Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Veľkonočný mazanec z kvásku so sušenými hrozienkami a marhuľami

od | mar 23, 2021 | Pečené / Nepečené, Recepty, Tradície | 0 komentárov

Veľkonočný mazanec je tradičné obradové pečivo. Zvykol sa piecť počas bielej soboty. Spoločne s barančekom, údenou šunkou, varenými vajíčkami a inými sviatočnými dobrotami sa v košíku bral do kostola na svätú omšu. Počas veľkonočnej nedele bol posvätený. Aj v aktuálnej dobe sa nájde mnoho rodín, ktoré túto tradíciu stále dodržiavajú.

Je to najstarší veľkonočný koláč okrúhleho tvaru so symbolom kríža navrchu. Počas veľkonočných sviatkov ho pripravovali naši predkovia už v 14. storočí vo verzii na slano. Jedli ho s údenou šunkou, varenými vajíčkami, syrom a maslom. V rôznych kútoch Slovenska ho nazývame inak. Mazanec, pomazanec, biely koláč, či na východe paska alebo pascha.

Dnes sa pečie skôr na sladko. Chuťou sa podobá tradičnej vianočke. Okrúhly tvar a symbol kríža zostal. Niekde ho však aj zapletajú do venca, či vianočky. V ceste môže byť sušené ovocie, na povrchu plátky mandlí. Je nadýchaný, krehký, mäkký a veľmi chutný. Manžel si na ňom pochutnáva s maslom a džemom. Spoločne si ho teraz pripravíme vo verzií zo špaldovej múky.

kváskový veľkonočný mazanec
Môžeš upiecť jeden väčší, alebo dva menšie bochníčky veľkonočných mazancov

Na veľkonočný mazanec budeš potrebovať:

Rozkvas:

Cesto:

Veľkonočný mazanec – postup prípravy:

Príprava cesta:

  • Zmiešaj suroviny na rozkvas. Tentokrát bude veľmi hustý. Kvasiť bude rýchlejšie ako štandardne. Zdvojnásobí svoj objem počas 5 až 10 hodín.
  • Preosiatu múku zmiešaj s pripraveným rozkvasom. Pridaj k nej všetky ostatné ingrediencie na cesto okrem sušeného ovocia.
  • Cesto sa bude hnietiť dlhšie, ako zvyčajne. Odporúčam ho miesiť v pekárničke alebo v kuchynskom robote po dobu 15 – 20 minút.
  • Keď sa všetky suroviny prepoja, postupne pridaj do cesta aj sušené ovocie. Dôležité je, aby sa v ňom premiešalo rovnomerne.
  • Vymiesená zmes bude kvasiť do zdvojnásobenia objemu. Počas tejto doby cesto nebudeme prekladať.
  • Vykvasené ho prelož na podložku a vytvaruj bochník. Vlož ho do okrúhlej ošatky. Predtým ju poriadne vysyp škrobom. Prípadne cesto rozdeľ na dve polovice a vlož do dvoch maslom vymastených a dobre škrobom vysypaných misiek.
  • Pripravené bochníky prikry potravinárskou fóliou a vlož ich do chladničky. Budú v nej kvasiť 12 až 20 hodín. Cesto v chladničke spevnie.
veľkonočná paska

Pečenie:

  • Rúru si nahrej na 170°.
  • Ak si cesto kvasil v jednej ošatke, môžeš ho preložiť s papierom na pečenie aj do tortovej formy, približného priemeru ako tvoja ošatka. Mazanec sa tak počas pečenia nerozleje do šírky, ale bude rásť krásne do výšky.
  • Narež ho do kríža po povrchu pomocou žiletky.
  • Ponatieraj ho vyšľahaným vajíčkom a posyp lupienkami mandlí.
  • Peč ho po dobu 40 až 60 minút.
  • Po upečení urob kontrolu. Zapichni do cesta dlhú špajdľu. Ak na nej po vytiahnutí zostane surové cesto, ešte ho dopeč.
  • Po upečení ho polož na mriežku a nechaj vychladnúť.
  • Rozkroj ho až po niekoľkých hodinách.
kváskový mazanec
Jemné pečivo ti ulahodí úplne samostatné. Vieš si ho však vychutnať aj maslom a džemom.

Dobrú chuť!

TIP1: Ak chceš do tohto receptu kvalitné slovenské domáce maslo či domáce vajíčka, navštív nás v kamennom obchode Valach, kde si zaiste prídeš na svoje.

TIP2: Vyskúšaj aj ďalšiu veľkonočnú špecialitu – veľkonočnú hrudku. Recept nájdeš TU.

obr. súkromný archív

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: kváskovanie // kvások // múka // Veľká noc

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This