Hruškový koláč je príjemným sladkým spestrením posledných letných dní. Je šťavnatý, mäkký a na prvý pohľad pripomína bublaninu. Chutí však inak.
Po niekoľkých dňoch zavárania som premýšľala čo ďalej s hruškami. Veru sa mi nechcelo znova zavárať a tak som špekulovala ako zvyšné hrušky spracovať. Napadlo mi teda upiecť koláčik. Vyskúšala som niečo nové, na čo som sa chystala už dlhší čas. Niečo, čo nezaberie veľa času a neostane kopec riadu. A veru výsledok stál za to! Ak si na tom podobne, vyskúšaj tento recept.
Na hruškový koláč budeš potrebovať:
- 4 vajíčka
- 2 dl šľahačkovej smotany
- štipku soli
- 200 g kryštálového cukru
- 300 g hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 balenie vanilkového cukru
- 125 g masla
- 100 g horkej čokolády
- mletá škorica
- 7-8 ks sladkých hrušiek
- olej na vymastenie plechu
- trochu práškového cukru na posypanie
Postup prípravy:
- Horkú čokoládu roztop vo vodnom kúpeli (ak sa teraz pýtaš prečo práve vo vodnom kúpeli, to preto, aby neprihorela a nechytila nahorklú pachuť).
- V miske vyšľahaj vajíčka s cukrom a štipkou soli. Pridaj roztopenú čokoládu a roztopené maslo. Dobre premiešaj. Následne pridaj šľahačkovú smotanu, hladkú múku a práčok do pečiva. Cesto dobre vymiešaj elektrickým šľahačom.
- Plech na pečenie vymasť olejom a popráš múkou. Cesto nalej na plech a do strán pekne rozotri.
- Hrušky dobre umy, očisti a nakrájaj na tenké plátky. Následne poukladaj na koláč blízko seba (tak ako na obrázku). Plátky sa môžu čiastočne prekrývať. Čím viac hrušiek – tým šťavnatejší koláčik. Ja som použila 8 hrušiek. Hrušky by mali byť dobre zrelé, aby neostali po upečení tvrdé. Koláč posyp vanilkovým cukrom a popráš mletou škoricou.
- Peč pri teplote 180 stupňov cca pol hodinky. Až koláčik vychladne, porež ho na ľubovoľne veľké obdĺžniky a popráš práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
Tip: Koláčik získa zaujímavú chuť,ak do cesta pridáš hrsť nasekaných vlašských orechov.
Ak máš rád ovocné koláčiky a dezerty, vyskúšaj tiež skvelý jablkový mriežkový koláč od našej Klaudie.
Zdroj obrázkov: pixabay.com, súkromný archív
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov