Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Cigánske halušky s perkeltom

od | máj 11, 2018 | Hlavné jedlo, Recepty | 0 komentárov

Spoznaj čaro rómskej kuchyne, ktorá je pre väčšinu majority neznáma. Ponor sa do objavovania nových jedinečných chutí, ktoré ťa príjemne prekvapia. Začínam s tradičným rómskym jedlom – Cigánske halušky s perkeltom známe v olašskej rómštine pod názvom Lolo Chumer. Ak ťa zaujíma, ako sa cigánske halušky pripravujú, čítaj ďalej…

Cigánske halušky s perkeltom:

Porcií: 3

Čas prípravy: 45 minút

Budeš potrebovať (na halušky):

360 g očistených zemiakov

80 g  polohrubej múky

vajíčko  a soľ

Budeš potrebovať (cigánsky perkelt):

300g mäso, najlepšie kuracie, alebo bravčové

80g klobásky (pre labužníkov)

250 g hrudkového  tvarohu

150 g paradajkového pretlaku

2 paradajky

1 cibuľa

1/2 červenej, alebo zelenej papriky

3 strúčiky cesnaku

soľ, čierne korenie, vegeta alebo zdravšiu alternetívu NESOLDÍK

Postup prípravy haluškové cesto:

Zemiaky si očistíš, umyješ a na jemnom strúhadle nastrúhaš. Osolíš, pridáš vajíčko a na koniec múku. Tu záleží na tom, ako vodnaté zemiaky sú. Ak sa ti cesto na halušky zdá riedke, pridaj ešte trocha múky. Cesto na halušky nesmie byť tvrdé, ale ani príliš riedke.

Postup prípravy na výborný cigánsky perkelt:

V hlbšej panvici si opraž cibuľku s cesnakom a pridaj soľ, čierne korenie a ak chceš, môžeš aj vegetu, ktorá zvýrazní chuť jedla. Osobne používam náhradu vegety NESOLDÍK, neobsahuje soľ a ani žiaden glutaman sodný. Pridaj si na drobno nakrájané mäso aj s klobásou. Na 10 minút všetko spolu opražíš. Mäso s klobáskou pustia chutnú šťavu. Ak chceš, aby tvoje halušky chutili naozaj tradične, použi do perkeltu pravú domácu klobásku, ktorú nájdeš aj u nás, v kamennej predajni Valach v Spišskej Novej Vsi.  

Perkelt na halušky

Perkelt na halušky

Keď je mäso z polovice hotové, tak pridáš papriku a paradajky. Môžeš podliať trochou vody, asi tak 150 ml. Nechaj 25 minút dusiť. Na záver pridaj paradajkový pretlak a ešte chvíľu var na slabom ohni.

Teraz by  už mala voda v hrnci na halušky vrieť. Do osolenej vody nasádzaj halušky cez haluškár a nechaj variť kým nevyplávajú na povrch. Trvá to približne 5 minút. Keď už máš halušky vyplávané, tak ich ešte povar 3 minúty.

Hotové halušky si sceď a daj do väčšej misky. Teraz by už mal byť aj perkelt hotový, takže ho vypni a s hotovým perkeltom zalej halušky. Na záver si na halušky pridaj tvaroh, ktorým naozaj nešetri. Všetko spolu premiešaj a máš hotovo.

Môj tip:

Ak sa ti nechcú robiť halušky, na perkelt môžeš kľudne použiť aj kúpené cestoviny. Ja obľubujem napr. pene cestovinyHalušky s perkeltom sú užasne jednoduché a u nás doma veľmi obľúbené. Pridaná klobáska dotvára celkový labužnícky zážitok.

V preklade sú “Lolo Chumer“ červené halušky, ktoré varila moja mamka aspoň 2 krát do týždňa a nikdy sme nemali dosť… Vyskúšaj a neoľutuješ 🙂

Prajem ti dobrú chuť.

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: bravčové mäso // hlavne jedlo // klobása // zemiaky

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This