Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Ruské rezy, alebo netradičná marhuľová verzia a lá punčák

od | dec 17, 2019 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Ruské rezy som nedávno piekla prvý krát. Zálusk na tento zaujímavý dezert, som si robila už dlho. A ten víkend, keď som sa na to podujala, bol na to ako stvorený. Výsledok ma nadmieru prekvapil a zaručene ho upečiem čoskoro znova.

Recept je tak trochu pozliepaný a upravený podľa vlastných predstáv. No prezradím, že mal úspech a konečne som našla univerzálny koláč, ktorý chutil celej rodine bez jedinej výnimky.

Ruské rezy sú o niečo náročnejšie na prípravu a nepatria do kategórie takzvaných rýchloviek. Na špeciálnu príležitosť sú ako stvorené. Chuť je vyvážená sladko – svieža. Nenechaj sa odradiť množstvom ingrediencií, ani rozsiahlejším postupom. Krok po krôčiku všetko zvládneš a výsledok rozhodne za to stojí. Nech sa páči, rada sa podelím o svoju verziu.

Na ruské rezy budeš potrebovať:

Korpus 1 a korpus 3:

  • 8 vajec
  • 8 PL kryštálového cukru
  • 1 prášok do pečiva
  • štipka soli
  • 8 PL hladkej múky

Stredný korpus:

  • 5 vajec
  • 5 PL kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 1 prášok do pečiva
  • 5 PL hladkej múky
  • 2 PL kakaa
  • 1 dl slnečnicového oleja
  • 1 marhuľový (alebo broskyňový) kompót (šťavu z neho použiješ na punč)

Punč:

  • 1 dl rumu
  • šťava z jedného marhuľového (broskyňového kompótu)
  • pár kvapiek citrónovej šťavy (podľa chuti)
  • 1 marhuľový lekvár

Krém:

  • Pol balíčka Zlatého klasu
  • 2 dl mlieka
  • 125 g masla
  • 1 – 2 PL kryštálového cukru

Poleva:

  • 1 balenie bielych čokoládových peniažtekov
  • 2 PL CERY
marhuľový
Marhuľový lekvár dodá dezertu skvelú chuť

Ruské rezy – postup prípravy:

Korpus 1 a korpus 3:

  • Najskôr si priprav cesto na 2 tenké korpusy (čiže na prvý a tretí korpus). Priprav si 2 misky – jednu menšiu, druhú väčšiu. 8 vajec postupne rozbi – oddeľ žĺtko od bielka. Do menšej misky daj žĺtka. Do väčšej daj bielka a pridaj štipku soli.
  • Žĺtka vymiešaj s práškom do pečiva. Bielka vyšľahaj elektrickým šľahačom do peny. Do bielkovej peny pridaj cukor a opäť šľahaj. Nakoniec spoj bielkovú a žĺtkovú penu a dobre premiešaj. K tomu pridaj po lyžiciach 8 lyžíc hladkej múky a zľahka vymiešaj.
  • Priprav si 2 plechy rozmerov 30×40 cm a vysteľ ich papierom na pečenie. Cesto rovnomerne rozdeľ a na tri na oba plechy. Upeč najprv jeden, potom druhý korpus. Korpus je tenký, peč ho pri teplote 190°C cca 9 minút.

Stredný korpus:

  • Kým sa upečú tenké korpusy, priprav si medzitým cesto na stredný korpus. Najskôr si rovnakým spôsobom priprav cesto z 5 vajec. Do menšej misky daj žĺtka. Do väčšej daj bielka a pridaj štipku soli. Žĺtka vymiešaj s práškom do pečiva. Bielka vyšľahaj elektrickým šľahačom do peny. Do bielkovej peny pridaj cukor a znovu šľahaj. Spoj bielkovú a žĺtkovú penu, pridaj olej a dobre premiešaj. Do cesta pridaj 5 lyžíc hladkej múky a zľahka vymiešaj.
  • Priprav si plech a opäť naň daj papier na pečenie. Zhruba dve tretiny množstva cesta rozotri na plech.
  • Marhule porež na pásiky a poukladaj na cesto. Do zvyšného cesta pridaj kakao a premiešaj. Kakaové cesto pofŕkaj na marhule. Vlož do rúry a peč pri teplote 190° C asi 15 minút. Korpus je vyšší preto sa pečie dlhšie.

Punč, krém a poleva na ruské rezy

  • Kým sa pečie stredný korpus priprav si punč. Do šťavy z kompóta prilej rum a pár kvapiek citrónovej šťavy. Punč zohrievaj až do bodu varu. Následne ho nechaj vychladnúť.
  • Krém si priprav nasledovne. Do mlieka pridaj asi pol sáčka zlatého klasu a cukor. Premiešaj a uvar hustý puding. Vyšľahaj maslo a do neho zašľahaj vychladený puding.
  • Nastal čas dať Ruské rezy dohromady. Na spodok daj 1 tenký upečený korpus. Ten natri marhuľovým lekvárom. Na neho polož stredný marhuľový korpus. Popichaj ho vidličkou a polej vychladeným punčom. Tretí – tenký korpus potri opäť marhuľovým lekvárom a natretou časťou polož na koláč.
  • Vrch potri krémom. Priprav si polevu. Vo vodnom kúpeli roztop čokoládové peniažteky s CEROU. Polevu zľahka rozotri na koláč a ulož na chladné miesto stuhnúť. Ruské rezy krájaj opatrne ostrým nožom namočeným v horúcej vode (aby sa poleva príliš nelámala).

Dobrú chuť!

TIP: Inšpiruj sa tiež množstvom ďalších chutných receptov TU.

Obrázky: súkromný archív

Ďalšie zaujímavosti na: dezert // muka // sladké

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Páči sa ti náš obsah?

Prihlás sa na odber newslettra a Valach ti bude posielať články plné zaujímavých tém a kvalitného obsahu priamo na tvoj email.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!