tradičnú receptúru priamo zo Zemplína.

hrudka
veľkonočné kraslice

Na veľkonočnú hrudku budeš potrebovať:

  • 10 vajec
  • štipku soli
  • 1 l kravského mlieka
  • 1 vanilkový cukor
  • 4 – 5 PL kryštálového cukru
  • sušené hrozienka – množstvo podľa chuti (ja dávam menšiu hrsť)

Vyzbroj sa ešte:

  • väčším hrncom
  • drevenou vareškou – menšou
  • drevenou vareškou – väčšou
  • drôtenou metličkou
  • naberačkou
  • vedrom
  • cedníkom
  • čistou bavlnenou utierkou alebo gázou
  • štipkou trpezlivosti
  • pevnou rukou (trošku si zacvičíš pri miešaní)
hrudka
veľkonočná hrudka potrebuje čerstvé vajíčka

Postup prípravy veľkonočnej hrudky:

  • Mlieko vylej do hrnca a nechaj ho na sporáku pomaly ohrievať.
  • Medzitým si v hlbšej miske vymiešaj vajcia drôtenou metličkou. Pridaj k nim cukor, vanilkový cukor a trošku soli. Vyšľahaj metličkou. V hrnčeku zalej hrozienka vodou.
  • Keď je mlieko horúce, prilej pripravenú vajíčkovú zmes do mlieka. K tomu precedené hrozienka a miešaj, miešaj, miešaj.
  • Chvíľku to potrvá, no od sporáka veru neodchádzaj. Inak by ti hrudka ľahko prihorela, čo by sa podpísalo na jej chuti.
  • Vajíčka sa začnú čoskoro zrážať a oddeľovať od tekutej zložky. Vyzerá to ako plávajúca praženica. Vtedy treba veľkonočnú hrudku scediť.
  • Cedník vlož do umývadla, do neho rozprestri čistú utierku a pomaly vlej uvarenú hrudku. Naberačkou poriadne pozatláčaj, aby čo najviac prebytočnej tekutiny vytieklo. Utierku na pevno zviaž (ako batôžtek) a pripevni hrudku o rúčku väčšej varechy. Cedník daj preč a takto pripravenú priviazanú hrudku prelož nad vedro. Konce varechy budú na vedre, hrudka bude v utierke visieť a prebytočná šťava kvapkať do vedra. Odnes hrudku aj s vedrom do chladnej miestnosti a nechaj cca hodinku odkvapkávať. Môžeš ju v utierke pripevniť aj k vodovodnej batérii a nechať odkvapkávať do vane alebo umývadla. Vlastnej vynaliezavosti sa medze nekladú.
  • Keď už veľkonočná hrudka nekvapká, rozbaľ ju z utierky a prelož do misky. Odlož na chladné miesto. Takto pripravená vydrží v chlade cca 3 dni.

Dobrú chuť!

PS: Vždy čerstvé vajíčka nájdeš v kamennej predajni U valacha.

PPS: A ak máš chuť na vynikajúcu marlenku, nechaj sa inšpirovať mojím receptom.

Obrázky: pixabay.com

0 Komentár

Odporúčame tiež

Chceš článok komentovať?

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!