Jablčník je typický „babičkovský“ koláčik. Jeseň prináša svoje ovocie, tak prečo toto jabĺčkové obdobie nevyužiť aj na chutnú dobrotu. Tento víkend som stavila na sezónne ovocie a pripravila krehký jablkový koláč. Je ho dosť pre všetkých a veľkou výhodou je tiež dlhšia trvanlivosť.
Jablčník – čo budeš potrebovať:
Cesto:
- 500 g hladkej múky
- 150 g kryštálového cukru
- 100 g hery (alebo masla)
- 40 g bravčová masť
- 2 žĺtky
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 200 ml mlieka
- štipka soli
Náplň na jablčník:
- 1 kg jabĺk
- 1 PL masla
- 1 vanilkový cukor
- 1 lyžička škorice
- 1 PL citrónovej šťavy
Postup prípravy:
- Najskôr jablká umy a očisti. Nastrúhaj na väčšom strúhadle. Vyžmýkaj z nich šťavu a daj do hrnca s lyžicou masla. Dochuť škoricou, citrónovou šťavou a vanilkovým cukrom. Ak by boli jablká veľmi kyslé, pridaj aj trochu kryštálového cukru (podľa vlastnej chute). Jablká 5 minút povar. Mali by zmäknúť, ale zas nie rozvariť na kašu. Sporák vypni a kým jabĺčka vychladnú, priprav cesto.
- Všetky ingrediencie na cesto dôkladne vymies. Cesto má byť krehké a vláčne. Pracovnú dosku popráš múkou, aby sa cesto veľmi nelepilo. Rozdeľ ho na 2 časti. Jednu vyvaľkaj a opatrne prelož na plech vystlaný papierom na pečenie. Je dosť krehké, preto si občas zvyknem pomôcť. Ako? Vyvaľkám ho priamo na papieri na pečenie o veľkosti plechu, v ktorom sa bude koláč piecť. Následne aj s papierom presuniem na plech.
- Na vyvaľkané cesto rozotri jablkovú uvarenú zmes. Vyvaľkaj aj druhú časť cesta a opatrne prelož na jablká. Popichaj vrch vidličkou a ide sa piecť. Jablčník sa pečie pri 190°C približne 20 minút. Mal by mať jemne hnedastú farbu.
- Jablčník po vychladnutí porež na menšie kúsky a popráš práškovým cukrom.
Prajem dobrú chuť!
Tip: Ak máš doma jabĺk nazvyš, pokojne náplň priprav aj z 1 a pol kila jabĺčok. Čím viac jabĺk, tým je jablčník šťavnatejší.
Obr. súkromný archív, pixabay.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov