Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Tinktúra z rastlín – liečivý roztok malý objemom, no veľký svojim účinkom

od | apr 17, 2021 | Valach odporúča | 0 komentárov

Tinktúra je liečivý alkoholový roztok, v ktorom sa vylúhovali najčastejšie bylinky. Znie to jednoducho, no celý proces je o čosi zložitejší a podlieha pravidlám. Výsledkom je silne koncentrovaná tekutina plná účinných látok. Pár kvapiek tinktúry rozpustenej vo vode má dokonca silnejší liečivý účinok ako čaj.

Prečo práve alkohol a akým pravidlám podlieha výroba?

Alkohol je bezpochyby metlou ľudstva. No platí to v prípade častého nadmerného užívania. V malom množstve dokáže človeku významne poslúžiť. Pomocou alkoholu sa ľahko vyextrahujú cenné zložky liečivých rastlín. Alkohol ich z rastliny doslova uvoľní a zároveň uchová. Je teda aj dobrým konzervantom. Inou alternatívou, kde sa dajú rastliny lúhovať, je rastlinný glycerol (glycerín) alebo jablčný ocot. Oproti alkoholu sa jedná o slabšie rozpúšťadlá, čo je dôvodom zriedkavého použitia.

Bylinné tinktúry obsahujú ich aktívne látky. Tie sa vymacerujú pomocou liehu. Lúhovať sa môže koreň, vňať, semeno, ale aj kvety a plody. Všetko to závisí od konkrétnej rastliny. Tinktúra môže byť jednozložková, ale aj viaczložková. Lúhujú sa v tme, pri izbovej teplote po dobu 14 dní. Extrakt sa oddelí od rastlinnej časti, na záver sa prefiltruje. Uchováva sa pri izbovej teplote na tmavom mieste. Tinktúra je chemicky najčistejšou formou, nakoľko jedinou konzervačnou látkou je samotný alkohol. Týmto spôsobom sa z rastliny vyextrahujú aj látky vo vode nerozpustné. Vznikne tak omnoho koncentrovanejší produkt, ako by sme získali pri príprave čaju, alebo výluhu.

K výrobe tinktúr je ideálny lieh s koncentráciou 50-60%. Zvyšok roztoku už tvorí voda. Podiel alkoholu sa môže líšiť. Závisí to od toho, akú aktívnu zložku chceme extrahovať. Príliš vysoká koncentrácia napríklad u okvetných lístkov je na škodu, lebo bylinku spáli. Čím tvrdšia časť rastliny, tým koncentrovanejší je lieh. U koreňov a kôry je teda nutné použiť silnejší lieh.

čaj
Tinktúra je koncentrovanejšia ako bylinný čaj

Tinktúra – spôsob užívania

Liečba pomocou bylinných tinktúr je mimoriadne šetrná. Neškodí organizmu a nemá vedľajšie účinky. Tinktúry sú tiež vhodným preventívnym prostriedkom. Užívajú sa najčastejšie v množstve 15-20 kvapiek 3 krát denne. Závisí to však od konkrétnej tinktúry a odporúčania daného výrobcu na fľaštičke. Tinktúru si môžeš nakvapkať do pohára vody, alebo čaju.

Ak máš obavy užívať tinktúru, z dôvodu obsahu alkoholu, existuje na to malý trik. Po nakvapkaní tinktúry do 90 °C čaju sa alkohol vyparí.

bylinná tinktúra

Zvýšením dávky tinktúry sa nezvyšuje účinnosť! Tá spočíva v jej pravidelnom užívaní.

Užívanie tinktúr má svoje výhody

  • Výhodou je pohodlné a rýchle užívanie. Nakvapkáš a vypiješ, to je celé. Nepotrebuješ to variť, rozdrviť. A nemaj obavy ani pri šoférovaní. Jej užívanie je v takom malom množstve bezpečné.
  • V tinktúre sú zachované účinné látky aj pri vysokej teplote nápoja, do ktorého ju nakvapkáš.
  • Nakoľko tinktúra obsahuje alkohol a ten je vďačný konzervant, má dlhú trvanlivosť. Nepokazí sa a účinnosť látok je zachovaná aj niekoľko rokov.
  • Tinktúra sa nemusí uchovávať v chladničke ani po otvorení. Nepokazí sa a neznehodnotí. Platí však, že je vhodné ju uchovávať na tmavom mieste, mimo priamych slnečných lúčov.
  • Mimoriadne rýchla vstrebateľnosť v organizme.
  • Nie je kontraindikované užívanie alkoholu, ako to platí pri mnohých liekoch. Pohár vínka, či vychladené pivo pri letnej grilovačke si teda pokojne dopraj.
tinktúra kvapky

Tinktúra a jej nevýhody

  • Chuť tinktúry môže byť nepríjemná, často horká. Tomu sa však dá napomôcť tým, že si ju nakvapkáš do čaju.
  • Nevýhodou sa môže zdať aj na prvý pohľad vyššia cena oproti sušeným bylinkám. No treba mať na pamäti, že tinktúra je koncentrovanejšia.
  • Tinktúra nie je tabletka, preto nečakaj zázračný účinok po prvom použití. Bylinné čaje a tinktúry sú určené na dlhodobejšie pravidelné užívanie.

obr. pixabay.com

Ďalšie zaujímavosti na: AFRA // Hanus // tinktúra // TOPVET

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.