Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Slnečnicový chlieb – kváskový bochník so slniečkovými semienkami

od | mar 21, 2021 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Slnečnicový chlieb z kvásku je veľmi chutný. Má jemnú orieškovú chuť, ktorú v ňom vytvárajú drobné semienka slnečnice. Veľmi chutí môjmu manželovi. Keď ho jedol prvý krát povedal, „takýto ešte upeč, je fantastický“. Je nadýchaný, kôrka je chrumkavá a semienka ho robia ešte sýtejším.

Slnečnicové semienka sú súčasťou plodu, zvaného „nážka“ na mohutných, žiarivo žltých kvetoch slnečnice. Jej mladé kvety sa počas dňa otáčajú za slnkom. V jednom momente zastanú smerom na východnú stranu a začnú na nich dozrievať malé semená.

Slnečnicové semienka sú veľmi zdravé. Obsahujú veľa bielkovín, vlákninu a vitamíny. Napríklad antioxidant – vitamín E. Ďalej množstvo minerálov ako horčík, mangán, draslík, meď, vápnik, železo či selén. Telu vďaka zloženiu dodajú energiu a mimoriadnu dávku živín. Prospievajú srdcu aj cievam. Vedia dokonca zlepšiť tvoju náladu, vďaka minerálu horčík.

slnečnicové semienka
Slnečnicové semienka môžeš použiť aj ako dekoráciu kôrky chlebíka

Na slnečnicový chlieb budeš potrebovať:

Rozkvas:

Cesto:

Slnečnicový chlieb – postup prípravy:

Príprava cesta:

  • Zmiešaj suroviny na rozkvas. Bude kvasiť 8 až 12 hodín v uzatvorenej nádobe. Keď zdvojnásobí objem, môžeš pokračovať.
  • Preosiatu múku zmiešaj s pripraveným rozkvasom a ostatnými surovinami na cesto.
  • Ručne, pomocou pekárničky, či kuchynského robota vymies cesto. Ak by bolo veľmi riedke, pridaj trochu múky.
  • Bude kvasiť 2 až 3 hodiny v prekrytej nádobe potravinárskou fóliou alebo utierkou.
  • Vykvasené cesto prenes na podložku. Vytvaruj bochník podľa tvaru tvojej ošatky. Poriadne ju vysyp škrobom a vlož ho do nej spojom cesta navrchu.
  • V poslednej dobe kvasenia bochník naberie objem. Bude to trvať približne 2 až 3 hodiny.
  • Druhou možnosťou je kvasenie v chladničke. Trvá dlhšie, po dobu 12 až 20 hodín. Avšak dlhšou fermentáciou bude chlebík ešte stráviteľnejší.
kváskový chlieb so slnečnicovými semienkami

Pečenie:

  • Rúru zapni na 230°. Vlož do nej nahriať aj pekáč, plech alebo jenskú misu.
  • Tesne pred pečením vyklop nakvasený bochník na papier na pečenie a pevnú podložku.
  • Môžeš ho posypať múkou a narezať pomocou žiletky.
  • Nahriatý pekáč vyber a opatrne doň presuň pripravený bochník. Prikry ho pokrievkou a peč ho po dobu 35 minút.
  • Následne pokrievku opatrne odober. Chlebík peč ďalších 5 až 10 minút. Keď bude mať kôrka chlebíka zlatohnedú farbu, je upečený.
  • Vyber ho, polož na mriežku a nechaj vychladnúť.
  • Po upečení môžeš urobiť kontrolu. Pobúchaj po spodnej časti chlebíka. Ak počuť duté zvuky, je dobre upečený.
kváskový slnečnicový chlieb
Slnečnicový bochník si iste zamiluješ. Je sýty, nadýchaný a jemne orieškový.

Dobrú chuť!

TIP: Ak rád kváskuješ, neváhaj vyskúšať aj bochník s chlebovým korením, ktorý chutí ako od babičky. Recept nájdeš TU.

obr. súkromný archívpixabay.com

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: kváskovanie // kvások // múka

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This