Poleva, nech už je akákoľvek, dokonale dopĺňa chuť dezertu, torty, či chutného koláča. Dolaďuje a zvýrazňuje chuť sladkej maškrty. Bez polevy sa nezaobíde perník, punčový rez, či veterník. Ako vyčarovať dokonalú domácu polevu na 4 spôsoby? Čítaj ďalej a inšpiruj sa.
Dokonalá karamelová poleva na tortu, veterník, palacinky, alebo lahodná čokoládová poleva, ktorá sa neláme pri krájaní? Či kyselkavá citrónová poleva, ktorá dodá dezertom sviežosť, alebo božská punčová poleva?
Každá z nich je iná, no každá ťa očarí a dodá tvojim sladkostiam tú pravú chuť. Stačí si len vybrať. Nejde pritom o žiadnu alchýmiu, stačí zachovať správny pomer ingrediencií.
Lahodná karamelová poleva
- 80g kryštálového cukru
- 2 PL vody
- 80 ml šľahačkovej smotany
- 100 g masla
Postup prípravy:
- Na malej panvici skaramelizuj cukor spolu s vodou.
- V malom hrnci ohrej šľahačkovú smotanu spolu s maslom. No pozor, aby nevreli, majú sa len ohriať. Ohriatu smotanu s maslom pridaj ku karamelu a miešaj, až kým sa vytvorí hladká hmota.
- Polevu nechaj krátko vychladnúť (5-10 minút) a polej ňou pripravený dezert.
Jemná čokoládová poleva Ganache
- 150 g kvalitnej čokolády
- 150 ml šľahačkovej smotany
Postup prípravy:
- V menšom hrnci ohrej šľahačkovú smotanu, tá však nemá vrieť, no má byť horúca.
- Do sklenenej misky nalám čokoládu na malé kúsky a zalej ju horúcou smotanou. Nechaj chvíľu postáť, kým sa čokoláda roztopí a následne dobre vymiešaj do hladkej polevy.
- Polevu nechaj mierne vychladnúť a môžeš natierať obľúbený koláč, či zákusok.
Svieža citrónová poleva
- 300 g práškového cukru
- 5 PL šťavy z citróna
- 2 PL horúcej vody
Postup prípravy:
- Nie je nič jednoduchšie ako vykúzliť sviežu a mierne kyslastú polevu. Stačí preosiať práškový cukor do misky, pridať citrónovú šťavu a horúcu vodu. Teraz už len poriadne metličkou vymiešať a poleva je hotová.
- V okamihu dokončenia ju natri na zákusok a nechaj stuhnúť. Krájať je potrebné horúcim nožom, aby sme predišli popraskaniu.
Domáca punčová poleva
- 250 g práškového cukru
- 1-2 PL vody, alebo mlieka
- 1 PL hustého malinového sirupu
- 3 PL rumu
Postup prípravy:
- Cukor preosej do misky a následne pridaj postupne sirup, rum a vodu. Ak chceš mať polevu viac mliečnu, tak nahraď vodu teplým mliekom. Metličkou vymiešaj do hladkej lesklej polevy a rozotri na zákusok.
- Nechaj stuhnúť a opäť aj v tomto prípade krájaj horúcim nožom (nahriatym v horúcej vode), aby poleva nepraskala.
Obr. pixabay.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov