Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Zemiakové lokše – tradičná klasika poteší mnohých labužníkov

od | sep 18, 2020 | Hlavné jedlo, Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Zemiakové lokše boli už v minulosti obľúbeným sýtym jedlom slovenskej rodiny. Na dnešné pomery sú možno o niečo prácnejšie na prípravu, no chuť je tak výnimočná, že sa oplatí z času na čas si lokše doma pripraviť. Postačí minimum ingrediencií a výsledok je dokonalý.

Zaujímavosťou je variabilita tak jednoduchého jedla kombinovaním na sladko, na slano, s mäsom, aj bez neho. Je len na tebe, čo si zvolíš. Či to bude sladká verzia lokší naplnených poctivým slivkovým lekvárom, alebo len poprášených cukrom. Slaná verzia sa jedáva najmä na Spiši – staré známe “grúlovníky” s praženým bravčovým mäsom a klobáskou. No a azda tá najtradičnejšia a najznámejšia je klasika v podaní pečenej kačice, dusenej červenej kapusty a k tomu tradičné zemiakové lokše ako príloha.

Zemiakové lokše sa do povedomia dostávajú najmä na jeseň. Neodmysliteľne sa spájajú s chutným burčiakom na husacích, či kačacích hodoch.  

Zemiakové lokše – budeš potrebovať:

  • 1 kg zemiakov uvarených v šupke
  • 300 g hladkej múky
  • 2 kávové lyžičky soli
  • maslo, alebo bravčová masť na mazanie

Z uvedeného množstva pripravíš asi 18-20 lokší (v závislosti od veľkosti panvice akú doma máš).

zemiakové lokše
Z cesta sa tvarujú mini bochníčky

Postup prípravy:

  • Zemiaky uvar v šupke. Nechaj ich vychladnúť. Z toho dôvodu je praktické uvariť si zemiaky večer vopred. Ráno tak môžeš so zemiakmi hneď pracovať.
  • Zemiaky ošúp a na strúhadle postrúhaj na jemno. Postačí malé strúhadlo na syr, nie to, ktoré sa používa na halušky.
  • Na pracovnú dosku nasyp múku, pridaj nastrúhané zemiaky a soľ a rukami vypracuj cesto. Pracovať treba rýchlo, lebo cesto má tendenciu rednúť a lepiť sa. Vtedy pridaj trocha múky, no pozor, nie veľa, inak budú lokše tvrdé.
  • Z cesta vytvaruj dlhý šúľok (valček). Nakrájaj ho na približne 20 kusov. Z každého vypracuj rukami malý bochníček a tie postupne vyvaľkaj na tenké placky (veľkosti tvojej panvice – aby na ňu pekne vošli). Nezabudni pritom pravidelne pomúčiť pracovnú dosku, aby sa ti cesto nelepilo.
  • Každú lokšu peč na suchej panvici z oboch strán, až kým sa vytvoria malé hnedé fliačky. Odporúčam po každej lokši panvicu opatrne pretrieť papierovým obrúskom.
  • Ešte teplé hotové lokše potri roztopeným maslom, alebo bravčovou masťou (prípadne kačacou, alebo husacou masťou). Natreté zemiakové lokše ukladaj na seba na tanier.
lokše
Kedysi sa piekli lokše priamo na peci

Zemiakové lokše sa v minulosti pripravovali priamo na domácej peci, či piecke, nie na panvici. Bývali väčšie ako palacinková veľkosť a rezali sa na trojuholníky. V niektorých oblastiach sú dodones tradičným jedlom, ktoré neodmysliteľne patrí k vianočným sviatkom. Na mnohých chalupách a možno aj poniektorých domoch sú tieto pece zachované dodnes a sú dokonca plne funkčné.

Dobrú chuť!

Obrázky: pixabay.com

Ďalšie zaujímavosti na: bravčová masť // maslo // múka // zemiaky

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Páči sa ti náš obsah?

Prihlás sa na odber newslettra a Valach ti bude posielať články plné zaujímavých tém a kvalitného obsahu priamo na tvoj email.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!