Pečená kačka je jednoducho lahôdka. Klasika pripravovaná v nejednej slovenskej domácnosti. V ideálnom prípade šťavnatá s chrumkavo vypečenou kožou. Jednoducho dokonalosť.
Kačku som kedysi robievali zriedka. Prečo? Nuž nedarilo sa mi ju pripraviť podľa predstáv a po niekoľkých chabých pokusoch som to vzdala. Moja kačica bola buď vysušená, alebo príliš mastná, či slabo dochutená.
Keď som však na návšteve u mojej sestry ochutnala jej kačicu, bola som tou chuťou nadšená. Skrátka to bolo presne to, o čo som sa pokúšala už dlho, no výsledok zakaždým sklamal. Azda najväčším prekvapením bolo, že na naozaj chutnú kačku postačí minimum ingrediencií a ešte menej námahy. Odkedy však pečenú kačku pripravujem rovnako ako ona, chutí každému a robievam ju omnoho častejšie.
Pri príprave kačice platí pravidlo – koľko kíl kačka váži – toľko hodín sa aj pečie.
K pečenej kačke sa hodí dusená červená kapusta a knedľa, alebo domáce lokše. No rovnako dokonale chutí s varenými zemiakmi v šupke. Výber je len na tebe.

Pečená kačka s kapustou – recept:
Pečená kačka – čo budeš potrebovať:
- 1 kačku
- 1 hrsť soli
- 1 jablko
- vodu na podliatie
- asi 50 ml mlieka na potieranie
Dusená kapusta:
- 1 hlávka červenej kapusty
- 1 cibuľa
- 1 PL bravčovej masti
- soľ podľa potreby
- mletá rasca podľa potreby
- 2 bobkové lístky a 3 guľôčky nového korenia
- 2 PL kryštálového cukru
- 1 PL hladkej múky a asi 1 dl vody
- ocot, alebo citrónovú šťavu na dochutenie
Pečená kačka – postup prípravy:
- Kačku dôkladne umy a zbav prípadných zabudnutých pierok. Osuš ju a nasoľ dôkladne z každej strany. Nezabudni aj vnútro, aby mala kačička tú správnu chuť. Takto nasolenú ju nechaj odpočívať asi hodinu.
- Kačku vlož do hlbšieho plechu, alebo špeciálnej nádoby na pečenie kačíc. Jablko umy, prekroj na 2 polovice a zbav jadrovníka. Vlož obe časti jabĺčka aj so šupou do nádoby s kačkou a podlej asi 2 dl vody. Vrch potri mliekom a nádobu, v ktorej budeš kačku piecť prikry alobalom. Šup s ňou do rúry vyhriatej na 180 °C. Po pol hodine zlož alobal, kačku otoč a potri mliekom.
- Počas pečenia treba kačicu kontrolovať a pravidelne podlievať tukom, ktorý pustí. Kačku otáčaj každú pol hodinu! Pri každom otočení ju potri mliekom.
- Moja kačica mala okolo 2,5 kila, preto som ju piekla 2 a pol hodiny.
Dusená kapusta – postup prípravy:
- Cibuľu nakrájaj nadrobno. V hrnci roztop bravčovú masť a pridaj cibuľu. Krátko ju orestuj. Hlávku červenej kapusty dobre umy a nakrájaj na tenké pásiky. Pridaj k cibuli, dobre premiešaj a krátko ju opraž. Podlej trochou vody a pridaj soľ, rascu, čierne korenie, nové korenie a bobkové lístky.
- Až bude kapusta mäkká, pridaj cukor a dochuť ju octom, alebo citrónovou šťavou. Na záver kapustu mierne zahusti múkou rozhabarkovanou v troške vody. Nechaj krátko prevrieť a môžeš podávať k pečenej kačke.
Dobrú chuť!

obr. pixabay.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov