Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Pirohy na slano, aj na sladko – chutia ako od babičky

od | mar 11, 2021 | Hlavné jedlo, Recepty | 0 komentárov

Pirohy sú považované za naše tradičné jedlo. Mamky, babky, prababky – tie ich vedia veru pripraviť dokonale. V rôznych kútoch Slovenska sa robievajú pirohy inak. Niekde na sladko, niekde na slano. Jedni dávajú do cesta zemiaky, iní nie. Koľko ľudí, toľko chutí a každý má ten svoj dokonalý recept.

Pirohy, alebo pirogy, perky, piruch, či pirôžok. Všetci to voláme po svojom. Kdežto ja odmala poznám pirôžky plnené lekvárom a tvarohom, posypané opraženou strúhankou. Manžel dáva prednosť „svojim“ bryndzovým pirohám. Takže v tomto staviam na kompromis a robievam oboje verzie. Každý si tak nájde to svoje. Ak sa rozhodneš tiež pre sladkú aj slanú verziu, cesto si priprav rovno z dvoch dávok.

Na pirohy budeš potrebovať:

Základné cesto:

  • 100 g hladkej múky
  • 250 g polohrubej múky
  • 150 ml teplej vody
  • 1 PL rastlinného oleja
  • 1 vajce
  • pol ČL soli

Pirohy slaná verzia – bryndzová plnka:

  • 200 g bryndze
  • 1 malý zemiak uvarený v šupke
  • nakrájanú pažítku

Pirohy sladká verzia – tvarohová plnka:

  • 200 g tvaroh hrudkovitý
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • kryštálový cukor podľa chuti
  • trochu nastrúhanej kôry z citróna

Na dochutenie:

  • maslo podľa potreby
  • na tvarohové pirohy – nasucho opečená strúhanka a trocha práškového cukru
  • na bryndzové pirohy – nasekaná pažítka, alebo orestovaná cibuľka, prípadne zoškvarená slaninka

Postup prípravy:

  • Najskôr daj do vody uvariť malý zemiak v šupe. Do misky preosej múku (aj hladkú, aj polohrubú). Do inej misky nalej teplú vodu, pridaj soľ, celé vajíčko a lyžicu oleja. Dobre metličkou premiešaj a pridaj k múke. Čistou rukou dôkladne premies, až kým vznikne kompaktné cesto.
  • Je potrebné zachovať správny pomer ingrediencií. Takto sa s cestom bude dobre pracovať. Bude nelepivé, poddajné a jemné. Bochníček cesta polož na pracovnú dosku a prikry bavlnenou utierkou. Kým cesto odpočíva, priprav si plnku.
  • Uvarený zemiak ošúp a popuč. Pridaj k nemu bryndzu a nasekanú pažítku. Dobre plnku premiešaj. Ak by sa ti zdala málo slaná, pridaj trošku soli.
pirohy postup prípravy
  • Tvaroh dochuť cukrom, vanilkovým cukrom a citrónovou kôrou. Dôkladne premiešaj.
  • Pracovnú dosku len zľahka popráš múkou a cesto vyvaľkaj na tenký plát.
  • Teraz máš 2 možnosti. Buď cesto porežeš na štvorce, naplníš plnkou a prehneš do trojuholníčkov. Následne konce popritláčaš vidličkou. Alebo si pomôžeš špeciálnym tvorítkom, alebo vyrábačikom na pirohy. Ním povykrajuj kolieska a tie naplň plnkou a zatlač. Dávam prednosť druhej možnosti, nakoľko pri tej prvej mi plnka z pirôžkov počas varenia vytekala.
  • Pirohy poukladaj na bavlnenú utierku vedľa seba tak, aby sa nedotýkali, inak sa polepia.
  • Do veľkého hrnca daj zovrieť vodu. Až zovrie, pridaj priamo do vody soľ a postupne pirohy nahádž do vriacej vody. V prípade, že robíš obidva verzie – sladkú, aj slanú, tak každú var osobitne, aby sa chute nepomiešali.
  • Až pirohy vyplávajú na povrch, var ich aspoň 15 – 20 minút. Závisí však aj od ich veľkosti. Ja robievam väčšie pirohy. Niekedy ich varím aj pol hodiny. Moja mamina zas maličké a má ich uvarené veľmi rýchlo. Najistejšie je 1 kúsok ochutnať a až tak ich precediť.
  • Po uvarení pirohy preceď a polej roztopeným maslom.
  • Tvarohové pirôžky posyp cukrom a strúhankou opečenou na suchej panvici.
  • Bryndzové pirohy môžeš ozdobiť pažítkou, nasekaným kôprom, alebo orestovanou cibuľkou. Niekde je zvykom posypať ich kúskami oškvarenej slaninky, prípadne na vrch dať lyžičku kyslej smotany. Chuti sa medze nekladú.

Dobrú chuť!

TIP: Milovníci tradičnej slovenskej bryndze si prídu na svoje aj pri poctivých bryndzových haluškách, či lahodnej bryndzovej nátierke.

obr. súkromný archív, pixabay.com

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: bryndza // múka // tvaroh

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This