Ruské rezy som nedávno piekla prvý krát. Zálusk na tento zaujímavý dezert, som si robila už dlho. A ten víkend, keď som sa na to podujala, bol na to ako stvorený. Výsledok ma nadmieru prekvapil a zaručene ho upečiem čoskoro znova.
Recept je tak trochu pozliepaný a upravený podľa vlastných predstáv. No prezradím, že mal úspech a konečne som našla univerzálny koláč, ktorý chutil celej rodine bez jedinej výnimky.
Ruské rezy sú o niečo náročnejšie na prípravu a nepatria do kategórie takzvaných rýchloviek. Na špeciálnu príležitosť sú ako stvorené. Chuť je vyvážená sladko – svieža. Nenechaj sa odradiť množstvom ingrediencií, ani rozsiahlejším postupom. Krok po krôčiku všetko zvládneš a výsledok rozhodne za to stojí. Nech sa páči, rada sa podelím o svoju verziu.
Na ruské rezy budeš potrebovať:
Korpus 1 a korpus 3:
- 8 vajec
- 8 PL kryštálového cukru
- 1 prášok do pečiva
- štipka soli
- 8 PL hladkej múky
Stredný korpus:
- 5 vajec
- 5 PL kryštálového cukru
- štipka soli
- 1 prášok do pečiva
- 5 PL hladkej múky
- 2 PL kakaa
- 1 dl slnečnicového oleja
- 1 marhuľový (alebo broskyňový) kompót (šťavu z neho použiješ na punč)
Punč:
- 1 dl rumu
- šťava z jedného marhuľového (broskyňového kompótu)
- pár kvapiek citrónovej šťavy (podľa chuti)
- 1 marhuľový lekvár
Krém:
- Pol balíčka Zlatého klasu
- 2 dl mlieka
- 125 g masla
- 1 – 2 PL kryštálového cukru
Poleva:
- 1 balenie bielych čokoládových peniažtekov
- 2 PL CERY
Ruské rezy – postup prípravy:
Korpus 1 a korpus 3:
- Najskôr si priprav cesto na 2 tenké korpusy (čiže na prvý a tretí korpus). Priprav si 2 misky – jednu menšiu, druhú väčšiu. 8 vajec postupne rozbi – oddeľ žĺtko od bielka. Do menšej misky daj žĺtka. Do väčšej daj bielka a pridaj štipku soli.
- Žĺtka vymiešaj s práškom do pečiva. Bielka vyšľahaj elektrickým šľahačom do peny. Do bielkovej peny pridaj cukor a opäť šľahaj. Nakoniec spoj bielkovú a žĺtkovú penu a dobre premiešaj. K tomu pridaj po lyžiciach 8 lyžíc hladkej múky a zľahka vymiešaj.
- Priprav si 2 plechy rozmerov 30×40 cm a vysteľ ich papierom na pečenie. Cesto rovnomerne rozdeľ a na tri na oba plechy. Upeč najprv jeden, potom druhý korpus. Korpus je tenký, peč ho pri teplote 190°C cca 9 minút.
Stredný korpus:
- Kým sa upečú tenké korpusy, priprav si medzitým cesto na stredný korpus. Najskôr si rovnakým spôsobom priprav cesto z 5 vajec. Do menšej misky daj žĺtka. Do väčšej daj bielka a pridaj štipku soli. Žĺtka vymiešaj s práškom do pečiva. Bielka vyšľahaj elektrickým šľahačom do peny. Do bielkovej peny pridaj cukor a znovu šľahaj. Spoj bielkovú a žĺtkovú penu, pridaj olej a dobre premiešaj. Do cesta pridaj 5 lyžíc hladkej múky a zľahka vymiešaj.
- Priprav si plech a opäť naň daj papier na pečenie. Zhruba dve tretiny množstva cesta rozotri na plech.
- Marhule porež na pásiky a poukladaj na cesto. Do zvyšného cesta pridaj kakao a premiešaj. Kakaové cesto pofŕkaj na marhule. Vlož do rúry a peč pri teplote 190° C asi 15 minút. Korpus je vyšší preto sa pečie dlhšie.
Punč, krém a poleva na ruské rezy
- Kým sa pečie stredný korpus priprav si punč. Do šťavy z kompóta prilej rum a pár kvapiek citrónovej šťavy. Punč zohrievaj až do bodu varu. Následne ho nechaj vychladnúť.
- Krém si priprav nasledovne. Do mlieka pridaj asi pol sáčka zlatého klasu a cukor. Premiešaj a uvar hustý puding. Vyšľahaj maslo a do neho zašľahaj vychladený puding.
- Nastal čas dať Ruské rezy dohromady. Na spodok daj 1 tenký upečený korpus. Ten natri marhuľovým lekvárom. Na neho polož stredný marhuľový korpus. Popichaj ho vidličkou a polej vychladeným punčom. Tretí – tenký korpus potri opäť marhuľovým lekvárom a natretou časťou polož na koláč.
- Vrch potri krémom. Priprav si polevu. Vo vodnom kúpeli roztop čokoládové peniažteky s CEROU. Polevu zľahka rozotri na koláč a ulož na chladné miesto stuhnúť. Ruské rezy krájaj opatrne ostrým nožom namočeným v horúcej vode (aby sa poleva príliš nelámala).
Dobrú chuť!
TIP: Inšpiruj sa tiež množstvom ďalších chutných receptov TU.
Obrázky: súkromný archív
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov