Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Ovsené vločky – verný priateľ tvojho srdca a dobrého trávenia

od | mar 17, 2021 | Recepty, Valach odporúča, Zdravé raňajky | 0 komentárov

Ovsené vločky sa nájdu hádam v každej domácnosti. Sú lacné a veľmi univerzálne, čo sa použitia týka. Môžeš ich pripraviť na sladko aj na slano. Ak ich pomelieš na prášok, môžeš v recepte časť múky nahradiť práve pomletými vločkami.

Prečo si vločky dopriať denne? Je to jednoduché. Majú toľko pozitívnych účinkov, že by bola škoda na ne zabudnúť

Ovsené vločky pre zdravé srdce, tlak aj cholesterol

Ovsené vločky sú plné látok chrániacich srdce. Obsahujú lignany, ktoré chránia naše srdce pred chorobami. Omega-3 nenasýtené mastné kyseliny chránia cievy a bránia vzniku krvných zrazenín.

Vločky vďaka svojmu obsahu vlákniny postupne eliminujú nadmerné množstvá škodlivého LDL cholesterolu a prečisťujú cievy. Znižuje sa tým riziko srdcového infarktu a mozgovej mŕtvice.

ovsené vločky

Zápcha a vlčí hlad nemajú šancu

Ovsené vločky v sebe ukrývajú veľké množstvo rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny. Tá má pre zdravie množstvo pozitív. Dostatok vlákniny v tele zabezpečuje správne fungovanie čriev a zdravie črevnej mikroflóry. Preventívne tak pôsobia proti tráviacim ťažkostiam aj nepríjemnej zápche. Vláknina doslova vymetá črevné steny a znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.

Ovsené vločky navyše dokážu zasýtiť na dlhú dobu. Vďaka vláknine a komplexným sacharidom pôsobia ako stabilizátor glukózy. Cukor do krvi sa z nich uvoľňuje pomaly, čo zabezpečí rovnomerný prísun energie a nehrozia tak náhle výkyvy hladiny cukru. Vlčí hlad tak nemá šancu. Konzumáciou vločiek na raňajky sa vyhneš dopoludňajšiemu maškrteniu sladkostí tajne schovaných v kabelke, či taške.

ovsená kaša

Ovsené vločky ako zdroj minerálov

Ovsené vločky sú dobrým zdrojom mnohých minerálnych látok aj stopových prvkov. Taký mangán má význam pre kosti aj svaly. Zúčastňuje sa tiež mnohých metabolických procesov. Podieľa sa na tom, aby organizmus správne využíval vápnik či vitamín E. 

Fosfor je dôležitý pre zdravé a pevné zuby a kosti. Navyše napomáha pri svalovej kontrakcii. Ovsené vločky sú zdrojom draslíka, horčíka i železa.

Čo chutné si z vločiek pripraviť?

Najčastejšie sa z vločiek pripravuje kaša. Je to jednoduché a rýchle riešenie pre sýte raňajky. Vločky stačí zaliať mliekom, alebo vodou a chvíľu povariť. Nechať postáť a následne dochutiť podľa ľubovôle. Pridať môžeš med, javorový sirup, ľubovoľné ovocie (čerstvé, ale aj sušené), oriešky, kokos, či jogurt. Zvýrazniť chuť škoricou, alebo kúskami čokolády. Je to na tebe aká kombinácia ti zachutí.

Rozomletými ovsenými vločkami môžeš zahustiť polievky a omáčky namiesto múky. Rovnako ich môžeš použiť na zahustenie fašírok a vynechať tak strúhanku.

Z vločiek sa dajú pripraviť aj zdravé a chutné domáce sušienky.

sušienky z vločiek

obr.pixabay.com

Ďalšie zaujímavosti na: baraka // vločky

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.