Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Poleva na 4 spôsoby – dodá šmrnc každému dezertu

od | dec 13, 2021 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Poleva, nech už je akákoľvek, dokonale dopĺňa chuť dezertu, torty, či chutného koláča. Dolaďuje a zvýrazňuje chuť sladkej maškrty. Bez polevy sa nezaobíde perník, punčový rez, či veterník. Ako vyčarovať dokonalú domácu polevu na 4 spôsoby? Čítaj ďalej a inšpiruj sa.

Dokonalá karamelová poleva na tortu, veterník, palacinky, alebo lahodná čokoládová poleva, ktorá sa neláme pri krájaní? Či kyselkavá citrónová poleva, ktorá dodá dezertom sviežosť, alebo božská punčová poleva?

Každá z nich je iná, no každá ťa očarí a dodá tvojim sladkostiam tú pravú chuť. Stačí si len vybrať. Nejde pritom o žiadnu alchýmiu, stačí zachovať správny pomer ingrediencií.

Lahodná karamelová poleva

  • 80g kryštálového cukru
  • 2 PL vody
  • 80 ml šľahačkovej smotany
  • 100 g masla

Postup prípravy:

  • Na malej panvici skaramelizuj cukor spolu s vodou.
  • V malom hrnci ohrej šľahačkovú smotanu spolu s maslom. No pozor, aby nevreli, majú sa len ohriať. Ohriatu smotanu s maslom pridaj ku karamelu a miešaj, až kým sa vytvorí hladká hmota.
  • Polevu nechaj krátko vychladnúť (5-10 minút) a polej ňou pripravený dezert.
karamelová poleva na koláči s pistáciami

Jemná čokoládová poleva Ganache

  • 150 g kvalitnej čokolády
  • 150 ml šľahačkovej smotany

Postup prípravy:

  • V menšom hrnci ohrej šľahačkovú smotanu, tá však nemá vrieť, no má byť horúca.
  • Do sklenenej misky nalám čokoládu na malé kúsky a zalej ju horúcou smotanou. Nechaj chvíľu postáť, kým sa čokoláda roztopí a následne dobre vymiešaj do hladkej polevy.
  • Polevu nechaj mierne vychladnúť a môžeš natierať obľúbený koláč, či zákusok.
čokoládová poleva na čokoládovej torte

Svieža citrónová poleva

  • 300 g práškového cukru
  • 5 PL šťavy z citróna
  • 2 PL horúcej vody

Postup prípravy:

  • Nie je nič jednoduchšie ako vykúzliť sviežu a mierne kyslastú polevu. Stačí preosiať práškový cukor do misky, pridať citrónovú šťavu a horúcu vodu. Teraz už len poriadne metličkou vymiešať a poleva je hotová.
  • V okamihu dokončenia ju natri na zákusok a nechaj stuhnúť. Krájať je potrebné horúcim nožom, aby sme predišli popraskaniu.
torta poliata citrónovou polevou s čerešňami

Domáca punčová poleva

Postup prípravy:

  • Cukor preosej do misky a následne pridaj postupne sirup, rum a vodu. Ak chceš mať polevu viac mliečnu, tak nahraď vodu teplým mliekom. Metličkou vymiešaj do hladkej lesklej polevy a rozotri na zákusok.
  • Nechaj stuhnúť a opäť aj v tomto prípade krájaj horúcim nožom (nahriatym v horúcej vode), aby poleva nepraskala.
pofrkaná punčová poleva na muffine

Obr. pixabay.com

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: dezert // sladké

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This