Zemiakové lokše boli už v minulosti obľúbeným sýtym jedlom slovenskej rodiny. Na dnešné pomery sú možno o niečo prácnejšie na prípravu, no chuť je tak výnimočná, že sa oplatí z času na čas si lokše doma pripraviť. Postačí minimum ingrediencií a výsledok je dokonalý.
Zaujímavosťou je variabilita tak jednoduchého jedla kombinovaním na sladko, na slano, s mäsom, aj bez neho. Je len na tebe, čo si zvolíš. Či to bude sladká verzia lokší naplnených poctivým slivkovým lekvárom, alebo len poprášených cukrom. Slaná verzia sa jedáva najmä na Spiši – staré známe „grúlovníky“ s praženým bravčovým mäsom a klobáskou. No a azda tá najtradičnejšia a najznámejšia je klasika v podaní pečenej kačice, dusenej červenej kapusty a k tomu tradičné zemiakové lokše ako príloha.
Zemiakové lokše sa do povedomia dostávajú najmä na jeseň. Neodmysliteľne sa spájajú s chutným burčiakom na husacích, či kačacích hodoch.
Zemiakové lokše – budeš potrebovať:
- 1 kg zemiakov uvarených v šupke
- 300 g hladkej múky
- 2 kávové lyžičky soli
- maslo, alebo bravčová masť na mazanie
Z uvedeného množstva pripravíš asi 18-20 lokší (v závislosti od veľkosti panvice akú doma máš).
Postup prípravy:
- Zemiaky uvar v šupke. Nechaj ich vychladnúť. Z toho dôvodu je praktické uvariť si zemiaky večer vopred. Ráno tak môžeš so zemiakmi hneď pracovať.
- Zemiaky ošúp a na strúhadle postrúhaj na jemno. Postačí malé strúhadlo na syr, nie to, ktoré sa používa na halušky.
- Na pracovnú dosku nasyp múku, pridaj nastrúhané zemiaky a soľ a rukami vypracuj cesto. Pracovať treba rýchlo, lebo cesto má tendenciu rednúť a lepiť sa. Vtedy pridaj trocha múky, no pozor, nie veľa, inak budú lokše tvrdé.
- Z cesta vytvaruj dlhý šúľok (valček). Nakrájaj ho na približne 20 kusov. Z každého vypracuj rukami malý bochníček a tie postupne vyvaľkaj na tenké placky (veľkosti tvojej panvice – aby na ňu pekne vošli). Nezabudni pritom pravidelne pomúčiť pracovnú dosku, aby sa ti cesto nelepilo.
- Každú lokšu peč na suchej panvici z oboch strán, až kým sa vytvoria malé hnedé fliačky. Odporúčam po každej lokši panvicu opatrne pretrieť papierovým obrúskom.
- Ešte teplé hotové lokše potri roztopeným maslom, alebo bravčovou masťou (prípadne kačacou, alebo husacou masťou). Natreté zemiakové lokše ukladaj na seba na tanier.
Zemiakové lokše sa v minulosti pripravovali priamo na domácej peci, či piecke, nie na panvici. Bývali väčšie ako palacinková veľkosť a rezali sa na trojuholníky. V niektorých oblastiach sú dodones tradičným jedlom, ktoré neodmysliteľne patrí k vianočným sviatkom. Na mnohých chalupách a možno aj poniektorých domoch sú tieto pece zachované dodnes a sú dokonca plne funkčné.
Dobrú chuť!
Obrázky: pixabay.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov