Hruškový koláč pre mlsné jazýčky. Spestri svoj deň hruškovou lahôdkou!

od Meri

Hruškový koláč je príjemným sladkým spestrením posledných letných dní. Je šťavnatý, mäkký a na prvý pohľad pripomína bublaninu. Chutí však inak.

Po niekoľkých dňoch zavárania som premýšľala čo ďalej s hruškami. Veru sa mi nechcelo znova zavárať a tak som špekulovala ako zvyšné hrušky spracovať. Napadlo mi teda upiecť koláčik. Vyskúšala som niečo nové, na čo som sa chystala už dlhší čas. Niečo, čo nezaberie veľa času a neostane kopec riadu. A veru výsledok stál za to! Ak si na tom podobne, vyskúšaj tento recept.

 

Na hruškový koláč budeš potrebovať:

  • 4 vajíčka
  • 2 dl šľahačkovej smotany
  • štipku soli
  • 200 g kryštálového cukru
  • 300 g hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 125 g masla
  • 100 g horkej čokolády
  • mletá škorica
  • 7-8 ks sladkých hrušiek
  • olej na vymastenie plechu
  • trochu práškového cukru na posypanie

 

hruškový koláč

Postup prípravy:

  1. Horkú čokoládu roztop vo vodnom kúpeli (ak sa teraz pýtaš prečo práve vo vodnom kúpeli, tak preto aby neprihorela a nechytila nahorklú pachuť). hruškový koláč prípravaV miske vyšľahaj vajíčka s cukrom a štipkou soli. Pridaj roztopenú čokoládu a roztopené maslo. Dobre premiešaj. Následne pridaj šľahačkovú smotanu, hladkú múku a práčok do pečiva. Cesto dobre vymiešaj elektrickým šľahačom.
  2. Plech na pečenie vymasť olejom a popráš múkou. Cesto nalej na plech a do strán pekne rozotri.
  3. Hrušky dobre umy, očisti a nakrájaj na tenké plátky. Následne poukladaj na koláč blízko seba (tak ako na obrázku). Plátky sa môžu čiastočne prekrývať. Čím viac hrušiek – tým šťavnatejší koláčik. Ja som použila 8 hrušiek. Hrušky by mali byť dobre zrelé, aby neostali po upečení tvrdé. Koláč posyp vanilkovým cukrom a popráš mletou škoricou.
  4. Peč pri teplote 180 stupňov cca pol hodinky. Až koláčik vychladne, porež ho na ľubovoľne veľké obdĺžniky a popráš práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

Tip: Koláčik získa zaujímavú chuť,ak do cesta pridáš hrsť nasekaných vlašských orechov.

Ak máš rád ovocné koláčiky a dezerty, vyskúšaj tiež skvelý jablkový mriežkový koláč od našej Klaudie. 

Zdroj obrázkov: pixabay.com, súkromný archív

0 Komentár

Odporúčame tiež

Chceš článok komentovať?

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!