Karfiolová polievka

od Klaudia Laliková
Karfiolová polievka

Karfiolová polievka je jedna z mnohých mojich obľúbených. Zdravá bez bujónov a bez zbytočnej pridanej chémie. Vhodná pre detičky, ale aj pre nás starších na zahriatie v týchto chladných dňoch. Karfiolová polievka sa dá pripraviť aj s kuracím, alebo slepačím vývarom. Ja však nikdy nemám len tak nejaký vývar v chladničke, ktorý by na mňa čakal, keď potrebujem. Voda úplne postačí a môžem zaručiť, že po prvom súste si uvedomíš, že mám pravdu. Vajíčka poslúžia na zahustenie polievky a tak nie je treba pridávať múku, či olej na prípravu zápražky.

Pri polievke ako je táto, nie je dôvod hovoriť, že nestíhaš variť. Je hotová do 40 minút a z uvedeného množstva ingrediencií budeš mať 6 veľkých porcií.  

 

Karfiolová polievka:

Porcií: 6

Čas prípravy: 40 minút

 

Budeš potrebovať:

1 stredne veľký karfiol

1 cibuľu

3 strúčiky cesnaku

2 mrkvy

2 petržleny

70 g zeleru

200 g zemiakov

2 vajcia

2 Pl. masla

Ešte budeš potrebovať:  olej, 3 bobkové listy, 5 guličiek celého čierneho korenia, 2 čl. papriky sladkej mletej, 2 čl. čierne korenie mleté, 2 čl. drvenej majoránky, čerstvú petržlenovú vňať, ligurček a soľ.

 

Postup prípravy:

  • Cibuľu a cesnak si nakrájaj na jemno. V hrnci si roztop maslo s olejom. Bobkové listy a celé čierne korenie orestuj 2-3 minúty. Vmiešaj cibuľu a cesnak a pokračuj s restovaním ešte pár minút. Samotná kombinovaná vôňa cesnaku a masla ma vždy dostane. Všetku zeleninu si očisti, umy a nakrájaj na malé štvorčeky (okrem karfiolu). Zeleninu prihoď do hrnca a chvíľu podus. Zalej studenou vodou ( cca 1 a pol litra ).
  • Priveď k varu a var na stredne silnom plameni 20 minút.
  • Po 20 minútach pridaj nakrájaný karfiol. Veľkosť nechám na teba. Var ďalších 10 minút.
  • Vajíčka si rozmiešaj a ochuť sladkou červenou paprikou.  
  • Vajíčkovú zmes prilievaj k polievke a neustále miešaj. Na záver pridaj 2 čl. drvenej majoránky, čerstvú petržlenovú vňať a ligurček.
  • Var na slabom plameni ďalších 10 minút a môžeš podávať tú najlepšiu karfiolovú polievku na svete.

 

Môj tip:

Karfiolovú polievku podávaj s čerstvo postrúhaným cesnakom, alebo domácimi krutónkami.  Nezabudni si dať pohár zdravého cmaru. Tá kombinácia nemá chybu. Dúfam, že nie som jediná, kto pije cmar ku každému obedu. 😀

Ak hľadáš overený recept na kurací vývar bez chémie, si na správnom mieste.

 

Prajem ti dobrú chuť 🙂

0 Komentár

Odporúčame tiež

Chceš článok komentovať?

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!