Šťavnaté bravčové medailónky sú mäsový pokrm pripravovaný z chutnej bravčovej panenky. Recept je inšpirovaný receptom na hovädziu roštenku. Po bravčovej panenke môžeš siahnuť, ak neobľubuješ hovädzie mäso. Je chudé, jemné a lahodné.
U nás doma obľubujeme najmä mäso na šťave. Existuje naozaj mnoho receptov s chutnými omáčkami. Veľkou výhodou je, že takto pripravované mäso zostane chutné a šťavnaté aj nasledujúce dni. Bravčová panenka sa zväčša pripravuje na spôsob minútok. Ale vieš z nej pripraviť aj skvelé medajlónky na šťave. V tomto recepte som sa inšpirovala receptom na hovädziu roštenku. Výsledný pokrm je veľmi chutný. My sme si na ňom pochutnali s dusenou ryžou a uhorkovým šalátom. Ak chceš tento pokrm ešte vyšperkovať, určite si k nemu priprav aj fritovanú viedenskú cibuľku.
Na šťavnaté bravčové medailónky budeš potrebovať:
- Bravčová panenka
- 3 menšie cibule
- 1 polievková lyžica hovädzej bujónky
- Soľ podľa chuti
- 4-farebné korenie podľa chuti
- Hladká múka
- 2 polievkové lyžice bravčovej masti
- 500 ml vody
- 2 čajové lyžičky korenia šťavnatá roštenka
Šťavnaté bravčové medailónky – postup prípravy:
- Bravčovú panenku zbav blán na povrchu mäsa. Narež ju na asi 2cm plátky.
- Tento druh mäsa má mäkkú a poddajnú štruktúru a preto ho netreba vyklepať. Stačí ho dlaňou jemne pritlačiť.
- Z každej strany plátky mäsa posoľ, okoreň a obaľ v hladkej múke.
- Mäso sprudka opeč v hrnci na roztopenej masti. Po orestovaní ho z hrnca vyber.

- Následne vo výpeku opraž očistenú a na drobno nakrájanú cibuľu do zlatista až medených odtieňov.
- Mäso vlož naspäť do hrnca. Zalej ho vodou. Pridaj bujónku a korenie šťavnatá roštenka.
- Poriadne premiešaj a plátky mäsa podus do mäkka.
- Môžeš ho podávať s dusenou, slovenskou ryžou, tarhoňou či zemiakovou kašou.
- Plátky mäsa môžeš posypať aj fritovanou viedenskou cibuľkou. Je veľmi chutná a mäsu dodá ten správny šmrnc.
- Výbornou prílohou sú zavárané uhorky, zeleninový alebo uhorkový šalát.

Dobrú chuť.
TIP: Ak máš rád mäsové pokrmy na šťave, vyskúšaj aj hovädzie mäso na hrášku, nazývané námornícky či mexický guláš. Recept nájdeš TU.
obr. súkromný archív

Som kreatívna mamina na materskej dovolenke, milujúca dobré jedlo. Varím a pečiem s láskou pre môjho malého syna a manžela, pre ktorých chcem to najlepšie. Varím, pečiem, kváskujem, klíčkujem, pestujem mikrozeleninku či bylinky. Rada experimentujem a skúšam nové chute.
0 komentárov