Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Šľahačkové suché pečivo – skvelé chrumkanie vhodné nielen na Vianoce

od | jan 8, 2020 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Šľahačkové suché pečivo je lahodné, jemné a úžasne nadýchané. Dá sa povedať, že chuťou pripomína linecké koláčiky, no predsa je o čosi iné. Recept je jednoduchý a prípravu pečiva zvládne hravo ktokoľvek.

Šľahačkové suché pečivo sa dokonale hodí nielen na Vianoce, ale aj na rôzne slávnostné príležitosti. Pripraviť si ho môžeš kedykoľvek dostaneš chuť na nejakú sladkú dobrotu. Po upečení je mäkké a nadýchané. Cesto je vhodné aj na prípravu domácich vanilkových rožtekov.

vanilkové rožteky

Voňavé domáceho suché pečivo dodá sviatkom tú pravú atmosféru.

Na toto šľahačkové pečivo budeš potrebovať:

  • 350 g hladkej múky
  • 1 hera (250 g)
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • štipka soli
  • 2 PL práškového cukru (do cesta)
  • 1 vanilkový cukor + trochu práškového cukru na obaľovanie
šľahačkové cesto
S cestom sa veľmi dobre pracuje

Postup prípravy:

  • Do väčšej misky nasyp múku. Pridaj na kúsky narezanú heru, štiku soli, cukor a tiež šľahačkovú smotanu.
  • Rukou vypracuj hladké cesto. Ide to jednoducho, nie je nutné dlho a pracne miesiť.
  • Cesto zabaľ do fólie a vlož na pol hodinky do chladničky. Ingrediencie sa prepoja a s chladným cestom sa ti bude ľahko pracovať.
  • Pracovnú dosku pomúč hladkou múkou – aby sa cesto nelepilo. Valčekom ho rozvaľkaj na hrúbku 0,5- 1 cm. Formičkami vykrajuj ľubovoľné figúrky.
  • Plech vylož papierom na pečenie a poukladaj figúrky vedľa seba. No nie príliš blízko – aby sa nezlepili.
  • Šľahačkové pečivo peč pri teplote 170°C asi 15 minút. Po vybratí z rúry ho ešte horúce obaľuj v zmesi práškového a vanilkového cukru. Obalené pečivo poukladaj na suchý plech, alebo škatuľu a nechaj vychladnúť.
šľahačkové pečivo

Dobrú chuť!

TIP: Priprav si vianočnú náladu nielen na Vianoce a spolu s nami ochutnaj aj famózne linecké koláčiky. Prehľadne spracovaný recept, ktorý ťa určite nenechá ľahostajným nájdeš TU. A pokojne si k tomu zapáľ aj sviečky a Vianoce budeš mať aj cez rok ako vyšité. 🙂

Obrázky: súkromný archív, pixabay.com

0 komentárov

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: pečivo // sladké // sušienky // Vianoce

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This