Omeleta je pokrm z vyšľahaných vajíčok a rôznych dochucovacích prísad. Pripravuje sa na rozpálenej panvici a výsledkom je zlatistá lahodná placka, ako stvorená na víkendové raňajky.
Omrzela ťa praženica, hemendex, či vajíčka na tvrdo? Tak si priprav omeletu. Ak poznáš základný recept, ľahko ho už môžeš obmieňať podľa toho, čo chladnička aktuálne dá. Po osmažení ju môžeš naplniť obľúbenými ingredienciami, zabaliť a preložiť. Za málo peňazí veľa muziky.
Svoj pôvod má omeleta už v stredoveku. Šírila sa cez severnú Afriku, stredný východ až napokon zakotvila v Európe.
Omeleta – základný recept
- 2-3 vajíčka (vždy čerstvé kvalitné vajcia dostaneš kúpiť v našej kamennej predajni Valach)
- 1 PL masla, alebo olivového oleja (alebo ich kombinácia)
- štipka soli
Postup prípravy:
- Na panvici nechaj roztopiť maslo, alebo rozpáliť olivový olej. V miske vidličkou rozšľahaj vajíčka a dochuť soľou.
- Následne rozšľahané vajcia vylej na pripravenú panvicu s maslom zakry pokrievkou.
- Na miernom plameni nechaj omeletu dôjsť (cca 3 minúty). Správne pripravená omeleta sa na panvici neobracia.
- Až získa peknú farbu, naplň ju obľúbenými ingredienciami a prelož na polovicu. Krátko dopeč a môžeš servírovať.
Ako má omeleta správne vyzerať?
Nuž aj na túto tému sa názory rôznia. Jej spodná časť by mala byť pevná a vrchná lesklá akoby mokrá. Chuť má byť vláčna, lahodná a nadýchaná. Ak chceš toto dosiahnuť a predísť vysušenej placke, maj na pamäti, že správna omeleta je hotová v momente, keď sa ti zdá ešte nie úplne dopečená. Ona postupne dôjde, no netreba ju nechať vysušiť na panvici.
Tipy na omeletové vylepšenia
Omeletu možno pripraviť na slano, no dokonca aj na sladko. Nechaj sa inšpirovať tipmi na vylepšenie tradičnej jednoduchej omelety.
- Do vyšľahaných vajec môžeš pridať kyslú smotanu, smotanu na šľahanie, alebo vodu. Postačí 1 polievková lyžica. Omeleta by mala byť o niečo nadýchanejšia.
- Bylinky vždy a všade. Aj chuť omelety dokážu vylepšiť obyčajné bylinky. Pažítka, nasekaná petržlenová vňať, bazalka, či medvedí cesnak? Bylinky zaručene pozdvihnú chuť na inú úroveň.
- Okoreniť omeletu môžeš čiernym mletým korením, mletou červenou paprikou, či použiť obľúbenú koreninovú zmes. No pozor, menej je viac.
- Cibuľka ako tradičný základ našej kuchyne nesklame ani v tomto prípade. Klasická cibuľa, alebo mladá jarná cibuľka dodajú omelete ostrosť a štipľavosť. Nezabudni pridať aj čerstvú zeleninu na zjemnenie chuti.
- Milovníci syrov si prídu na svoje. Ementál, parmezán, eidam, či chuťou neutrálna mozzarella. Syr pridaj kým máš omeletu na panvici a prehni ju na polovicu.
- Slaninka, šunka, či huby sú tiež zaujímavou náplňou do základnej omelety.
- Zelenina tiež nikdy nič nepokazí – rajčiny, paprika, mrazený hrášok, či kukurica. Siahnuť môžeš aj po špenáte, cvikle, či olivách.
- Kto má chuť na sladkú verziu, dochutiť ju môže menej tradične jablkami a škoricou, banánom, či broskyňou.
TIP: Teplé raňajky na sladko? Vyskúšaj recept na jednoduché hrnčekové palacinky.
Obr.flickr.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov