Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Parížske rožky

od | dec 17, 2018 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Parížske rožky – obľúbené vianočné pečivo. Parížske rožky sú pripravené z krehkého orechového cesta a plnené tým najlepším čokoládovým krémom, aký si kedy ochutnal/a.  Ak hľadáš overený recept na túto špecialitku, ktorá sa rozplýva v ústach, si na správnej adrese. 🙂

Parížske rožky:

Porcií:  2 plechy

Čas prípravy:  70 minút

Budeš potrebovať:

Na rožky:

2 ks vaječné bielky (cca 80 g )

150 g  kryštálového cukru

130 g mleté vlašské orechy

Na krém: 

4 ks vaječné žĺtky

2 celé vajcia

50 g kryštálového cukru

40 g kakao

250 g masla

Čokoládová poleva:

150 g čokolády na varenie

60 g masla

2 pl. mlieka

Postup prípravy:

Rožky:

  • Bielka si vyšľahaj do tuhého snehu a postupne pridávaj cukor (najlepšie je použiť sklenenú misku). Misku daj nad paru a šľahaj ešte 5 minút do úplného zhustnutia. Po piatich minútach, keď už je sneh teplý a vyšľahaný, pridaj orechy a premiešaj.
  • Priprav si dva veľké plechy vystlané papierom na pečenie. Cesto si daj do cukrárskeho vrecúška a vytvaruj rožky. Veľkosť a tvar je na tebe. Ja som ich mala také menšie. Treba počítať aj s tým, že pri pečení sa zväčšia. 
  • Pripravené rožky peč vo vopred predhriatej rúre na 200 stupňov 5 minút. Následne vypni rúru, pootvor dvierka a nechaj sušiť 10 minút. ( Každá rúra je iná a tak ich treba kontrolovať. Hotové rožky spoznáš tak, že sa odlepia od papiera na pečenie bez lámania).
  • Kým sa ti rožky chladia, môžeš sa pustiť do krému.  

Krém: 

  • Opäť v sklenenej mise a opäť nad parou. Bielka, vajíčka, cukor a kakao si najprv premiešaj metličkou a potom elektrickým mixérom nad parou 10 minút. Čím dlhšie budeš šľahať, tým hustejší krém bude.
  • Po 10 minútach nechaj krém trochu vychladnúť. Na koniec už len pridaj maslo, ideálne izbovej teploty, aby sa s ním dalo ľahšie pracovať.
Príprava parížskych rožkov

Príprava parížskych rožkov

Finále: 

  • Pomocou cukrárskeho vrecúška s ozdobnou špičkou nastriekaj na parížske rožky vlnky krému.
  • Parížske rožky daj do chladu stuhnúť a priprav si čokoládovú polevu.
  • V menšom hrnci roztop maslo a pridaj na kusy polámanú čokoládu. Primiešaj mlieko a nechaj pár minút, aby poleva vychladla.
  • Parížske rožky namáčaj v čokoláde, daj opäť na chvíľu stuhnúť a môžeš začať ochutnávať 🙂 

Môj tip:

Parížske rožky uskladňuj v krabici, alebo v plechovej dóze. Najlepšie v chlade. Samozrejme bez krému, ale ak ich pripravíš s tým, že sa zjedia hneď, stačí ich uskladniť v chladničke. Tie moje mi vydržali 3 dni.

Ak miluješ kávu, priprav si moje tiramisu s domácimi piškótami.

Prajem ti dobrú chuť 🙂

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: maslo // orechy // pečenie // sladké // Vianoce

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This