Parížske rožky – obľúbené vianočné pečivo. Parížske rožky sú pripravené z krehkého orechového cesta a plnené tým najlepším čokoládovým krémom, aký si kedy ochutnal/a. Ak hľadáš overený recept na túto špecialitku, ktorá sa rozplýva v ústach, si na správnej adrese. 🙂
Parížske rožky:
Porcií: 2 plechy
Čas prípravy: 70 minút
Budeš potrebovať:
Na rožky:
2 ks vaječné bielky (cca 80 g )
150 g kryštálového cukru
130 g mleté vlašské orechy
Na krém:
4 ks vaječné žĺtky
2 celé vajcia
50 g kryštálového cukru
40 g kakao
250 g masla
Čokoládová poleva:
150 g čokolády na varenie
60 g masla
2 pl. mlieka
Postup prípravy:
Rožky:
- Bielka si vyšľahaj do tuhého snehu a postupne pridávaj cukor (najlepšie je použiť sklenenú misku). Misku daj nad paru a šľahaj ešte 5 minút do úplného zhustnutia. Po piatich minútach, keď už je sneh teplý a vyšľahaný, pridaj orechy a premiešaj.
- Priprav si dva veľké plechy vystlané papierom na pečenie. Cesto si daj do cukrárskeho vrecúška a vytvaruj rožky. Veľkosť a tvar je na tebe. Ja som ich mala také menšie. Treba počítať aj s tým, že pri pečení sa zväčšia.
- Pripravené rožky peč vo vopred predhriatej rúre na 200 stupňov 5 minút. Následne vypni rúru, pootvor dvierka a nechaj sušiť 10 minút. ( Každá rúra je iná a tak ich treba kontrolovať. Hotové rožky spoznáš tak, že sa odlepia od papiera na pečenie bez lámania).
- Kým sa ti rožky chladia, môžeš sa pustiť do krému.
Krém:
- Opäť v sklenenej mise a opäť nad parou. Bielka, vajíčka, cukor a kakao si najprv premiešaj metličkou a potom elektrickým mixérom nad parou 10 minút. Čím dlhšie budeš šľahať, tým hustejší krém bude.
- Po 10 minútach nechaj krém trochu vychladnúť. Na koniec už len pridaj maslo, ideálne izbovej teploty, aby sa s ním dalo ľahšie pracovať.
Finále:
- Pomocou cukrárskeho vrecúška s ozdobnou špičkou nastriekaj na parížske rožky vlnky krému.
- Parížske rožky daj do chladu stuhnúť a priprav si čokoládovú polevu.
- V menšom hrnci roztop maslo a pridaj na kusy polámanú čokoládu. Primiešaj mlieko a nechaj pár minút, aby poleva vychladla.
- Parížske rožky namáčaj v čokoláde, daj opäť na chvíľu stuhnúť a môžeš začať ochutnávať 🙂
Môj tip:
Parížske rožky uskladňuj v krabici, alebo v plechovej dóze. Najlepšie v chlade. Samozrejme bez krému, ale ak ich pripravíš s tým, že sa zjedia hneď, stačí ich uskladniť v chladničke. Tie moje mi vydržali 3 dni.
Ak miluješ kávu, priprav si moje tiramisu s domácimi piškótami.
Prajem ti dobrú chuť 🙂
Vitaj Uvalacha ?
Volám sa Klaudia, mám 23 rokov a podľa konceptu mojich článkov ti už určite došlo, že som milovníčkou akéhokoľvek jedla, ale hlavne našich tradičných slovenských a českých pokrmov. Prvý kurací vývar som uvarila ako 12 ročná a bola som na seba veľmi hrdá, ako som to len zvládla, úplne sama… ? Mojou inšpiráciou k vareniu a pečeniu je moja mamina, ktorá ma veľa naučila a podelila sa somnou o svoje skúsenosti a rady. Pre mňa je moja kuchyňa miesto, kde sa môžem uvoľniť a experimentovať. Moje články sú vhodné pre začiatočníkov v kuchyni, ale tak isto aj pre pokročilejších, ktorí hľadajú inšpiráciu ?
0 komentárov