Sacherova torta je úžasný čokoládový dezert plnený marhuľovou marmeládou. Pravá Sacherova torta je kulinárskou špecialitou priamo z Viedne.
Sacherova torta a jej pôvod
Vznik slávnej čokoládovej pochúťky sa od roku 1832 spája s menom Franz Sacher. Šestnásťročný cukrársky učeň sa zhostil úlohy vyrobiť výnimočnú špecialitu pre hostí kniežaťa Metternicha. Dvorný šéfkuchár v tom čase ochorel a mladý študent ho musel zastúpiť. Torta mala úspech. Rokmi vylepšil pôvodnú receptúru o marhuľovú marmeládu a čokoládovú polevu Frantzov syn. Recept sa dodnes drží v prísnej tajnosti a mnoho statočných sa snaží rozlúštiť záhadu dokonalo lahodnej čokoládovej pochúťky.
Osobne som skúšala viac variácií Sacherovej torty a priznám sa, že po viacerých neúspechoch som to vzdala. Pred rokmi som však natrafila na recept, ktorý údajne prezradila istá pani z Viedne. Skúsila som – i keď s malou dušičkou – a čuduj sa svetre, odvtedy ho pečiem pravidelne. Bez neho si ani neviem predstaviť sviatky a významné rodinné udalosti.
Recept ma presvedčil o dôležitom výbere správnych ingrediencií a aj dôležitosti dodoržania krokov pri príprave. V tomto prípade sa neoplatí experimenetovať a niečo zľahčovať. Postupnosť krokov má svoje opodstatnenie a zaručí famózny výsledok.
Na Sacherovu tortu budeš potrebovať:
Na cesto:
- 6 vajec
- 210 g čokolády (na varenie)
- 210 g masla
- 210 g práškového cukru
- 165 g hladkej múky
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
- 1/2 prášku do pečiva
Na nápň:
- 150-200g marhuľový džem alebo lekvár
- 0,5 dl rumu
Na polevu:
- 100 g čokolády (horká, alebo mliečna)
- 50 g masla
Sacherova torta – postup prípravy:
- Maslo, cukor, vanilkový cukor a žĺtky vymiešaj do peny.
- Vo vodnom kúpeli roztop čokoládu. Pomaly ju prilej k žĺtkovej pene. Nie však horúcu len mierne teplú.
- Postupne pridaj múku, prášok do pečiva a nezabudni na štipku soli. Vymiešaj elektrickým šľahačom.
- Z bielkov vyšľahaj tuhý sneh. Opatrne ho zamiešaj do cesta.
- Okrúhlu formu na pečenie vylož papierom na pečenie. Do formy nalej cesto a rovnomerne ho rozotri aj do strán.
- Tortu peč pri teplote 180 stupňov 50 až 55 minút. Potom rúru vypni a nechaj tortu v rúre odpočívať ešte 10 minút. Ak sa ti počas pečenia zdá, že torta príliš tmavne, pokojne ju prikry alobalom.
- Po upečení vyber korpus opatrne na iný plech a zbav ho papiera na pečenie. Nechaj dobre vychladnúť. Prerež rovnomerne na 2 časti tak, aby vznikli zhruba 2 rovnaké kruhy (ak máš viac skúseností, môžeš prerezať korpus aj na 3 časti, torta bude šťavnatejšia). Spodnú časť sem-tam popichaj špáradlom.
- Džem zohrej v hrnci spolu s rumom (množstvo džemu závisí na individuálnej chuti). Ešte horúci rozotri na spodnú časť korpusu. Následne na to polož vrchnú časť korpusu. Zľahka pritlač.
- Priprav si čokoládovú polevu. Vo vodnom kúpeli roztop čokoládu spolu s maslom a natri na tortu.
- Nechaj dobre stuhnúť.
- Sacherova torta je podľa tohto receptu najchutnejšia na druhý deň. Lepšie sa krája a použité ingrediencie sa navzájom dobre prepoja.
Dobrú chuť!
Náš tip: Ak si milovníkom/milovníčkou dezertov, vyskúšaj tiež skvelú jahodovú tortu. Recept nájdeš TU.
Zdroj obrázkov: pixabay.com, valachshop.sk
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov
Trackbacks/Pingbacks