Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Babičkin chlieb z kvásku – bochník s chlebovým korením

od | mar 16, 2021 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Babičkin chlieb je stráviteľnejší vďaka kvásku, má krásnu arómu aj chuť. Je to aj vďaka doslova zázračným a aromatickým semenám z bylín. Aníz, fenikel, rasca a koriander. Štyri známe koreniny, ktoré sú najčastejšie v zložení chlebového korenia.

Rasca, fenikel a aníz sú z čeľade zelerovitých rastlín. Na korenie sa využívajú ich semená. Nakoľko sú to príbuzné rastliny, všetky ich majú veľmi podobného tvaru. Štvrtý koriander patrí do čeľade mrkvovitých rastlín. Oproti predchádzajúcim bylinám má odlišných tvár semien, ktoré sa rovnako používajú ako korenina.

Semená koriandru sú sladkasté a podporujú chuť do jedla

Všetky majú mnoho blahodarných účinkov na naše zdravie. Spojením všetkých štyroch, vznikne veľmi účinná zmes proti plynatosti, či na tráviace ťažkosti v podobe kŕčov. Napomáhajú aj pri problémoch dýchacej sústavy a podporujú vykašliavanie. Zvyšujú imunitu a znižujú cholesterol. To je naozaj len časť z ich mnohých účinkov.

Sú veru naozaj zázračné. Ich účinky poznali už predkovia v staroveku pred tisíckami rokov. Rovnako aj naše „ pra a prapra“ babičky vedeli, akú silu majú byliny či koreniny. Spoločne si teda upečieme chlebík s týmito maličkými aromatickými semienkami.

Na babičkin chlieb budeš potrebovať:

Rozkvas:

Cesto:

Babičkin chlieb – postup prípravy:

Príprava cesta:

  • Zmiešaj všetky suroviny na rozkvas. V uzatvorenej nádobe bude kvasiť 8 až 12 hodín. Keď zdvojnásobí svoj objem, môžeš pokračovať v príprave.
  • Preosej múku. Zmiešaj ju s ostatnými surovinami pre cesto a s pripraveným rozkvasom.
  • Cesto vymies ručne, pomocou pekárničky či kuchynského robota niekoľko minút. Po vymiesení sa bude odlietať od stien misy. Ak by bolo veľmi riedke, pridaj trochu múky.
  • Pripravené cesto nechaj kvasiť ďalšie 2 až 3 hodiny v prekrytej nádobe. Počas tejto doby je dôležite, aby si cesto preložil rukou alebo stierkou 3 až 5 krát. Približne každých 30 minút. Prekladaním cesto spevnenie.
  • Nakvasené cesto prelož na podložku. Vytvaruj bochník podľa tvaru tvojej ošatky. Vysyp ju dobre škrobom. Vlož do nej bochník, spojmi cesta navrchu. Ošatku prekry potravinárskou fóliou, alebo utierkou. Posledná doba kvasenia bude trvať ďalšie 2 až 3 hodiny. Bochník krásne naberie objem.
kváskový chlieb

Pečenie:

  • Rúru zapni na 230°. Nahrej v nej aj pekáč alebo jenskú misu.
  • Tesne pred pečením chlebík vyklop na papier na pečenie a pevnú podložku. Môžeš ho poprášiť múkou a narezať pomocou žiletky.
  • Vyber nahriatý pekáč. Rýchlo a opatrne do neho vlož bochník. Prikry ho pokrievkou a vlož do rúry. Peč ho 30 minút.
  • Následne pokrievku opatrne vyber. Peč ho ďalších 5 až 10 minút. Keď bude mať kôrka zlatohnedú farbu, chlebík je upečený.
  • Chlebík výber a nechaj vychladnúť na mriežke.
  • Ak zaklopeš po spodnej časti bochníka a zaznejú duté zvuky, upiekol sa správne.
kváskový chlebík s chlebovým korením
Čerstvo upečený chlieb vie vyčarovať vôňu domova. Hlavne, keď je pečený s láskou.

Dobrú chuť!

TIP: Ak rád kváskuješ, neváhaj vyskúšať aj rascový chlieb. Recept nájdeš TU.

obr. súkromný archívpixabay.com

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: kváskovanie // kvások // múka

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Pin It on Pinterest

Share This