Kurací vývar

od Klaudia Laliková
Kurací vývar

Kurací vývar je akýmsi symbolom nedele. Samotná vôňa z vývaru ma vždy dostane. Kurací vývar je známy tiež ako liek pri prechladnutí… Liečba väčšinou začína v posteli, ale následne prichádza čas na kurací vývar, ktorý ma vždy postaví opäť na nohy. 

Mnohí z nás kurací vývar privítajú hlavne vtedy, keď majú urputné bolesti hlavy a žalúdok na ruby po dlhej prebdenej noci v alkoholickom opojení… Vtedy je kurací vývar známy ako “vyprošťovák” a čuduj sa svetu, ono to naozaj pomáha 😀

 

Kurací vývar:

Porcií: 6

Čas prípravy: 1 hodina 30 minút

 

Budeš potrebovať:

1/2 kuraťa

3 1/2  kusy mrkvy

2 kusy petržlenu

1/4 zeleru

1/4 kalerábu

1 cibuľu

1 paradajku

1/2 zelenej, alebo červenej papriky

2 kusy zelenej časti póru

2 strúčiky cesnaku

2 1/2 litra studenej vody

Podľa chuti: olej, alebo Ghee maslo, soľ, mleté čierne korenie, 1 bobkový list, čerstvý ligurček, petržlenová vnať a 1 čl. čerstvého kôpru

 

Postup prípravy:

  • Kura si najprv dôkladne umy. Polovičku kuraťa daj do väčšieho hrnca a zalej studenou vodou. Pridaj soľ podľa chuti a priveď do varu. Medzi tým, čo sa polievka varí si priprav zeleninu.
  • Ja som všetku zeleninu najprv očistila, umyla a následne nakrájala. Nezabudni si 1/2 mrkvy nechať na neskôr.  Veľkosť zeleniny si zvoľ podľa svojej predstavy. Ideálne by však mala byť všetká zelenina nakrájaná na podobnú veľkosť. Cibuľu nechaj v celku.
  • Ak ti polievka začne vrieť stiahni si plameň na najslabší stupeň. Ak sa ti objaví pena, treba ju postupne odoberať do tej doby, kým úplne nezmizne.
  • Pridaj všetku zeleninu a korenie. Var na slabom ohni minimálne 80 minút.  Polievku nemiešaj. Ligurček a kôpor pridaj 10 minút pred dovarením polievky.
  • Po 60 minútach si 1/2 mrkvy nastrúhaj na jemnom strúhadle. V panvičke si roztop buď Ghee maslo ( to som použila ja, lebo krásne vonia a dodá úžasnú chuť polievke ), alebo olej. Mrkvu pár sekúnd popraž. Pustí krásnu oranžovú farbu.
  • Hotovú mrkvu aj s tukom prilej k polievke a po 10 minutách pridaj bylinky podľa svojej chuti.
  • Ešte 10 minút var na slabom ohni a môžeš podávať.

 

Môj tip:

Na vývar môžeš použiť kuracie mäso, bravčové i hovädzie kosti podľa svojej chuti. Príprava a postup sú rovnaké až na čas varenia. Pri bravčovom a hovädzom vývare treba polievku variť dlhšie. 

Ak chceš naozaj kvalitný a zdravý vývar, nepridávaj žiadne umelé dochucovadlá, ako sú bujóny, či iné polievkové korenia. Výraznú chuť kuracieho vývaru dosiahneš tým, že budeš polievku dlho a pomaly variť. Kvalitná zelenina tiež výrazne prispeje k silnej chuti vývaru. Všetko čo potrebuješ, sú kvalitné ingrediencie a strpenie :), určite žiadne chémie!

Ghee maslo, ktoré dodá úžasnú chuť polievke, nájdeš u nás v  kamennej predajni  Valach – tradičné slovenské a české výrobky v Spišskej Novej Vsi.

Pozri aj úžastný recept na moju paradajkovú polievku z pečených paradajok.

 Prajem ti dobrú chuť.

0 Komentár

Odporúčame tiež

Chceš článok komentovať?

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!