Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Púpavový „med“ – overený liek starých mám. Vyrob si ho spolu s nami!

od | máj 11, 2018 | Bylinky, Recepty | 0 komentárov

Púpavový med nie je medom v pravom zmysle. Pravý med je produktom včiel. Púpava má svoje blahodárne účinky a spracovať ju na domáci „med“ je jednoduché. Púpavový medík robievali už naše prababičky. Používali ho ako podporný liek pri kašli.

Púpava – burina či liečivá rastlina?

Každý iste pozná žlté slniečka prenikavo žiariace od apríla, rastúce takmer všade. Známa rastlina v mnohých z nás evokuje časy detstva. Spomenieš si na dievčenské hlávky pôvabne zdobené venčekmi z púpav?

Púpava je pre niekoho nočnou morou, pre iného liečivou rastlinou. Svojimi účinkami si získala mnoho verných priaznivcov. Púpava je liečivá celá a ľudia už od nepamäti vymýšľajú rôzne recepty, ako využiť jej priaznivé účinky. Je ideálna na výrobu sirupov, medu, či rôznych čajových zmesí  a tinktúry. Svoje využitie nájde aj v kuchyni. Priprav si zdravý jarný šalát a pridaj pár nasekaných lístočkov púpavy. Osviežujúci smoothies nápoj s púpavou má svoje čaro a skvelé účinky!

púpava

Nie je med ako med!

Pravý včelí med je produktom včiel. Púpavový med je farbou napohľad podobný včeliemu. V porovnaní s tradičným medom má redšiu konzistenciu. Niekto by povedal, že skôr sirupovú.  Je charakteristický výrazne sladkou chuťou a príjemnou vôňou. Použiť ho môžeš ako sladidlo do čaju, prípadne natrieť na pečivo. Iste ťa jeho chuť a vôňa v obľúbenom čaji očarí.

Recept na púpavový med

Ingrediencie:

  • 600 ks púpavových kvetov
  • 2 citróny (ideálne v BIO kvalite)
  • 2 l vody
  • 2 kg cukru (v ideálnom prípade použi trstinový)
med

Príprava:

  1. Nazbieraj 600 ks púpavových kvetov bez stonky. Ideálne po daždi na čistom mieste. Potom ich už nemusíš umývať.
  2. Citróny dobre umy v teplej vode a nakrájaj na kolieska.
  3. Kvety spolu s plátkami citróna vlož do väčšieho hrnca a zalej vodou. Daj variť a nechaj vodu zovrieť.
  4. Zmes nechaj 24 hodín stáť na chladnom mieste.
  5. Ďalší deň všetko preceď cez gázu, alebo husté sitko.
  6. Pridaj cukor a var 1,5 -2 hodiny na miernom ohni.
  7. Hotový med ešte za tepla nalej do čistých, vyhriatych pohárov a dobre uzavri.

Medík je skvelým prírodným pomocníkom pri prechladnutí a kašli. Navyše má príjemnú chuť a vôňu. Má síce vysoký podiel sacharidov, no obsahuje mnohé vzácne látky.

Púpavy v mede

Existuje aj menej známy recept na púpavový med.  Ráno nazbierané kvety púpavy dobre očisti a zamiešaj do pravého včelieho medu redšej konzistencie.  Po 2 týždňoch sú účinné látky z púpav vylúhované. Med konzumuj spolu aj s kvetmi.

Dobrú chuť a veľa zdravia!

pupavy

Zdroj obrázkov: pixabay.com

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: púpava

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This