Kakaové koláčiky nikdy nič neskazia. Hodia sa na oslavu, aj na bežné posedenie s blízkymi. Potešíš nimi svoju kolegyňu v práci, sestru, či susedku. Navyše táto pochúťka je skromná na čas, prípravu aj financie.
Na kakaové prekvapenie budeš potrebovať:
Na cesto:
- 340 g hladkej múky
- 250 g kryštálového cukru
- 2 vajcia
- 1 malú lyžičku sódy bikarbóny
- 2 jahodové jogurty (môžeš si vybrať aj inú obľúbenú príchuť)
- štipka soli
- 1 lyžička škorice
- 1 dl slnečnicového oleja + trochu oleja na vymastenie plechu
- 3 lyžice kakaa
Na ozdobu:
- marhuľový lekvár + trošku rumu
- cca 1 hrsť nasekaných vlašských orieškov
- 100 g čokolády na varenie + 1 lyžica CERY
Postup prípravy:
- Vajcia vymiešaj s cukrom. Pridaj múku, sódu bikarbónu, škoricu, kakao a jogurty. Ochuť malou štipkou soli a prilej ešte olej. Celé to dobre premiešaj elektrickým šľahačom.
- Hlbší plech veľkosti cca 30 x 40 cm dôkladne vymaž olejom. Cesto vyklop na plech a rovnomerne rozotri.
- Koláč peč pri teplote 190° 18 – 20 minút.
- Lekvár daj do menšieho hrnca a prilej trošku (cca 1 polievkovú lyžicu) rumu. Na sporáku ohrej. Ak plánuješ kakaové prekvapenie podávať aj deťom, tak lekvár s rumom chvíľku povar. Alkohol tak vyprchá. Inou možnosťou je rum nepridávať vôbec.
- Ešte horúci marhuľový lekvár rozotri na teplý koláč. Nechaj to celé vychladnúť.
- Vo vodnom kúpeli roztop čokoládu spolu s cerou. Následne to rozotri na koláč. Vrch posyp nasekanými vlašskými orechmi. Ja som ich dala len na polovicu, keďže niektorí členovia rodiny oriešky nechcú.
- Koláčik odlož na chladné miesto a až čokoláda stuhne, môžeš ho porezať na kúsky a podávať.
A je to … Verzia s orieškami – pol na pol
Dobrú chuť!
Tip: Čo tak skúsiť inú čoko – dobrotu? Jej príprava je o čosi náročnejšia, no chuť je famózna. Slávna Sacherova torta je dokonalou kulinárskou špecialitou.
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov