Špenátová polievka so smotanou. Presvedčí ťa, že aj zelená môže chutiť božsky!

od Meri
špenátová polievka

Špenátová polievka – niekto by možno povedal brrr špenát nechcem! Špenát je tak trochu kontroverznou zeleninou. Niekto ho miluje, iný ho nedá za svet do úst. Tiež som dlho patrila do druhej skupinky.

O tom, že špenát je zdravý, niet pochýb. Je cenným zdrojom vitamínov, minerálov a kyseliny listovej. Ver, že aj zdravé potraviny sa dajú pripraviť chutne. Skôr než úplne zatratíš chuť zelených špenátových lístkov, skús pripraviť domácu polievočku. Mňa presvedčila o tom, že aj zdravé a zelené veci môžu chutiť božsky!

 

Špenát je jedným z elixírov zdravia! Je bohatý na vápnik, zinok aj magnézium.

 

Na špenátovú polievku budeš potrebovať:

  • 2-3 hrste čerstvých špenátových lístkov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 menšia cibuľka
  • 2 l vody
  • 1 PL masla
  • štipka nového mletého korenia
  • pol ČL (môžeš aj viac)  nesoldíka
  • štipka soli
  • pol ČL muškátový orech mletý
  • 2 dl smotany na varenie
  • 2 staršie rožky, alebo 2 krajce chleba

 

Postup prípravy:

  1. Príprava špenátovej polievky je jednoduchá a zaberie veľmi málo času. Za 30 – 40 minút si môžeš polievočku v pokoji vychutnať.
  2. Cibuľku nakrájaj na drobno a vlož do hrnca. Pridaj lyžicu masla a cibuľku len zľahka orestuj. Najlepšie tak, aby ostala biela. Špenát dobre opláchni a pridaj ho k orestovanej cibuli spolu s celými strúčikmi cesnaku. Zalej vodou a daj variť. Až polievka začne vrieť, pridaj soľ, nesoldík, muškátový orech a nové korenie.
  3. Polievku var cca 30 minút. Vypni sporák a ponorným mixérom polievku dobre rozmixuj. Ak ostanú kúsočky špenátu, vôbec to nevadí. Prilej smotanu a zľahka premiešaj. Vznikne jemne zelenkavá polievka krémovej konzistencie.
  4.  Kým sa polievočka varí, nakrájaj si starší chlieb, alebo rožky na malé kocky. Na suchej panvici ich opeč do chrumkava. V polievočke sú skvelou prílohou. Špenátová polievka v tejto verzii je pomerne sýta.
  5. Všetko je pripravené, môže sa jesť!

Dobrú chuť!

 

Tip: Vyskúšaj tiež skvelú netradičnú polievku z pečených paradajok.

Zdroj obrázkov: pixabay.com, súkromný archív

0 Komentár

Odporúčame tiež

Chceš článok komentovať?

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!