Tradičné šišky patria neodmysliteľne k fašiangom. Nič nám však nebráni ukuchtiť si toto sladké jedlo kedykoľvek počas roka. Doplnené lahodným džemom a zasnežené cukrom sú priam hriešnou kalorickou bombou. Nepatria medzi jedlá konzumované denne, avšak občas toto sladké pokušenie padne dobre.
Ako pripraviť nadýchané a krehké cesto na sladučké šišky tak, aby chutili ako babičky? Veľmi jednoducho. Nech sa páči overený recept, ktorý rozhodne stojí za vyskúšanie.
Tradičné šišky – recept
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 300 ml teplej vody
- 1 kocku droždia
- 3 PL kryštálového cukru
- 2 vajíčka
- 1 ČL soli
- 2 PL rastlinného oleja
- 2 PL rumu
- podľa potreby rastlinný olej na vysmážanie
- podľa potreby práškový cukor na ozdobu
- obľúbený džem na dochutenie
Postup prípravy:
- Do misky preosej múku a do stredu urob dlaňou jamku. Do jamky rozdrv droždie, zasyp kryštálovým cukrom a zalej teplou vodou. Takto to nechaj asi 10 minút nakysnúť.
- Pridaj postupne vajíčka, soľ, 2 lyžice oleja a rumu. Cesto dôkladne varechou vymies. Keď sa už pekne odlepuje od bokov misky, popráš ho troškou hladkej múky a prikry čistou bavlnenou utierkou. Nechaj kysnúť na teplom mieste asi hodinu.
- Keď je cesto vykysnuté, vyklop ho na múkou poprášenú pracovnú dosku. Rukami vypracuj bochník a ten buď porozťahuj do strán na plát hrubý asi 1 cm, alebo rozvaľkaj valčekom.
- Pomocou pohára, alebo šálky povykrajuj z cesta kolieska. Do každého urob štamperlíkom jamku, alebo pomocou prsta dierku. Následne v rozpálenom oleji opeč šišky z oboch strán do zlatohneda.
- Podávaj s obľúbeným džemom poprášené práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
TIP: Vyskúšaj tiež iné overené recepty. Pečivo, koláče, polievky, šaláty, či mäso na niekoľko spôsobov. Overené chute, ktoré očaria milovníkov dobrého jedla aj dezertov.
obr. Pixabay.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov