Zeleninová polievka – rýchla a chutná vitamínová bomba

od Meri
zeleninová polievka

Zeleninová polievka je tak jednoduchá a chutná, že sa na nej nedá nič pokaziť. Dodá telu množstvo vitamínov, zahreje, zasýti a ulahodí chuťovým pohárikom. Chutí v lete aj v zime. Môžeš ju pripraviť z čerstvej, sezónnej, ale aj z mrazenej zeleninky.

Možno sa ti bude na prvý pohľad zdať, že ingrediencií je akosi priveľa. No toto je základný recept, ktorý si prispôsobujem tomu, čo komora, záhradka a chladnička dá. Čiže, ak ti niečo chýba, prípadne máš aj inú zeleninku (naozaj čokoľvek – papriku, fazuľkové struky, kel a podobne), tak neváhaj a hravo ju pridaj. No maj na mysli, že čím viac druhov zeleninky, tým výraznejšia a lahodnejšia chuť polievky.

zeleninová polievka
Čím viac druhov zeleniny, tým výraznejšia chuť

Zeleninová polievka – budeš potrebovať:

  • 1-2 PL masla
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 pór
  • 3 mrkvy
  • 1 kaleráb
  • kúsok zeleru
  • 1 petržlen
  • pár ružičiek karfiolu, alebo brokolice
  • 2 PL čerstvého, alebo mrazeného hrášku
  • 2 zemiaky (alebo 2 hrste drobnej cestoviny)
  • nesoldík alebo vegeta (asi 1 ČL)
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • štipka mletej červenej papriky
  • voda podľa potreby
  • petržlenová vňať
zeleninová polievka
Zeleninová polievka je plná vitamínov

Postup prípravy:

  • Cibuľu nasekaj úplne nadrobno. Na masle ju zľahka opraž, no len tak mierne do sklovita. Popráš mletou červenou paprikou a odstav zo sporáka.
  • Priprav si zeleninu. Dôkladne všetko umy a očisti. Pór narež na tenké kolieska. Mrkvu, petržlen, zeler a kaleráb na malé kocky, prípadne pásiky. Keď boli moje deti malinké, zeleninu som strúhala, no aj dnes si zgustnú práve na postrúhanej zelenine v polievke. Brokolicu alebo karfiol (alebo aj oboje) stačí rozdeliť na menšie ružičky. Zemiaky pokrájaj na kocky. Teraz šup so všetkým do hrnca k opraženej cibuli. Pridaj ešte hrášok. Premiešaj celý tento zeleninový mix a zalej vodou (cca 2-3 litre) tak, aby bola všetka zelenina zaliata a mohla sa variť.
  • Polievku daj variť, pridaj soľ, nesoldík alebo vegetu a čierne korenie. Prikry pokrievkou a na pomalom stupni nechaj variť, až kým zelenina bude dostatočne mäkká. V prípade mladej, čerstvej zeleniny je čas naozaj krátky – asi pol hodinky. No je nutné samozrejme najskôr ochutnať.
  • V prípade, ak chceš zemiaky zameniť za cestovinu (písmenká, tarhoňa, alebo inú drobnú cestovinu), tú pridaj až bude zelenina v polievke mäkká. Chvíľu ešte polievku var, až kým sa cestovina priamo v polievke uvarí.
  • Nakoniec dochuť polievku čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

TIP: Vyskúšaj tiež recepty na ďalšie chutné domáce polievky.

Obrázky: pixabay.com

0 Komentár

Odporúčame tiež

Chceš článok komentovať?

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!