Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Pečená kačka s červenou kapustou – výdatný a chutný rodinný obed

od | mar 20, 2021 | Hlavné jedlo, Mäso, Recepty | 0 komentárov

Pečená kačka je jednoducho lahôdka. Klasika pripravovaná v nejednej slovenskej domácnosti. V ideálnom prípade šťavnatá s chrumkavo vypečenou kožou. Jednoducho dokonalosť.

Kačku som kedysi robievali zriedka. Prečo? Nuž nedarilo sa mi ju pripraviť podľa predstáv a po niekoľkých chabých pokusoch som to vzdala. Moja kačica bola buď vysušená, alebo príliš mastná, či slabo dochutená.

Keď som však na návšteve u mojej sestry ochutnala jej kačicu, bola som tou chuťou nadšená. Skrátka to bolo presne to, o čo som sa pokúšala už dlho, no výsledok zakaždým sklamal. Azda najväčším prekvapením bolo, že na naozaj chutnú kačku postačí minimum ingrediencií a ešte menej námahy. Odkedy však pečenú kačku pripravujem rovnako ako ona, chutí každému a robievam ju omnoho častejšie.

Pri príprave kačice platí pravidlo – koľko kíl kačka váži – toľko hodín sa aj pečie.

K pečenej kačke sa hodí dusená červená kapusta a knedľa, alebo domáce lokše. No rovnako dokonale chutí s varenými zemiakmi v šupke. Výber je len na tebe.

pečená kačka

Pečená kačka s kapustou – recept:

Pečená kačka – čo budeš potrebovať:

  • 1 kačku
  • 1 hrsť soli
  • 1 jablko
  • vodu na podliatie
  • asi 50 ml mlieka na potieranie

Dusená kapusta:

  • 1 hlávka červenej kapusty
  • 1 cibuľa
  • 1 PL bravčovej masti
  • soľ podľa potreby
  • mletá rasca podľa potreby
  • 2 bobkové lístky a 3 guľôčky nového korenia
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 1 PL hladkej múky a asi 1 dl vody
  • ocot, alebo citrónovú šťavu na dochutenie

Pečená kačka – postup prípravy:

  • Kačku dôkladne umy a zbav prípadných zabudnutých pierok. Osuš ju a nasoľ dôkladne z každej strany. Nezabudni aj vnútro, aby mala kačička tú správnu chuť. Takto nasolenú ju nechaj odpočívať asi hodinu.
  • Kačku vlož do hlbšieho plechu, alebo špeciálnej nádoby na pečenie kačíc. Jablko umy, prekroj na 2 polovice a zbav jadrovníka. Vlož obe časti jabĺčka aj so šupou do nádoby s kačkou a podlej asi 2 dl vody. Vrch potri mliekom a nádobu, v ktorej budeš kačku piecť prikry alobalom. Šup s ňou do rúry vyhriatej na 180 °C. Po pol hodine zlož alobal, kačku otoč a potri mliekom.
  • Počas pečenia treba kačicu kontrolovať a pravidelne podlievať tukom, ktorý pustí. Kačku otáčaj každú pol hodinu! Pri každom otočení ju potri mliekom.
  • Moja kačica mala okolo 2,5 kila, preto som ju piekla 2 a pol hodiny.

Dusená kapusta – postup prípravy:

  • Cibuľu nakrájaj nadrobno. V hrnci roztop bravčovú masť a pridaj cibuľu. Krátko ju orestuj. Hlávku červenej kapusty dobre umy a nakrájaj na tenké pásiky. Pridaj k cibuli, dobre premiešaj a krátko ju opraž. Podlej trochou vody a pridaj soľ, rascu, čierne korenie, nové korenie a bobkové lístky.
  • Až bude kapusta mäkká, pridaj cukor a dochuť ju octom, alebo citrónovou šťavou. Na záver kapustu mierne zahusti múkou rozhabarkovanou v troške vody. Nechaj krátko prevrieť a môžeš podávať k pečenej kačke.

Dobrú chuť!

červená kapusta

obr. pixabay.com

Ďalšie zaujímavosti na: hydina // kapusta

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.