Sacherova torta – najčokoládovejší zážitok pre chuťové bunky

od Meri
Sacherova torta

Sacherova torta je úžasný čokoládový dezert plnený marhuľovou marmeládou. Pravá Sacherova torta je kulinárskou špecialitou priamo z Viedne.

Sacherova torta a jej pôvod

sacherova tortaVznik slávnej čokoládovej pochúťky sa od roku 1832 spája s menom Franz Sacher. Šestnásťročný cukrársky učeň sa zhostil úlohy vyrobiť výnimočnú špecialitu pre hostí kniežaťa Metternicha. Dvorný šéfkuchár v tom čase ochorel a mladý študent ho musel zastúpiť. Torta mala úspech. Rokmi vylepšil pôvodnú receptúru o marhuľovú marmeládu a čokoládovú polevu Frantzov syn. Recept sa dodnes drží v prísnej tajnosti a mnoho statočných sa snaží rozlúštiť záhadu dokonalo lahodnej čokoládovej pochúťky. 

Osobne som skúšala viac variácií Sacherovej torty a priznám sa, že po viacerých neúspechoch som to vzdala. Pred rokmi som však natrafila na recept, ktorý údajne prezradila istá pani z Viedne. Skúsila som – i keď s malou dušičkou – a čuduj sa svetre, odvtedy ho pečiem pravidelne. Bez neho si ani neviem predstaviť sviatky a významné rodinné udalosti.

Recept ma presvedčil o dôležitom výbere správnych ingrediencií a aj dôležitosti dodoržania krokov pri príprave. V tomto prípade sa neoplatí  experimenetovať a niečo zľahčovať. Postupnosť krokov má svoje opodstatnenie a zaručí famózny výsledok.

Na Sacherovu tortu budeš potrebovať:

Na cesto:čokoláda

  • 6 vajec
  • 210 g čokolády (na varenie)
  • 210 g masla
  • 210 g práškového cukru
  • 165 g hladkej múky
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka soli
  • 1/2 prášku do pečiva

Na nápň:

lekvár

Na polevu:

  • 100 g čokolády (horká, alebo mliečna)
  • 50 g masla

 

Postup prípravy:

  1. Maslo, cukor, vanilkový cukor a žĺtky vymiešaj do peny.
  2. Vo vodnom kúpeli roztop čokoládu. Pomaly ju prilej k žĺtkovej pene. Nie však horúcu len mierne teplú. 
  3. Postupne pridaj múku, prášok do pečiva a nezabudni na štipku soli. Vymiešaj elektrickým šľahačom.
  4. Z bielkov vyšľahaj tuhý sneh. Opatrne ho zamiešaj do cesta.
  5. Okrúhlu formu na pečenie vylož papierom na pečenie. Do formy nalej cesto a rovnomerne ho rozotri aj do strán.
  6. Tortu peč pri teplote 180 stupňov 50 až 55 minút. Potom rúru vypni a nechaj tortu v rúre odpočívať ešte 10 minút. Ak sa ti počas pečenia zdá, že torta príliš tmavne, pokojne ju prikry alobalom.
  7. Po upečení vyber korpus opatrne na iný plech a zbav ho papiera na pečenie. Nechaj dobre vychladnúť. Prerež rovnomerne na 2 časti tak, aby vznikli zhruba 2 rovnaké kruhy (ak máš viac skúseností, môžeš prerezať korpus aj na 3 časti, torta bude šťavnatejšia). Spodnú časť sem-tam popichaj špáradlom.
  8. Džem zohrej v hrnci spolu s rumom (množstvo džemu závisí na individuálnej chuti). Ešte horúci rozotri na spodnú časť korpusu. Následne na to polož vrchnú časť korpusu. Zľahka pritlač.
  9. Priprav si čokoládovú polevu. Vo vodnom kúpeli roztop čokoládu spolu s maslom a natri na tortu.
  10. Nechaj dobre stuhnúť.
  11. Sacherova torta je podľa tohto receptu najchutnejšia na druhý deň. Lepšie sa krája a použité ingrediencie sa navzájom dobre prepoja.

Dobrú chuť!

Náš tip: Ak si milovníkom/milovníčkou dezertov, vyskúšaj tiež skvelú jahodovú tortu. Recept nájdeš TU.

Zdroj obrázkov: pixabay.com, valachshop.sk

1 Komentár

Odporúčame tiež

1 Komentár

Chceš článok komentovať?

Páči sa ti náš obsah?

Prihlás sa na odber newslettra a Valach ti bude posielať články plné zaujímavých tém a kvalitného obsahu priamo na tvoj email.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!