Mrkvová polievka v krémovej podobe – dokonale zasýti a ušetrí čas

od Meri
mrkvová polievka

Mrkvová polievka je zdravá, výdatná a veľmi chutná. Zjavom podobná polievke hokaido, no chuť je iná. Sladkastá, krémová a pritom jednoduchá.

Po sviatkoch som sa dosť rozjedla a verím, že nie som sama. Dnes to chcelo zmenu. Uvariť niečo, čo by bolo sýte, samozrejme chutné, ale nie veľmi ťažké na trávenie. A keďže čas je pre mňa veľmi vzácnou hodnotou, tak nech je to teda aj rýchle. Napadlo mi experimentovať, skúsiť niečo iné, ale nie náročné. Kamarátka mi pred časom spomenula, že varila mixovanú mrkvovú polievku. Vraj to bolo veľmi chutné. Motivovalo ma to, a práve dnes prišiel vhodný moment skúsiť. Z minima ingrediencií vzišla vcelku chutná a výdatná polievka. Sú v nej aj zemiaky, takže o to viac zasýti. Pridala som bezlaktózovú smotanu , aby som docielila krémovejšiu konzistenciu. Zvažovala som tiež cesnak, no jeho výrazná chuť by mi asi v tejto variante prekážala. Niekomu by to možno takto chutilo viac.

Mrkvová polievka – budeš potrebovať:

  • 1 cibuľa
  • 1-2 lyžice masla (môžeš nahradiť olivovým olejom)
  • 3 – 4 ks mrkvy
  • 2 ks zemiaky
  • voda
  • 1/2 lyžičky mletej červenej papriky
  • podľa chuti soľ, mleté čierne korenie a nesoldík
  • smotana na varenie
  • čerstvá petržlenová vňať, alebo bazalka
  • nasucho opečená bagetka, alebo chlieb
mrkvová polievka

Postup prípravy:

  • Nie je nič jednoduchšie. Najskôr si očisti zemiaky a mrkvu. Dobre ich umy a nakrájaj na malé kúsky.
  • Cibuľu nakrájaj na drobno a vlož do hrnca. Mierne osmahni na masle a mletej červenej paprike. Pridaj nakrájané zemiaky a mrkvu. Premiešaj a zalej cca 1 a pol litrom vody.
  • Polievku ochuť čiernym korením, soľou, nesoldíkom. Nechaj variť, až kým sú zemiaky a mrkva mäkké – cca 45 minút.
  • Až je polievka uvarená, sporák vypni a polievočku rozmixuj ponorným mixérom. Prilej smotanu. Množstvo neuvádzam, lebo niekto má rád krémovejšie polievky a iný menej. Do tej mojej som použila cca 50 ml. No každému podľa ľubovôle. Možno by boo vhodné smotanu pridať individuálne priamo do taniera s polievkou.
  • Na tanieri polievku dochuť nasekanými bylinkami – ja obľubujem bazalku, pažítku, či petržlenovú vňať. No je to na tebe.
  • Ak chceš ešte sýtejšiu variantu mrkvovej polievky, ako prílohu použi opečenú bagetu, alebo chlieb. Bagetu nakrájaj na kocky a krátko opeč na suchej panvici.
  • Nuž a to je celá veda. Za málo peňazí veľa muziky. Verím, že zachutí rovnako, ako mne.

Dobrú chuť!

0 Komentár

Odporúčame tiež

Chceš článok komentovať?

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!