Domáce orechové laskonky sú doslova nebíčkom v papuľke. Na povrchu chrumkavé, vo vnútri krehké a nadýchané, doplnené dokonalým krémom. Je z nich sladko až za ušami, no 1-2 krát do roka musia byť.
Laskonky sa plnia rôznymi krémami. Orieškový, kávový, vajíčkový, či karamelový. S každým sú jednoducho dokonalé. Tentoraz som stavila na jemný kávový krém. Vybrať si môžeš rovno z dvoch verzií.
Orechové laskonky – recept:
Ingrediencie na cesto:
- 5 vaječných bielkov
- 300 g práškového cukru
- štipku soli
- 250 g mletých vlašských orechov
Ingrediencie na kávový krém (verzia1):
- 1 skaramelizované salko
- 250 g masla
- 3 PL uvarenej silnej kávy
Ingrediencie na kávový krém (verzia 2):
- 5 žĺtkov
- 180 g kryštálového cukru
- 250 g masla
- 1 ČL instantnej kávy
Postup prípravy:
Orechové laskonky:
- Bielky šľahaj nad parou spolu s cukrom a štipkou soli do hustej hmoty. Šľahať je potrebné asi 10 minút, aby bol sneh dokonale pevný.
- Hmotu nechaj chvíľu postáť, aby vychladla a opatrne za pomoci drevenej varechy primiešaj mleté vlašské orechy. Tentoraz už v žiadnom prípade nešľahaj, iba premiešaj, aby vyšľahaná zmes nezredla.
- Rúru prehrej na 150° C. Kým sa nahrieva, priprav si 2 veľké plechy a vylož ich papierom na pečenie. Pomocou špeciálnej formy tvaruj laskonky. Časť cesta natri do otvorov formy a dôkladne rozotri. Formu prelož na voľné miesto na plechu a postup opakuj.
- Nastáva dôležitý moment sušenia. Laskonky vlož do rúry a suš pri 140-150° C približne 25 minút.
- Hotové laskonky nechaj na plechu, až kým nevychladnú, inak hrozí riziko polámania pri ich premiestňovaní. Po vychladnutí ich opatrne oddeľuj od papiera na pečenie. Pri manipulácii treba dávať pozor, nakoľko je laskonka krehká.
- Následne laskonky naplň krémom. Ako? Krémom naplň cukrárenské vrecko (alebo igelitový sáčik a malý koniec odstrihni) nastriekaj na spodnú laskonku a prikry druhou. Takto naplň všetky laskonky. Až sú všetky laskonky naplnené, vrch môžeš (nemusíš) pofŕkať čokoládovou polevou.
- Orechové laskonky skladuj na chladnom mieste.
Kávový krém (verzia1):
- Celú konzervu salka var vo vode asi 1 a pol hodiny. Po uvarení nechaj vychladiť.
- Mäkké maslo vyšľahaj do peny a pridaj k nemu 3 lyžice silnej studenej kávy. Vyšľahaj elektrickým šľahačom.
- Postupne do masla po lyžiciach zamiešaj uvarené a vychladené salko. Dôkladne šľahačom vyšľahaj tuhý krém. Následne ho nechaj v chladničke na 10-15 minút. Po schladení môžeš plniť laskonky.
Kávový krém (verzia 2):
- Žĺtky zmiešaj s cukrom a kávou. Nad parou šľahaj metličkou alebo elektrickým šľahačom až do zhustnutia. Potom nechaj krém vychladnúť.
- Maslo vyšľahaj do peny a postupne po častiach zamiešaj žĺtkový krém.
Dobrú chuť!
TIP: Inšpirujte sa množstvom skvelých receptov na tradičné vianočné cukrovinky.
Obr. súkromný archív
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov