Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Bryndzové halušky so slaninkou a kyslou smotanou

od | mar 18, 2021 | Hlavné jedlo, Recepty | 0 komentárov

Bryndzové halušky sa označujú ako tradičné slovenské národné jedlo. Historici hovoria, že ho k nám priniesli v 15. storočí rumunský pastieri. Slovenskému ľudu tak učarovali a prirástli k srdcu, že sa stali za niekoľko storočí našim národným jedlom.

Sú pripravované zo zemiakov, múky a bryndze. Práve tá dodáva tomuto pokrmu špecifickú chuť a vôňu. Je to mäkký, miešaný a slaný syr, vyrábaný z ovčieho mlieka. Nepasterizovaná je najzdravšia. Obsahuje mnoho minerálov, vitamínov a bielkovín. Je probiotická, vďaka baktériám mliečneho kvasenia. Je ideálna na imunitu a znižuje cholesterol. Dopomáha vstrebávaniu vápnika, preto je skvelá na kosti.

V rámci halušiek sme s manželom ako jin a jang. On miluje bryndzové, nemá rád kapustové. Ja som na tom presne naopak. U nás doma ich varí, ako jedno z mála jedál on. Vždy pripravujeme halušky na dva spôsoby. Bryndzové pre neho, kapustové alebo smotanovo oštiepkové pre mňa.

Na bryndzové halušky budeš potrebovať:

  • 1 kg zemiakov
  • 350-400g polohrubej múky
  • 250 g bryndze
  • 1 vajce
  • 10 g soli
  • 200g gazdovskej slaniny
  • 250g kyslej smotany
  • soľ podľa chuti

Postup prípravy:

  • Očistené a ošúpané zemiaky nastrúhaj najemno. Pridaj k nim vajíčko. Postupne pridávaj múku. Vymiešaj hustejšie cesto. Bude vyzerať „strapato“, preto sa tieto halušky nazývajú „strapačky“.
  • Cesto na halušky nechaj chvíľu postáť.
  • Zatiaľ nakrájaj slaninu na kocky. Na nízkom stupni ju pomaly opraž za občasného miešania.
Bryndzové halušky
  • Osolenú vodu priveď k varu v dostatočne veľkom hrnci. Halušky pomocou haluškovača nahádž do hrnca a premiešaj ich.
  • Var ich dovtedy, kým sa vyplavia na povrch.
  • Pomocou sitka ich vyber a daj do väčšej misky. Nepreplachuj ich vodou.
  • Nalej k ním za polievkovú lyžicu masti z opraženej slaniny a dobre premiešaj.
  • Pridaj aj bryndzu a opäť ich poriadne zamiešaj.
  • Halušky naservíruj na tanier. Na vrch pridaj kyslú smotanu a opraženú slaninu. Prípadne nasekanú pažítku či pórové klíčky pre svieži vzhľad.
Bryndzové halušky
Bryndza a osmažená slaninka vytvoria špecifickú chuť halušiek, ktoré ťa dokonalo zasýtia

Dobrú chuť!

TIP1: Ak chceš naozaj kvalitnú a slovenskú 100% – nú OVČIU bryndzu priamo zo salaša či domácu gazdovskú slaninku, v kamennom obchode Valach ich zaiste nájdeš.

TIP2: Ak máš rád slovenské tradičné jedlá, neváhaj vyskúšať aj pirohy, ktoré chutia ako od babičky. Recept nájdeš TU.

obr. súkromný archív

0 komentárov

Trackbacks/Pingbacks

  1. Strapačky s kyslou kapustou – tradičné strapaté halušky - […] TIP1: Ak máš rád halušky, neváhaj vyskúšať aj bryndzové halušky so slaninkou a kyslou smotanou. Recept nájdeš TU. […]

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie zaujímavosti na: bryndza // slanina // smotana

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Valach ponúka semienka na pestovanie

Pin It on Pinterest

Share This