Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Mrkvová polievka v krémovej podobe – dokonale zasýti a ušetrí čas

od | jan 17, 2020 | Polievky | 0 komentárov

Mrkvová polievka je zdravá, výdatná a veľmi chutná. Zjavom podobná polievke hokaido, no chuť je iná. Sladkastá, krémová a pritom jednoduchá.

Po sviatkoch som sa dosť rozjedla a verím, že nie som sama. Dnes to chcelo zmenu. Uvariť niečo, čo by bolo sýte, samozrejme chutné, ale nie veľmi ťažké na trávenie. A keďže čas je pre mňa veľmi vzácnou hodnotou, tak nech je to teda aj rýchle. Napadlo mi experimentovať, skúsiť niečo iné, ale nie náročné. Kamarátka mi pred časom spomenula, že varila mixovanú mrkvovú polievku. Vraj to bolo veľmi chutné. Motivovalo ma to, a práve dnes prišiel vhodný moment skúsiť. Z minima ingrediencií vzišla vcelku chutná a výdatná polievka. Sú v nej aj zemiaky, takže o to viac zasýti. Pridala som bezlaktózovú smotanu , aby som docielila krémovejšiu konzistenciu. Zvažovala som tiež cesnak, no jeho výrazná chuť by mi asi v tejto variante prekážala. Niekomu by to možno takto chutilo viac.

Mrkvová polievka – budeš potrebovať:

  • 1 cibuľa
  • 1-2 lyžice masla (môžeš nahradiť olivovým olejom)
  • 3 – 4 ks mrkvy
  • 2 ks zemiaky
  • voda
  • 1/2 lyžičky mletej červenej papriky
  • podľa chuti soľ, mleté čierne korenie a nesoldík
  • smotana na varenie
  • čerstvá petržlenová vňať, alebo bazalka
  • nasucho opečená bagetka, alebo chlieb
mrkvová polievka

Postup prípravy:

  • Nie je nič jednoduchšie. Najskôr si očisti zemiaky a mrkvu. Dobre ich umy a nakrájaj na malé kúsky.
  • Cibuľu nakrájaj na drobno a vlož do hrnca. Mierne osmahni na masle a mletej červenej paprike. Pridaj nakrájané zemiaky a mrkvu. Premiešaj a zalej cca 1 a pol litrom vody.
  • Polievku ochuť čiernym korením, soľou, nesoldíkom. Nechaj variť, až kým sú zemiaky a mrkva mäkké – cca 45 minút.
  • Až je polievka uvarená, sporák vypni a polievočku rozmixuj ponorným mixérom. Prilej smotanu. Množstvo neuvádzam, lebo niekto má rád krémovejšie polievky a iný menej. Do tej mojej som použila cca 50 ml. No každému podľa ľubovôle. Možno by boo vhodné smotanu pridať individuálne priamo do taniera s polievkou.
  • Na tanieri polievku dochuť nasekanými bylinkami – ja obľubujem bazalku, pažítku, či petržlenovú vňať. No je to na tebe.
  • Ak chceš ešte sýtejšiu variantu mrkvovej polievky, ako prílohu použi opečenú bagetu, alebo chlieb. Bagetu nakrájaj na kocky a krátko opeč na suchej panvici.
  • Nuž a to je celá veda. Za málo peňazí veľa muziky. Verím, že zachutí rovnako, ako mne.

Dobrú chuť!

obr. súkromný archív

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: mrkva // polievka

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This