Špaldovo ražný chlebík pripravíš rýchlejšie ako bežne. Nejedna gazdinka, ktorá kváskuje to pozná. Po unáhlenom dni si večer spomenieš, že by to chcelo na druhý deň čerstvý chlebík. Avšak cez deň nebol čas pripraviť rozkvas. Nič sa nedeje. Je na to riešenie. Každá verzia chlebíka sa dá upiecť aj bez rozkvasu. Bežný postup s rozkvasom je samozrejme lepší. Ale v prípade časovej núdze si vieš týmto postupom skrátiť čas a pomôcť.
Ak máš samozrejme čas, vieš si naopak tento recept pripraviť aj poctivo. Jednoducho z časti celkovej gramáže surovín pripravíš štandardne rozkvas. Ja som tento chlebík skúšala oboma spôsobmi. Musím však poznamenať, že štandardný poctivý postup je skutočne lepší. Striedka chlebíka má lepšiu štruktúru a chlebík je nadýchanejší.
Špaldovo ražný chlebík – rýchlejší postup prípravy:
- 400 g hladkej špaldovej múky
- 50 g celozrnnej špaldovej múky
- 50 g chlebovej ražnej múky
- 325 g vody
- 12 g soli
- 15 g sladenky jačmennej
- 2 polievkové lyžice kvásku
Dlhší spôsob prípravy s rozkvasom:
Rozkvas:
- 150g vody
- 1 polievková lyžica kvásku
- 150g hladkej špaldovej múky
Cesto:
- 250 g hladkej špaldovej múky
- 50 g celozrnnej špaldovej múky
- 50 g chlebovej ražnej múky
- 175 g vody
- 12 g soli
- 15 g sladenky jačmennej
Špaldovo ražný chlebík – postup prípravy:
- Najlepšie je tento chlebík pripravovať večer.
- Zo surovín nebudeš tentokrát miesiť cesto. Všetky suroviny si miske iba dobre premiešaj.
- Misku zatvor vekom alebo prekry potravinársku fóliou. Cesto nechaj kvasiť od večera do rána.
- Je v poriadku, ak by sa ti cesto zdalo byť suché. Do rána sa spracuje kvasením. Zvláčnie a naberie elasticitu.
- Ráno nakvasené a zdvojnásobené cesto premies. Na podložke vytvaruj bochník. Vlož ho do škrobom vysypanej ošatky.
- Bochník nechaj kvasiť do zdvojnásobenia objemu.
- Tesne pred pečením vyklop bochník z ošatky na papier na pečenie a pevnú podložku. Môžeš ho narezať pomocou žiletky.
- Následne ho pomaly presuň do pekáča, ktorý si predtým nahrial v rúre na 230°C.
- Pekáč prekry pokrievkou. Chlebík sa bude piecť v uzatvorenom pekáči po dobu 30 minút.
- Po uplynutí tohto času opatrne vyber pokrievku a chlebík dopekaj 5 až 10 minút.
- Keď začne mať kôrka zlato-hnedé odtiene, chlebík je upečený.
- Prenes ho na mriežku a nechaj vychladnúť.
V prípade verzie s rozkvasom postupuješ štandardne:
- Príprava rozkvasu – kvasenie 9-12h – do zdvojnásobenia objemu.
- Vymiesenie cesta.
- 1. fáza kvasenia + prekladanie približne každých 30 minút – celkové kvasenie 2-3 hodiny.
- Vytvarovanie bochníka a vloženie do škrobom vysypanej ošatky.
- 2. fáza kvasenia v ošatke po dobu 2-3hodín.
- Pečenie 30 minút v uzatvorenom pekáči + 10 minút v otvorenom pekáči na 230°C.
- Vychladnutie.
Dobrú chuť!
Tip: Ak máš rád kváskové chlebíky, neváhaj vyskúšať aj slnečnicový chlieb. Recept nájdeš TU.
Rada na záver: Kedy je chlebík upečený? Chlieb sa dá ku koncu skontrolovať poklepom na spodnú stranu, má zvoniť, čiže znieť duto. Kto si ani trochu nedokážeš tento zvuk predstaviť, máš možnosť si kúpiť vpichový teplomer a zmerať teplotu v chlebe. Vpichni ho do najvyššiemu bodu chleba – býva to uprostred. Teplota správne upečeného chleba sa pohybuje okolo 95 ° C. Toto je jediná istota dostatočného prepečenia.“
obr. súkromný archív
Som kreatívna mamina na materskej dovolenke, milujúca dobré jedlo. Varím a pečiem s láskou pre môjho malého syna a manžela, pre ktorých chcem to najlepšie. Varím, pečiem, kváskujem, klíčkujem, pestujem mikrozeleninku či bylinky. Rada experimentujem a skúšam nové chute.
0 komentárov