Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Roláda s čokoládovým krémom a banánom. Lahodné spojenie pre zmysly.

od | jún 6, 2019 | Pečené / Nepečené, Recepty | 1 komentár

Roláda s lahodným čokoládovým krémom doplnená banánmi je dokonalým spojením pre tvoje zmysly. Recept je vcelku jednoduchý, poteší oko, nos aj mlsný jazýček.

Posledný víkend bol náročný a veru som sa k pečeniu nedostala. U nás doma to je skôr výnimka, ako pravidlo. Človek navyknutý na víkendový dezert sa cíti zvláštne. Akoby mu k dokonalému víkendu čosi chýbalo. Tak som to dohnala počas týždňa. Stavila som tentoraz na spojenie čoko-krému a banánov. Nemala som chuť len na koláč typu – všetko zbúcham dokopy a pif-paf hotovo. Skôr som stavila na čosi slávnostnejšie a rafinovanejšie. Zároveň však nie zložité, nech mi to v kolobehu pracovných a domácich povinností nezaberie veľa času. Nech sa páči, tu je výsledok.

Na roládu budeš potrebovať:

Piškótové cesto:

  • 5 vajec
  • 5 Pl hladkej múky
  • 5 PL kryštálového cukru
  • 1 prášok do pečiva
  • štipka soli
  • 1 PL rastlinného oleja

Čokoládový krém:

  • 2 žĺtka
  • 100 g čokolády na varenie (môžeš použiť aj horkú čokoládu)
  • 90 g práškového cukru
  • 100 ml mlieka
  • 1 vanilkový cukor
  • 200 g masla

Roláda potrebuje na ozdobu:

  • 100 g čokolády na varenie
  • 1 PL cery
  • 2-3 banány
  • môžu byť nasekané vlašské orechy, strúhaný kokos, alebo cukríky (alebo aj nič)

Roláda – postup prípravy:

  1. Najskôr si priprav piškótové cesto. Z bielkov vyšľahaj tuhý sneh. Pridaj cukor a nezabudni na štipku soli. Opäť prešľahaj. Žĺtky zmiešaj s práškom do pečiva do nadýchanej peny. Žĺtkovú penu pridaj k snehu z bielkov a opatrne premiešaj. Pridaj múku a olej. Premiešaj – tentoraz postačí vareškou. Cesto vylej na plech vystlaný papierom na pečenie. Ja som použila plech veľkosti 30 x 40 cm. Korpus peč pri teplote 190 stupňov 10 – 15 minút. Po vybratí z rúry ho opatrne zroluj a prikry utierkou. Takto upečenú roládu nechaj vychladnúť.
  2. Zatiaľ si uvar čokoládový krém. Do menšieho hrnca daj čokoládu, mlieko, vaječné žĺtka a vanilkový cukor. Na miernej teplote nechaj zmes chvíľku povariť. Samozrejme nezabudni miešať. Vznikne akoby čoko-puding. Nechaj to vychladnúť. Maslo – najlepšie ak má izbovú teplotu, vyšľahaj do peny. Pridaj k nemu cukor a dôkladne prešľahaj. Postupne pridávaj vychladený čoko-puding. Vznikne nadýchaný a pevný krém.
  3. Keď je roláda vychladená, opatrne ju zbav papiera na pečenie. Natri ho vrstvou čokoládového krému. Naplň banánmi a zroluj späť do rolády. Zvyšný krém rozotri na roládu zvrchu.
  4. Priprav si čokoládovú polevu. Vo vodnom kúpeli roztop čokoládu spolu s cerou. Polej ňou vrch rolády. Roládu môžeš dozdobiť kokosom, orieškami, cukríkmi a podobne. Alebo ju nechaj len tak a odlož na chladné miesto. Následne porež ostrým nožom na úhľadné kolieska.

Dobrú chuť!

Tip: Ak patríš k milovníkom rolád, skús vanilkovú od našej Klaudie

Obrázky: pixabay.com, súkromný archív

Ďalšie zaujímavosti na: dezert // muka // sladké

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!